کتاب گویای «دیپلماسی ایران و قطعنامه ۵۹۸» تهیه و بر روی پایگاه کتاب گویای ایران صدا در دسترس علاقهمندان قرارگرفته است.
كتاب «دیپلماسی ایران و قطعنامه ۵۹۸» تحولات مربوط به هشت سال جنگ تحمیلی و خاتمه آن و نیز قطعنامه ۵۹۸ را بررسی میکند.
در نوشتن این کتاب، علاوه بر منابع داخلی و خارجی و اسنادی که تاکنون منتشر نشده، با آقایان هاشمی رفسنجانی بهعنوان یکی از دستاندرکاران اصلی سیاسی جنگ، محسن رضایی، فرمانده نظامی جنگ، محمدجواد ظریف، نفر دوم هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل در دوران دفاع مقدس و عباس ملکی، مسئول ثبت مذاکره قطعنامه ۵۹۸، گفتوگو شده است.
كتاب «دیپلماسی ایران و قطعنامه ۵۹۸» درصدد پیشبرد این دیدگاه است که به علت مشکلاتی در عرصه تصمیمگیری کلان کشور، در حوزه جنگ و سیاست خارجی، دیپلماسی ایران در مواجهه با رویدادها و موقعیتهای مختلف، از پیگیری فرصتهایی برای پایانِ سیاسی دیپلماتیک جنگ از موضع برتری نسبی باز ماند.
نویسندگان در این کتاب با طرح شواهد و دادههای متعددی، شیوهی رفتار جدید دیپلماسی ایران را در کمک به حل برخی از مهمترین مسائل باقیمانده از جنگ، در کنار دیگر عوامل تأثیرگذار، بررسی میکنند.
كتاب «دیپلماسی ایران و قطعنامه ۵۹۸» شــامل یک فصل مقدماتی و شش فصل اصلی است. فصل مقدماتی به بررسی متون مهم در زمینه پژوهش جنگ، تعریف مفاهیم و الگوی رفتار سیاست خارجــی ایران در جنگ اختصاص دارد. در فصــل اول مروری بر وقایع اصلی مرتبط با عملکرد دیپلماســی ایران از آغاز جنگ تــا مقطع صدور قطعنامه ۵۹۸ صــورت میگیرد. فصل دوم به تحولات نظام بینالملل دوقطبی در دهه ۱۹۸۰ و تأثیر این تحولات بر حل و فصل نهایی جنگ میپردازد. مباحث فصل ســوم تأثیر دیپلماسی ایران بر صدور قطعنامه ۵۹۸ را مورد بررسی قرار میدهد.
در فصل چهارم مهمترین تحولات سیاسی و بینالمللی پایان جنگ بررســی میشود. با توجه به فرضیه پژوهش، تمرکز اصلی در این فصل بر نحوه تعامل سیاست خارجی و دیپلماســی ایران با سازمان ملل در چارچوب قطعنامه ۵۹۸ اســت. فصل پنجم روند تحولات سیاســی و دیپلماتیک جنگ را از مرحله پذیرش قطعنامه ۵۹۸ پی میگیرد. مباحث این فصل با مذاکرات آتشبس و سپس گفتگوهای صلح ایران و عراق زیر نظر دبیرکل سازمان ملل، قطع گفتگوها و آغاز مکاتبات رؤســای جمهور عراق و ایران که به اعلام پذیرش مجدد قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر توســط عراق منجر شــد ادامه مییابد. فصل ششم روند تحولات سیاســی و دیپلماتیک جنگ را از پذیرش مجدد قرارداد الجزایر تا انتشــار بیانیه تاریخی دبیرکل سازمان ملل مبنی بر شناسایی عراق به عنوان متجاوز مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
كتاب «دیپلماسی ایران و قطعنامه ۵۹۸» در سال ۱۳۹۳ توسط انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است.
نظر شما