جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۴
از آغاز پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب صلح و دفاع تا توصیه رهبری به تبیین حوزه‌های مختلف جنگ تحمیلی

این هفته بیشترین اخبار صفحه فرهنگ و مقاومت ایبنا به آغاز پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب صلح و دفاع اختصاص داشت از افتتاحیه و دیدار مسئولین و رونمایی‌ها تا اختتامیه. همچنین این هفته به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس رهبری با پیشکسوتان و فعالان دفاع مقدس دیدار کردند.

در هفته‌ای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزه‌های مختلفی پوشش خبری و رسانه‌ای داشت که گزارش آن به اختصار بیان می‌شود.

اولین شماره از سیری در ادبیات پایداری ایران را منتشر کردیم:
طنز در ادبیات پایداری

طنز، چنان که در تعاریف مرتبط با آن آمده است، موقعیتی است که عمدتاً با نشان دادن تضاد و تناقضی در یک حادثه یا یک واکنش و رفتار، به دور از  شکل می‌گیرد وهن و ابتذال شکل می‌گیرد.
 یک نمونه جالب آن، قصه‌ای از کتاب «میگ و دیگ»، به قلم علیرضا پوربزرگ وافی است که می‌خوانیم: سرهنگ آسیایی با دیدن گوسفندان شروع به خندیدن کرد. آقای هداوندخانی به صورت هر دو گوسفند ماسک ضدگاز زده بود و زبان‌بسته‌ها شبیه فیل شده بودند. گوسفندان چهار دست‌‌ و پا بالا می‌پریدند و پایین می‌آمدند و هرچه تلاش می‌کردند نمی‌توانستند ماسک‌ها را از صورت خود بیندازند. سرهنگ آسیایی درحالی‌که می‌خندید، گفت: «هداوندخانی چه‌کار کرده‌ای؟» و هداوندخانی در جواب گفت: «قربان برای آن‌که گوشتشان هدر نشود، به آن‌ها ماسک ضدگاز زده‌ام.»

نشست خبری چهل و سومین سالگرد هفته دفاع مقدس برگزار شد / در هفته دفاع مقدس از ۵۶۱ کتاب رونمایی می‌شود

سردار احمد کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس در نشست خبری برنامه‌های هفته دفاع مقدس یکی از محورهای برجسته‌ای که در این هفته به آن به طور ویژه پرداخته خواهد شد را تقدیر از زنان پیشکوت عنوان کرد و گفت: از زنان پیش کسوت چه در دفاع مقدس، مقاومت، مدافعان حرم، مدافعان سلامت و مدافعان وطن در سراسر کشور تقدیر خواهد شد. 
همچنین در حوزه زنان و تاریخ شفاهی از ۵۶۱ کتاب رونمایی خواهد شد که ۴۴۴ عنوان آن مکتوب و ۱۱۷ اثر صوتی است که در به نقش پررنگ زنان در حوزه های مختلف پرداخته است در کنار این رونمایی یادواره شهدای زن و اسوه های زن این هفته برگزار می شود.

به هفتمین شماره از تمام‌خوانی یک نسل‌کشی رسیدیم؛
پر از توضیح و تفسیر اما خالی از توصیف

رمان سارا و سرافینا درباره یک زن یهودی به نام سرافینا است که دوست دارد سارا صدایش کنند. داستان درباره تلاش سرافینا برای خارج کردن دخترش از شهر سارایوو است. شهری جنگ‌زده و محاصره شده.
 
اگر روی کتاب عبارت «رمان» نوشته نشده بود شک می‌کردم که این کتاب یک رمان است. حتی یک بار کتاب را بستم و دوباره روی جلد را نگاه کردم. کتاب با یک نثر سنگین و طولانی شروع می‌شود. چیزی شبیه خاطره. بدون هیچ عمل داستانی: «اواسط دهه ۱۹۸۰، آلبرت گلداستاین، یکی از دوستانم، در رستوران هتل اروپای وین به من گفت وجود انسان در این جهان در سایه اشکال برنزی رشد می‌کند.» این دیالوگ تا حدودی قابلیت این را داشت که فضا را به یک فضای داستانی تبدیل کند اما تا چند صفحه بعد نویسنده فقط مشغول فلسفه‌بافی است. و مخاطب هرچقدر منتظر می‌ماند داستان شروع نمی‌شود.
پرونده «تمام‌خوانی یک نسل‌کشی» تصمیم دارد تا وقایع جنگ بوسنی را در بین کتاب‌های منتشر شده بررسی کند.

به مناسبت سالروز تشکیل نیروهای سه‌گانه سپاه پاسداران؛
ضرورت استقلال در توانمندی‌های سخت‌افزاری

جمله معروف و قصار حضرت امام خمینی(ره) در مورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که اگر سپاه نبود کشور هم نبود؛ معرف نقش تعیین‌کننده این نهاد در ملاحظات امنیت ملی کشور است.
با توجه به تصویر عالمانه و دقیقی که حضرت امام(ره)، همواره از تحولات موجود در کشور ارائه می‌کردند، باید گفت که جمله دقیق و کوتاه فوق، بیانگر تحلیل عمیق ایشان از نقش اساسی نهاد انقلابی سپاه، در تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی ایران می‌باشد.

با نگاه اجمالی به فرایند شکل‌گیری سپاه و مجموعه عملکرد این نهاد در زمینه مقابله با نیروهای ضدانقلاب و مخصوصاً جایگاه ویژه آن در تحولات جنگی، می‌توان عمق درستی کلام حضرت امام(ره) را به تصویر کشید.

دومین شماره از سیری در ادبیات پایداری ایران را هم در این هفته منتشر کردیم؛
جنگ و آدم‌هایش به روایت «دارودسته علی»/ داریوش باقری و راهکارهایی برای شهید نشدن!

دهه نود خورشیدی، اکبر صحرایی پرکارترین نویسنده در زمینه طنز دفاع مقدس بود. او که پیش از آن با «خمپاره خواب‌آلود» توانایی‌هایش را در این عرصه نشان داده بود، با مجموعه هفت جلدی «دار و دسته علی» و همچنین «سنگر علاف‌ها» با زبان طنز و شوخی، از جنگ تحمیلی و ماجراهایش نوشت. به نظر او، استفاده از طنز می‌تواند دایره مخاطبان ادبیات دفاع مقدس را بزرگ‌تر کند. «از همان ابتدا که کار نویسندگی را شروع کردم در تک‌داستان‌هایم نیز رگه‌هایی از طنز دیده می‌شد، وقتی برای نگارش کتابم به‌دنبال سوژه هستم، حس می‌کنم که طنز می‌تواند در حوزه دفاع‌مقدس پیام را بهتر برساند و از خشونتی که در جنگ بوده و جوانان نسل امروز آن را حس می‌کنند، بکاهد. در حال حاضر نسل جوان ما زمانی می‌تواند با ادبیات دفاع‌مقدس آشتی کند که کتاب‌های موجود در این زمینه را بخواند. تاریخ نشان داده بسیاری از نویسندگان برای بیان برخی از نظرات و داستان‌های‌شان از طنز استفاده کرده‌اند و از این‌رو طنز بیشتر مورد استقبال مخاطبان است.»

مهم‌ترین اتفاق این هفته در خبرها؛ 
پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب صلح و دفاع آغاز شد
این نمایشگاه با حضور ۳۰ ناشر و مرکز ‍پژوهشی داخلی و خارجی در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران واقع در میدان جنگ برپا شد و از ۲۷ تا ۳۰ شهریورماه هر روز از ساعت ۹ تا ۱۲ ‍پذیرای بازدید کنندگان بود.

برگزاری کارگاه‌های تخصصی با موضوع تشریح فعالیت‌ها و مشارکت ارتش‌های هندوستان، پاکستان و برزیل در کمیته حفظ صلح سازمان ملل متحد، کرسی ترویجی نقد کتاب مدیریت دانش دفاع مقدس در گام دوم انقلاب، کارگاه نهادهای اجتماعی نوین دانش بنیان و صلح، دیپلماسی دفاعی آجا ونقش آن در ترویج صلح در منطقه و جهان، کارگاه اقدامات نزاجا در حوزه عملیات حفظ  صلح سازمان ملل متحد از جمله برنامه‌های این نمایشگاه تخصصی بود.

حضور انتشارات جهاد دانشگاهی در پنجمین نمایشگاه بین‌المللی «کتاب صلح و دفاع»

در پنجمین نمایشگاه بین‌المللی «کتاب صلح و دفاع» بیش از ۱۰۰عنوان کتاب در موضوعات مختلف از انتشارات جهاد دانشگاهی عرضه می‌شود.
 در این نمایشگاه بیش از چهل غرفه شامل محصولات مطالعاتی و تحقیقاتی مکتوب در حوزه صلح و امنیت و دوستی از مراکز انتشاراتی یگان‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و تعداد دیگری از کشورهای جهان برپا شده است و تعدادی از وابستگان نظامی کشورهای دوست و هم‌پیمان نیز در آن حضور دارند.

در مراسم افتتاحیه پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب صلح و دفاع مطرح شد؛
اگر صلح می‌خواهید آماده جنگ باشید

امیردریادار دکتر حبیب‌الله سیاری؛ رئیس ستاد و معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران در افتتاحیه پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب صلح و دفاع ارتش جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: امام علی(ع) می فرمایند «اگر صلح می‌خواهید آماده جنگ باشید.» این جمله بسیار پربار و معنادار است و بازدارندگی را نشان می‌دهد. اگر ما دارای توان بازدارندگی بالا باشیم قطعا صلح برقرار است. مفهوم بازداندگی این است که باید این قدر توان دفاع داشته باشیم تا دیگران نسبت به منافع و تمامیت ارضی قصد حمله نداشته باشند. چون اگر توان نداشته باشی دیگران طمع می‌کنند و منجر به جنگ می‌شود. پس باید توان بازدارندگی این قدر بالا باشد که دیگران طعم نداشته باشند و اگر این گونه باشد قطعا صلح برقرار است. اما اگر کشوری ضعیف باشد طمع کاران جنگ را رقم خواهند زد و صلحی وجود نخواهد داشت.

روایت ناو گروه ۸۶ منتشر می‌شود

امیردریادار حبیب‌الله سیاری؛ معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن بازدید از نمایشگاه صلح و دفاع با حضور در غرفه ایبنا و در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: در بحث دفاع مقدس موضوعی که باید پیگیری شود بحث تبیین است؛ یعنی کتاب‌هایی که ارزش‌های حاکم بر هشت سال دفاع مقدس، وضعیت کشور در هشت سال دفاع مقدس همچنین وضعیت شهدا و جانبازان و آزادگان را بیان می‌کند را تبیین کنید. همچنین کتاب‌هایی که در خصوص مقاومت‌ها، اقدام‌ها، در صحن بودن مردم برای نسل فعلی و آیندگان باید تبیین شود.
همچنین دوستان در نیروی دریایی در تلاش هستند که چندین کتاب از فخرآفرینی ناو گروه ۸۶ تدوین کرده و روانه بازار کنند.

شماره سوم سیری در ادبیات پایداری ایران؛ 
چرا فهرست آثار سینمای کمدی دفاع‌ مقدس کوتاه است؟ /از حساسیت جامعه تا خودسانسوری فیلم‌نامه‌نویسان

معمولاً هر جا بحث طنز یا کمدی در سینمای دفاع مقدس پیش می‌آید، دو فیلم، یکی متعلق به اواسط دهه هفتاد به نام «لیلی با من است» و دیگری فیلمی از سال‌های دهه هشتاد به اسم «اخراجی‌ها» را مثال می‌زنند. از فیلم نخست، مجموعه‌ای تلویزیونی در شش قسمت نیز ساخته و پخش شد و مخاطبانی گسترده‌تر در رسانه‌ای متفاوت نیز پیدا کرد. فیلم دوم نیز دو دنباله داشت و با موفقیت در گیشه به سه‌گانه‌ای پرفروش در سینمای ما تبدیل شد. اما موفقیت این فیلم‌ها تنها دلیلی نیست که در بحث طنز و کمدی دفاع مقدس، از آن‌ها مثال زده می‌شود. کمدی‌های سینمایی دفاع مقدس آنقدر کم‌شمار هستند که در بحث‌های مرتبط با این موضوع، به زحمت مثال‌های دیگری جز «لیلی با من است» و «اخراجی‌ها» را می‌شود پیدا کرد و نام برد.


کتاب «مدیریت دانش دفاع مقدس در گام دوم انقلاب» بررسی و نقد شد

در این برنامه دکتر اصغر محمدی فاتح نویسنده کتاب عنوان کرد: این کتاب را در سال ۹۸ با حمایت معاونت آجا در دانشگاه امام علی(ع) چاپ کردیم و در سال ۹۹ در دانشگاه ملی در حضور نخبگان بررسی شد. بنده تا قبل از نگارش این کتاب با پژوهش هایی که انجام داده بودم دیده بود که عمده کتاب‌های موجود تحلیل عملیات بود اما اینکه سوژه دفاع مقدس را مقابلمان بگذاریم و بدانیم در گام دوم چه کار باید بکنیم همچین چیزی را پیدا نکردم.


در مراسم «جهاد مقاومت از دیروز تا امروز» مطرح شد؛
مقاومت زمان جنگ باعث امیدواری به آینده است

استاندار تهران ادامه داد: همه زشتی‌ها و زیبایی‌ها و صفات برتر و تولید کننده فکر و اندیشه جدید را دفاع مقدس برای ما ایجاد کرد. دفاع مقدس نه تنها به‌عنوان یک جنگ، بلکه به‌عنوان یک نقطه تلاقی بین همه قدرت‌ها و توان فکری و تجهیزاتی آنها در مقابل یک مردم صاحب فضل و مقاوم بود. تاریخ هیچ‌وقت این قضاوت تفاوت جنگ ما و جنگ‌های دیگر دنیا را فراموش نمی‌کند. امروز هم شاهد هستیم که برای قدرت در دنیا جنگ‌های مختلفی شکل می‌گیرد اما آن کجا و این کجا؟


رهبر انقلاب در دیدار با پیشکسوتان و فعالان دفاع مقدس مطرح کردند؛
حوزه‌های مختلف و روایتگری جنگ تحمیلی باید تبیین شود

عظمت واقعه دفاع مقدس را باید شناخت. خیلی کار شده لکن  به نظر من جا برای کار هنوز بسیار زیاد است. ما نتوانستیم تاکنون جزئیات این تابلوی عظیم و پر نقش و نگار را بشناسیم و بشناسانیم.

عظمت این حادثه را از چند زاویه می‌شود دید:
۱- یکی از زاویه آن چیزی است که از آن دفاع میشود چون بحث دفاع مقدس است از چی دفاع می‌کردیم ما؟
۲- یکی از این زاویه است که این دفاع در مقابل چه کسی انجام می‌گرفت، چه کسی هجوم کرده بود که لازم بود دفاع صورت بگیرد؟
۳- زاویه‌ سوم این است که این دفاع به وسیله‌ی چه کسانی انجام گرفت؟
۴- زاویه چهارم این است که آثار و دستاوردهای این دفاع چه بود؟ نتیجه این دفاع چه شد؟


وزیر اطلاعات در مراسم رونمایی از «سیطره» مطرح کرد؛
«سیطره» یکی از سرداران جهاد تبیین است

آیین رونمایی از کتاب «سیطره» روایتی از پرونده امنیتی نفوذ به گروهک کومله چهارشنبه ۲۹ شهریورماه در محل حوزه هنری انقلاب اسلامی با حضور نویسنده اثر برگزار شد.
 علی اکبر شیروانی مدیرعامل انتشارات سوره مهر در این مراسم اظهار کرد: دو روایت است که به آن برای پایه کار امنیتی استناد می‌شود. یک روایت اینکه پیامبر از یکی اصحاب می‌خواهند لباس خود را عوض کند و مثل اعضای یک روستا شود و وارد روستا شود و امام علی(ع) نیز در یک جنگ از کسانی می‌خواهند تغییر چهره و لباس دهند و به سپاه مقابل بروند و اطلاعات در بیاورند.

رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس:
رهبر انقلاب به نویسندگان جنگ حکم جهاد دادند

به نظر می‌رسد رهبر انقلاب این چالش را به خوبی تشخیص دادند که در ٣١شهریور ٩٩ در جملاتی کوتاه در این باب اظهار نظر کردند. به اعتقاد بنده، رهبر انقلاب به نویسندگان جنگ حکم جهاد دادند و گفتند: بیست‌سی سال آینده بسیاری از شما نیستید. هرچه از زمان دفاع مقدس فاصله می‌گیریم، باید معرفت ما افزوده شود و این افزوده شدن معرفت به این معناست که مردم ما، جامعه ما، باید بینش بهتری نسبت به موضوع پیدا کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها