موسسه فرهنگی جهان کتاب به بازار نشر فرستاد؛
«روسیه در خاورمیانه چه میخواهد؟»؛ تردد بالای دیپلماتیک میان مقامات خاورمیانهای به مسکو
دمیتری ترنین در «روسیه در خاورمیانه چه می خواهد؟» معتقد است خاورمیانه و موضوعات مختلف معطوف به آن، یکی از مسائلی است که مسکو، به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری پوتین، توجه زیادی به آن داشته است. تردد بالای دیپلماتیک میان مقامات خاورمیانهای به مسکو و بالعکس، به خوبی بیانگر بروز نوعی تحرک و پویایی در سیاست خاورمیانهای روسیه و متفاوت از دهههای گذشته است.
کتاب حاضر اگرچه با نگاهی به تاریخ مناسبات خارجی روسیه به خاور به طور کلی و خاورمیانه به صورت اخص، از بدو پیدایش امپراتوری روسیه آغاز میشود اما تأکید اصلیاش بر دوره پساشوروی است. دورهای که در آن در عین برجای ماندن پارهای از ویژگیهای ریشهدار در نوع نگاه روسها به جهان پیرامونشان - که امپراتوریمآبی یکی از گرایشهای شاخص آن است - در قیاس با گذشته، به خصوص با دوره شوروی، ویژگیهای جدیدی به خود گرفته است. شاید مهمترین این ویژگیها پشت سرگذاشتن هرگونه ملاحظات ایدئولوژیک و اتخاذ یک رویکرد کاملا مصلحتگرایانه باشد. در واقع بخش مهمی از این نوشته، با ذکر نمونههای مشخص از نوع تعامل روسیه جدید با خاورمیانه، به توضیح همین پدیده اختصاص دارد.
خاورمیانه و موضوعات مختلف معطوف به آن، یکی از مسائلی است که مسکو، به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری پوتین، توجه زیادی به آن داشته است. تردد بالای دیپلماتیک میان مقامات خاورمیانهای به مسکو و بالعکس، به خوبی بیانگر بروز نوعی تحرک و پویایی در سیاست خاورمیانهای روسیه و متفاوت از دهههای گذشته است.
چنین به نظر میرسد که در پی تحولات پس از 11 سپتامبر 2001، و به ویژه اقدامات نظامی آمریکا در افغانستان و عراق که منجر به تکثیر بنیادگرایی دینی و احساسات ضدآمریکایی در خاورمیانه گردید، روسیه از یک وضعیت و اقبال عمومی بیشتری نزد دولتها و افکار عمومی جوامع منطقه یاد شده برخوردار شده است، وضعیتی که این کشور؛ خود نیز به استقبال و بهرهبرداری از آن فکر میکند.
یافتههای پژوهشی حاکی از آن است که خیزشهای مردمی در منطقه خاورمیانه با عنوان «انقلابهای عربی» موجب گردید تا روسیه ابتدا سیاست همراهی با این انقلابها را در قالب همکاری با غرب در پیش گیرد، اما در ادامه به دلیل نگرانی از افزایش حضور آمریکا در منطقه و تسری این جریان به منطقه اوراسیا، سیاست تقابل با جریانهای انقلابی و حمایت از دولتهای حاکم را در قالب تقابل با غرب دنبال کند.
دیمیتری ویتالیویچ ترنین (روسی: Дмитрий Витальевич Тренин) عضو شورای سیاست خارجی و دفاعی روسیه [ru] است.او مدیر مرکز کارنگی مسکو، یک اندیشکده روسی بود. ترنین که سرهنگ سابق اطلاعات نظامی روسیه بود، به مدت 21 سال در ارتش شوروی و نیروی زمینی روسیه خدمت کرد، قبل از اینکه در سال 1994 به کارنگی بپیوندد.
انتشارات موسسه فرهنگی جهان کتاب «روسیه در خاورمیانه چه میخواهد؟» اثر دمیتری ترنین با ترجمه خشایار رحمانی در 104 صفحه به بهای 90 هزار تومان را روانه بازار نشر کرد.
نظر شما