کتاب گویای «شلمچه تا حلبچه» تهیه و بر روی پایگاه کتاب گویای ایرانصدا در دسترس علاقهمندان قرارگرفته است.
کتاب «شلمچه تا حلبچه» جلد چهارم از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق است که به بررسی وقایع سیاسی _ نظامی جنگ در حد فاصل عملیاتهای کربلای ۵ (دی ۱۳۶۵) و والفجر ۱۰ (اسفند ۱۳۶۶) پرداخته است.
کتاب «شلمچه تا حلبچه» بر پایهی واقعیتها و رخدادهای سیاسی و نظامی جنگ، طی مقطع زمانی مذکور، در سه فصل تنظیم شده است:
فصل نخست کتاب با عنوان «جنگ در آستانهی سال ۶۶»، دربارهی تحولات جنگ در سال ۶۵ و تأثیر آن بر رهیافت جدید ایران و عراق، همراه با تشریح مواضع آمریکا و شوروی (پیشین)، است. اصولاً توضیحات این فصل، زمینه و بستر اصلی شکلگیری روند جدید جنگ را در سال ۱۳۶۶ ترسیم میکند.
زمینههای گسترش بحران در خلیجفارس، با تشدید حملات عراق به پایانههای نفتی و نفتکشهای ایران و مقابلهبهمثل جمهوری اسلامی، مدخل مباحث فصل دوم کتاب، یعنی «گسترش جنگ در خلیجفارس»، است.
عراقیها با تکیهبر برتری هوایی و با بهرهبرداری از فضای آشفتهی آمریکا و ایران، تهاجمات خود را با هدف بینالمللی کردن جنگ گسترش دادند. واکنش ایران در برابر اقدامات عراق، به درخواست کویت از آمریکا برای اسکورت نفتکشهای این کشور منجر شد. نگرانی آمریکا از پیامدهای پذیرش درخواست کویت و بحثهای مناقشهآمیزی که میان کنگره و دولت آمریکا درگرفت، سبب شد تا در مرحلهی نخست، آمریکا از پذیرفتن این درخواست خودداری کند. ارائهی این پیشنهاد به شوروی (پیشین) و موافقت روسها با اجاره دادن سه نفتکش به کویت، سبب شد تا آمریکا سرانجام پرچم خود را بر فراز نفتکشهای کویت به اهتزاز درآورد.
مراحل درگیری میان ایران و آمریکا در ماههای شهریور و مهر سال ۱۳۶۶، همراه با بررسی نتایج و بازتابهای آن، بخشهای پایانی فصل دوم کتاب را تشکیل میدهند.
تلاشهای ایران در سال ۱۳۶۶ در فصل سوم کتاب، با عنوان جنگ در غرب کشور و آزادسازی حلبچه، بررسی شده است. عملیاتهای کربلای ۱۰، فتح ۵، نصر ۴ و نصر ۷، گرچه در نیمهی نخست سال ۱۳۶۶ انجام گرفت که از نظر زمانی بر رخدادهای خلیجفارس تقدم دارد، لیکن به دلیل سنخیت آن و از همه مهمتر تأثیر این سلسله عملیات در شکلگیری و اجرای راهبردهای جدید ایران در منطقهی غرب کشور، در این فصل واکاوی شده است.
نظر شما