«مقدمه کیمبریج بر ادگار آلنپو» نشان میدهد که چگونه این نویسنده توانسته داستانهای روانشناختی قابل قبول و پیچیده را خلق کند.
نویسنده در فصل نخست به زندگی آلنپو پرداخته تا با ارائه واقعیتهای تاریخی، اسطورههای شکلگرفته حول شخصیت وی را بزداید. فصل دوم اشارهای به زمینههای تاریخی و مکتبهای ادبی و فلسفی دوران وی دارد و در فصل سوم نیز آثار پو و جایگاه آنها در ادبیات جهان معرفی شده است. فصل چهارم نیز به بازخورد کتابهای وی در میان منتقدان اختصاص یافته است.
ادگار آلنپو در سال 1849 از دنیا رفت ولی آنچه معمایی درباره وی است هنوز با ماست. برخی از وجوه این معما که پهلو به تحریف یا دروغ میزند نتیجه کارهای اوست. برخی دیگر را نیز آشنایان او دامن زدند یا کسانی که گفته میشد او را میشناسند یا دیگرانی که در دیدهها و شنیدههای خود دست میبردند زیرا فقط ظاهر امر را میدیدند. از این همه چیزی به نام افسانه پو سربرآورد که تا امروز ادامه دارد.
شعرها و داستانهای پو بسیار بیش از آنکه تاکنون پنداشتهاند با اوضاع و احوال زمانهاش در گفتوگوست. شعرهای او واگشتی است از سبک کلاسیک در انطباق با شعر انگلیسی و بسیاری از مضامین او نیز این گونه است.
پو به هیچ وجه اعتقاد نداشت که باید نویسنده یا اثری را به صرف امریکایی بودن تشویق کرد. او نگاهی جهانی داشت و با تکیه بر اصولی برخاسته از آرای افلاطون و ارسطو، محاسن و معایب کتابها را بررسی میکرد. دیدگاههای او بهویژه درخصوص شعر و داستان کوتاه بیسار نظاممندتر از منتقدان آمریکایی آن دوره بود. بنابراین وقتی در ساترن لیتهرری مگزین شروع به نوشتن کرد، بیرحمانه به آثاری تاخت که به نظرش مهملاتی ملالآور بود، هرچند نقدهای معتدل نیز بسیار نوشت.
واکنشها در برابر آثار پو از دوران خودش تا امروز بسیار گوناگون بوده است. زندگینامهها و نقد آثار او را چه نقد اثری منفرد و چه نقد کلیت آنها همواره بر پایه این تصور نوشتهاند که پیوند تنگاتنگی میان زندگی شخصی و آثار او وجود دارد.
«مقدمه کیمبریج بر ادگار آلنپو» میتواند یک نقطه شروع مفید برای خوانندگان جدید آثار وی باشد.
انتشارات علمی و فرهنگی اخیرا چاپ دوم «مقدمه کیمبریج بر ادگار آلنپو» ترجمه قاسم مومنی را در 216 صفحه و بهای 40 هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما