دوشنبه ۵ تیر ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۷
نویسندگان امروز حوزه مقاومت باید کیفی‌تر بنویسند/ پیوستگی شعر و مقاومت در تاریخ ادبیات

هادی خورشاهیان، نویسنده و شاعر، معتقد است، امروزه کمیت کتاب‌های حوزه مقاومت بیشتر شده اما کیفیت این آثار در دو دهه قبل بالاتر بوده است.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): هادی خورشاهیان درباره وضعیت امروز ادبیات مقاومت به ایبنا گفت: زمانی می‌شود در مورد ادبیات مقاومت نظر پژوهشگرانه داد که در این سال‌ها همه کتاب‌های شعر و داستان این حوزه را مطالعه کرده باشیم و بعید می‌دانم کسی تمام کتاب‌های شعر حوزه مقاومت و یا آثار داستانی این حوزه را خوانده باشد .کم و بیش بر اساس سابقه مطالعاتی که در این حوزه دارم، می‌توانم بگویم تعداد آثار حوزه مقاومت نه تنها کم نشده بلکه بیشتر هم شده است. به هر حال جمعیت افزایش پیدا کرده و صنعت نشر نسبت به گذشته متفاوت شده و نويسندگان به‌ویژه در حوزه کودک و نوجوان زیادتر شده‌اند.
 
این نویسنده و شاعر با بیان اینکه از تب و تاب جنگ بیرون آمدیم اما آن را به فراموشی نسپردیم،افزود: موضوع مقاومت و دفاع مقدس به بهانه‌های مختلف از جمله آزادسازی خرمشهر و هفته دفاع مقدس را داریم. از طرفی ماجرای مدافعان حرم را داشتیم و از موضوع مقاومت دور نماندیم. ارتباط خود را با دفاع مقدس قطع نکردیم و این باعث شده آثاری در این حوزه تولید شود.
 
وی که حائز رتبه برتر شعر ایثار و شهادت در سال ۱۳۸۷ شده است، ادامه داد: جشنواره و کنگره‌های مختلفی در حوزه مقاومت برگزار می‌شود که به تولید اثر در اين حوزه کمک می‌کند. جشنواره‌هایی همچون یوسف، جایزه دفاع مقدس و کتاب سال دفاع مقدس داریم که باعث جریان‌سازی در حوزه ادبیات مقاومت می‌شوند. از طرف دیگر ناشرانی مانند شاهد و صریر اختصاصی در حوزه دفاع مقدس فعالیت و کتاب منتشر می‌کنند.
 
خورشاهیان با اشاره به اینکه در دوره های مختلف به لحاظ فیزیکی، فرهنگی و اقتصادی در حال مقاومت نسبت به کشورهای مهاجم هستیم، بیان کرد: احساس می‌کنم کتاب‌هایی که قدیم‌تر در حوزه مقاومت نوشته شده است، کیفیت بالاتری دارد و گویی بیشتر به دل می‌نشیند. آثار امثال فراستی، دهقان و بایرامی از جمله آثار خوب و کیفی است که در حوزه مقاومت خواندم و در دو دهه قبل آثار تولیدی در ادبیات مقاومت کیفیت بیشتری داشته است. اکنون کمیت کار بالاست اما کیفیت دوره‌های قبل را ندارد.
 
نویسنده کتاب‌های «دشمن آینده» و «سرهنگ زندان یحیی» در پاسخ به این سؤال که چه چشم‌اندازی برای ادبیات انقلاب متصور هستید، گفت: وقتی در مورد پدیده‌ای می‌خواهیم صحبت کنیم باید تمام زوایای آن و عوامل اثرگذار بر روی آن را در نظر بگیریم. نمی‌توان از آینده ادبیات دفاع مقدس بدون توجه به وضعیت کتاب، جامعه و ادبیات سخن گفت.
 
خورشاهیان عنوان کرد: ما برای حوزه‌های مختلف اعم از شعر،ادبیات موسیقی و سینما برنامه داریم اما مطمئن نیستیم به آن جایگاهی که در نظر گرفتیم، می‌رسیم. نمی‌توانم چشم‌انداز دقیقی از ادبیات مقاومت را بیان کنم. با توجه به قوت و قدرت نویسندگان جوان و پیشکسوت قطعا کیفیت آثار این حوزه پایین‌تر نمی‌آید بلکه بالاتر خواهد رفت. اگر هزار کتاب در حوزه مقاومت تولید شود که صد عنوان ضعیف باشد، این ضعف خود را نشان نمی‌دهد اما اگر از این هزار عنوان،۳۰۰ عنوان ضعیف باشد، ضعف خود را نمایان می‌کند و کیفیت آثار در این حوزه پایین می‌آید .حال در این میان  اگر کتابی تولید شود که از کتاب‌های قبلی کیفی‌تر باشد و دیده شود، مسلما ادبیات مقاومت را یک سر و گردن بالاتر می‌برد و کیفیت آثار تولیدی این حوزه تکانی می‌خورد.
 
این نویسنده با اشاره به تأثیرگذاری شعر بر روی جریان مقاومت عنوان کرد: مقاومت از همان ابتدا بدون شعر معنا نداشته است و از قدیم چه در ادبیات عرب و چه ادبیات فارسی رجزخوانی به شعر بوده است. از ایام قدیم آنجا که قرار بوده مقابله‌ای کنند، با شعر بوده است و در هشت سال دفاع مقدس هم شاعران بسیاری شعر گفتند و شعرها سرودخوانی می‌شد. امثال آهنگران و کویتی‌پور در جبهه‌ها و پشت جبهه سروده‌ها را می‌خواندند.
 
وی که رتبه سوم شعر کودک و نوجوان بیستمین کنگره دفاع مقدس را داراست، ادامه داد: شاعران زیادی مانند سید‌حسن حسینی، سهرابی‌نژاد و اسرافیلی در جبهه‌ها حاضر شدند و شعر سرودند. شعارهای ما نیز چه در اوایل انقلاب و چه در دوران دفاع مقدس برگرفته از اشعار بوده است مانند شعار «خدایا خدایا تا انقلاب مهدی از نهضت خمینی محافظت بفرما»، بنابراین ادبیات و در راس آن شعر در جریان مقاومت تأثیر بسزایی داشته و دارد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها