وی با بیان اینکه اثر حاضر به دنبال سه سال پژوهش میدانی از آئین شاخسی (شاه حسین گویان) تبریز تهیه و منتشر شده است، گفت: نگاه ما در این کتاب، ریخت نگاری آئین نمایشی کارناوالی شاخسی شاه حسین گویی تبریز بوده است.
این پژوهشگر با تاکید بر اینکه این پژوهش به دنبال ریشه شناسی و تاریخ آئین شاخسی نبود، یادآور شد: تلاش کردیم با نگاه ریخت نگاری آئینی، ظرفیتهای تولید نمایش آئینی در مراسم شاخسی را معرفی کنیم.
ولیپور با بیان اینکه پژوهشگران معتقدند خرده آئینهای مختلفی در پیرامون تعزیه به وجود آمدهاند، اظهار داشت: شاخسی زمینهای است برای دوام یافت تعزیه ایرانی و ما در این پژوهش به دنبال معرفی ویژگیهای این کارناوال-تعزیه مختص تبریز و آذربایجان بودیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در این مراسم بر لزوم پژوهش و تولید آثار جدید مبتنی بر فرهنگ و آئینهای مذهبی تاکید کرد.
سید محمدحسین بلاغی با بیان اینکه حوزه نمایش به شدت با کمبود نمایشنامه خوب مواجه است، گفت: در حوزه نمایشنامهنویسی با کاستیهایی مواجه هستیم که این موضوع در خصوص نمایشنامههای مذهبی پررنگ تر است.
وی هنر تعزیه را یکی از ژانرهای اصلی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی خواند و تصریح کرد: این هنر به دلیل قدمت و اصالت آن، محل رجوع فرهنگ مردم است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، کنشهای اجتماعی در طول تاریخ را تاثیرگذار بر فرهنگ جامعه عنوان کرد و گفت: عاشورا بیشترین تاثیر را در زندگی انسانهای آزادیخواه دنیا گذاشته و خوشحالیم هنر تعزیه نیز از واقعه عاشورا الگو برداشته است.
آیین رونمایی از کتاب پژوهشی «مقدس ترین تراژدی اسلام؛ انسان شناسی نمایش» به قلم هادی ولی پور قره قیه و نرجس ابراهیمی غانمی و نمایشنامه جنگ و صلح به قلم مهدی علیپور اصل و به همت موسسه آموزش عالی نبی اکرم (ص) در خانه فرهنگ تبریز برگزار شد.
نظر شما