در جلسه رونمایی از کتاب «نجات چیچست» مطرح شد؛
این کتاب روایتگر برنامههای احیای دریاچه ارومیه برای ماندن در تاریخ است
مدیرسابق دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: سعی کردیم با توجه به اهمیت موضوع تجربهها را به روشهای مختلف اطلاعرسانی کنیم و این کتاب، بهعنوان روایت برنامههای احیای دریاچه ارومیه برای ماندن در تاریخ است.
تجریشی، مدیر سابق دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: بعد از تشکیل کارگروه مصوبهها درباره ماموریت نهادهای مختلف، ازجمله دانشگاه صنعتی شریف بحث و هرکدام براساس مسئولیتهای خود فعالیت خود را آغاز کردند.
وی با بیان اینکه هریک از نهادهای مسئول کارگروه تلاش درخور توجهی داشتند، افزود: کاهش ۴۰ درصدی مصرف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه یکی از رئوس برنامهها بود که عملی شد. دوره سالهای ۹۳ تا ۹۶ دوره تثبیت دریاچه ارومیه و سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ تمرکز بر پایان پروژه سختافزاری احیای دریاچه ارومیه بود. اضافه کردن آب از محل حوضه آبریز، برنامه ۵ سال آینده است.
مدیر سابق دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه اضافه کرد: از سال ۹۴ هر سال هشت درصد صرفهجویی مصرف آب کشاورزی محقق شد؛ ازجمله در حوزه کشاورزی و مدیریت آبیاری ۵ محصول کشاورزی که خوشبختانه نتیجه بخش بود؛ بنابراین به مرور کاهش مصرف آب در کشاورزی رخ داد؛ البته این امر نهتنها موجب کاهش تولیدات کشاورزی نشد بلکه تولیدات کشاورزی در این زمان رشد کرد.
تجریشی ادامه داد: تا سال ۹۲-۹۳ رهاسازی آب به سمت دریاچه ناچیز بوده است اما به مرور سهم دریاچه از آبهای سطحی با کنترل رهاسازیها انجام شد که نتیجه آن در افزایش سطح آب دریاچه مشهود است؛ همچنین کنترل رهاسازیها، درآمد کشاورزان را کاهش نداده است.
وی درباره دیگر تاثیرات تحقق اهداف ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: حجم فاضلاب تصفیهشده از ۲۱۵ میلیون مترمکعب قبل از تشکیل ستاد، به ۴۸۷ میلیون متر مکعب رسیده بود که رشد قابل توجهی محسوب میشود. لایروبیها ضمن کاهش آسیب، به جریان احیای دریاچه ارومیه کمک زیادی کرد مجموع اقدامات ستاد، موجب شد، روند نزولی که از سال ۷۳ آغاز شد متوقف شود.
مدیرسابق دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه بیان کرد: ازسال ۹۴ بزرگترین تصفیهخانه کشور بعد از تهران در تبریز کلید خورد اما هنوز به بهرهبرداری نرسیده و نیازمند توجه ویژه مسئولان است.
وی گفت: کشت زعفران بهعنوان کشت جایگزین، نخستینبار در منطقه ارومیه انجام شد؛ همچنین کشت گیاهان دارویی با نیاز اندک آبی در این منطقه زمینهساز کاهش مصرف آب در ارومیه شد.
تجریشی درباره برنامههای نرمافزاری در دولت سیزدهم برای احیا دریاچه ارومیه بیان کرد: ۲۳ برنامه برای وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی در هیئت دولت تصویب شد که در حال اجرا است و تا سال ۱۴۰۵ ادامه خواهد داشت.
وی درباره لزوم نوشتن کتاب درباره احیا دریاچه ارومیه گفت: سعی کردیم با توجه به اهمیت موضوع تجربهها را به روشهای مختلف اطلاعرسانی کنیم و این کتاب، بهعنوان روایت برنامههای احیای دریاچه ارومیه برای ماندن در تاریخ است.
کلانتری، مدیراجرایی سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: بعضی معتقد بودند دریاچه تا سال ۱۳۹۵ خشک میشود، آن زمان، اوج سدسازی در کشور بود، حتی با پیگیری این جریان متوقف نشد؛ یک نگاه اشتباه به مدیریت کشور، دریاچه ارومیه را خشک کردند. کمتوجهی به توسعه پایدار، چالشهایی مانند خشک شدن دریاچه ارومیه را ایجاد کرد. همان موقع گفتیم باید توسعه کشور براساس معیارهای توسعه پایدار باشد اما به این امر توجه نکردند.
مدیر اجرایی سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه اضافه کرد: سال ۸۲ یک نامه به رئیس جمهور وقت نوشتم آن زمان بیش از 22 میلیارد متر مکعب آب در دریاچه ارومیه بود، اما آن زمان نیز توجهی به این موضوع نشد و مسئول محیط زیست آن زمان معتقد بود مشکلی وجود ندارد.
در ادامه این مراسم حدادپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرد: دانشگاه صنعتی شریف در کنار پژوهشگران پروژههای ملی و فرهنگی است و از آنها حمایت میکنیم. امیدواریم این دست دغدغهها در همه دانشگاهها ایجاد شود. دانشگاه صنعتی شریف با میزبانی از ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید خود به حمایت از پروژههای ملی را نشان داده که موفق آمیز نیز بوده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف تاکید کرد: احیای تالابها مرحله بعدی ستاد احیای دریاچه ارومیه است که بعد از این عملیات بتوان تالابها را نیز احیا کرد.
در پایان این جلسه کتاب «نجات چیچست» رونمایی شد.
نظر شما