هرمزگان- مجموعه شعر «شاخه گُلی روی تَلِ خاک» چهارمین اثر از سلسله آثار مکتوب«کوچههای شهدا» ادای دین و احترام خالصانه و خاضعانه شاعران آئینی هرمزگان به تمام شهدای هرمزگان است.
در جمعآوری این مجموعه، تلاش شده است همه یا اغلب شهدایِ منتخب، از استان هرمزگان باشند و به ویژه شهیدانی مورد نظر قرار گیرند که در طول این سالها کمتر به آنها پرداخته شده است. شاعران در انتخاب قالب و شکل شعر آزادی عمل داشتهاند و گاه شعرشان را به طور مستقیم و مرتبط با محتوای درونی اثر خطاب به یک شهید خاص سروده اند و گاه تنها شعر خود را به یک شهید تقدیم کرده اند. جالب است بدانید که شاعران این مجموعه برای این شهدا شعر گفته اند: برای پدرشان، عمویشان، برادرشان، پدر همسرشان، پدر همکارشان، پدر دوست شان، معلمشان، همبازی دوران کودکیشان و برای هم محلهای دوست و آشنای دلیشان. در هر کتاب به فراخور ارائه اثر از برخی از شهدای گرانقدر نام برده شده است.
کوچه شهدا، در حقیقت یک نیت عاشقانه و صادقاته از «امیرحسین والا» است که از سر معرفت و همچنین احساس تکلیف تصمیم گرفته است تا در مجموعه تحت عنوان «کوچههای شهدا» برای هر شهید استان هرمزگان دست کم یک شعر سروده شود و این اتفاق اینک ادامه دارد تا برای یک هزارو ۲۶ شهید جنگ تحمیلی استان، شهدای مدافع حرم، شهدای مدافع سلامت، شهدای حمله تروریستی به مجلس، شهدای ترور، شهدای جمعه خونین مکه، شهدای حمله به هواپیمای مسافربری و شهدای امنیت هرمزگان حداقل یک شعر سروده شود.
در این مجموعه شاعران انقلابی و آیینی هرمزگان برای ۲۹ شهید سرافراز این کوی و برزن شعر سرودهاند.
ایرج انصاری فرد، کوچه شهید «غلامعلی درویش» را سروده است. مهرنوش ایزدپرست شعر کوچه شهید «فتاح پور دهقانی بغدادی» و شهید «اسفندیار داودی نژاد» را خلق کرده است. مریم صادقنیا در هوای کوچه شهید «علی رحمتی» و شهید «جعفر پاینده» شاعرانه قدم زده است. کوچه شهید «محمد دست» با ذوق و احساس مطهری دهقانی پدید آمده و مریم سیدافقهی کوچه شهید «خیرالنساء محمدکلی» را به شعر درآورده است.
مهدی میرزایی نیز شعرش را به شهید «کیومرث دهقانی» و زینب احمدنیا شعر زیبایش را به شهید «احمد نوروزی سرجویی» پیشکش کرده است. زهرا اسپید شعر کوچه شهید «محمود ورزشکاری» را گفته است. امیرحسین والا از کوچه شهید «حسن دانشمند» به سراغ کوچه شهید «مفقود الاثر یوسف غلام حسینی» و سپس کوچه شهید «افروطن شمسایی» رفته و کلام، قلم و قدمش را معطر کرده است. رضا انصاری فرد کوچه برادران شهید
«جهانگیر و محمد فاضلی» را گفته است. شاعر جانباز- مرتضی نصیری کوچه شهید «باقر جعفری»، شهید «حسن ذاکری»، شهید «عباس باصره» و شهید «غلام غلامی» را به شعر آورده است. اعظم پشت مشهدی شعر کوچه «شهید سیّد عباس موسوی» و شهیده «فاطمه نیک» را سروده و اصغر ملایی مُحمّدآبادی کوچه «شهید ابراهیم محمدی» را شعر کرده است.
همچنین اطهر قوامی، شعر کوچه شهید «محمد نیکار»، کوچه شهید «عباس نیلاد» و شهید «یونس و قنبر هاشمیپور» را گفته است. فاطمه رحمانی کوچه شهید «قاسمعلی موثق»، غلام امینی دومشهری خیابان «شهدای خلیج فارس» و محمد نارویی کوچه شهید «خلیل تختی نژاد» و کوچه شهید «غلام عباس عفیفه» را شعر کرده اند. و استاد «محمدعلی بهمنی»، غزلی زیبا را به شهید «عباس غسالی دُمشهری» تقدیم کرده است.
شعر « محمدعلی بهمنی» برای شهید عباس غسالی دُمشهری:
بی سایه مرا آن نور، با خویش کجا میبرد!؟
بیپرسش بی پاسخ، میرفت و مرا میبرد
ها! گفت تماشا کن گلخاکِ شهیدان را
خالص نشدی ورنه، این خاک تو را میبرد
من بودم و من بودم، در حال شدن بودم
انگار مرا شوری، رقصان به سما میبرد
هنگامه محشر بود، یا وعده دیگر بود
آن پای که بی سر بود، تن را چه رها میبرد
رو سوی خطر میرفت، یا سیر و سفر میرفت!؟
هم باورمان میداد، هم باورمان میبرد
پیری که غریبی را از کرب و بلا آورد
این بار غریبان را تا کرب و بلا میبرد!
این مجموعه با فهرست مطالب آغاز می شود، سپس پیشگفتار گردآورنده آمده و سپس در انتهای کتاب در اشاره به معرفی شهیدان که اسمشان در کتاب آمده است می پردازد. مثلاً درباره «عباس غسالی دُمشهری»:
وی متولد پنجم خرداد ۱۳۳۲ در روستای دُمشهر از توابع میناب است. پدرش حسین و مادرش رقیه نام دارد. به عنوان بسیجی در جبهه حضور یافت. در ۲۳ تیر ۱۳۶۱ در منطقه کوشک شهید شد. پیکر او هرگز یافت نشد.
«شاخه گُلی روی تَلِ خاک» را «امیرحسین والا» گرد آورده، و نشر «سومیتا» با شمارگان ۵۰۰ نسخه، در ۸۶ صفحه و قیمت ۶۵ هزار تومان در سال ۱۴۰۱ چاپ و منتشر کرده است.
نظر شما