وی ادامه داد: بر اساس رتبهبندی استانهای کشور از نظر تعداد کتابخانههای عمومی از سوی مرکز رصد فرهنگی و مرکز آمار ایران، تعداد کتابخانه عمومی فعال در کشور سه هزار و 557 اعلام شد. طبق این آمار آذربایجان شرقی با دارا بودن 150 کتابخانه عمومی رتبه شش کشوری را به خود اختصاص داده است.، این در حالی است که تبریز عنوان مؤسس اولین کتابخانه عمومی به نام «تربیت» و اولین قرائت خانه عمومی در کشور بهنام زنده یاد «خازن خان لشکر» را بهنام خود ثبت کرده است، حال این رقم در اصفهان هشت درصد بوده که دو برابر آذربایجانشرقی است.
وی با بیان اینکه اقدامات مردان بزرگ و نامی شهرمان در ادوار گذشته در خرید، اهدا و گسترش کتابخانههای شهر تبریز، زبانزد عام و خاص است، ادامه داد: این دیار پر از انسانهایی است که فرهنگ دوست و فرهنگپرور بودند، که از آن جمله میتوان به خازن خان لشکر از بزرگان وقت تبریز، 150 سال پیش اولین قرائت خانه ایران در تبریز را تأسیس کرد یا زنده یاد حاج حسین آقا ملک تبریزی( بزرگترین واقف ایران)، محل فعلی کتابخانه ملی «ملک» را اهدا کرده است، اشاره کرد.
وی افزود: علاوه بر اینها مرحوم برادران نخجوانی، حاج محمد و حاج حسین، کتابخانه ملی تبریز را با هزینههای شخصی بنیان نهادهاند و هزاران نسخه کتاب نفیس خطی در کتابخانه ملی سابق و کتابخانه فعلی مرکزی تبریز، یادگار این مردان فرهنگدوست است. برادران نخجوانی با اهدا و انتقال نسخ خطی گران قیمت چه از داخل و چه خارج کشور، دریچه های روشنایی جدیدی را به روی دوستداران فرهنگ، تمدن، تاریخ و ادبیات ایران گشودند و حق بزرگی بر گردن ما دارند.
فرجپور باسمنجی در رابطه با اهمیت و جایگاه کتابخانهها در دنیای امروزی گفت: امروزه کتابخانهها در دنیا اهداف مختلفی را دنبال میکنند که هدف اول، آموزش و یادگیری است و در کنار آن اطلاعرسانی از تازههای نشر نیز مدنظر است. فراهم آوردن مکان مناسب با امکانات وسیع و فراوان با استفاده از فناوریهای روز برای انجام فعالیتهای پژوهشی از دیگر اهداف مهم کتابخانه در هزاره سوم دانایی است. حتی امروزه کتابخانه با فعالیتهای متنوع به محل تفریح مردم نیز تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه طبق استانداردهای یونسکو باید در هر خیابان، محله و کوچه، کتابخانههای شبانهروزی در دسترس عموم مردم باشند، افزود: امروزه نقش کتابخانهها در افزایش سواد عمومی و اطلاعاتی، ارتقای سطح فرهنگی، امنیت اجتماعی و کاهش بزهکاری اجتماعی و کاهش افسردگی و تقویت نشاط عمومی، تحکیم روابط اجتماعی و خانوادگی و تقویت بنیانهای عدالت اجتماعی ثابت شده است، پس ما باید و باید به تقویت کتابخانهها و ترویج کتابخوانی بیاندیشیم.
نظر شما