شنبه ۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۵
ادبیاتی که واقع‌نگر و آرمانگراست/ روایت زنانه از معدن

ششمین سال تأسیس بانوی فرهنگ، جشن شش سالگی این باشگاه ادبی با حضور نویسندگان، اعضای فعال و عادی این‌ باشگاه و اهالی ادبیات برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سارا عرفانی دبیر این باشگاه ادبی، با بیان اینکه ما برای این جشن دو برنامه تدارک دیده بودیم خاطرنشان کرد: برنامه در دو بخش صبح و عصر برگزار شد. برنامه صبح با عنوان عصری با زنان نویسنده با حضور فائضه غفار حدادی به‌عنوان مهمان از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار شد. غفار حدادی که اهالی ادبیات بیشتر او را به‌عنوان یک روایت‌نویس می‌شناسند، درباره دغدغه‌ها و سختی‌های نوشتن و اینکه چگونه بهتر نوشتن با افراد حاضر در جلسه صحبت کرد.

نویسنده کتاب پنجشنبه فیروزه‌ای تصریح کرد: بعضی از اعضای باشگاه ادبی بانوی فرهنگ از شهرهای تبریز، ارومیه، کرمان، یزد، قزوین، اراک، قم و کرج و به‌همراه همسر و فرزندانشان در این دو روز مهمان ما بودند و از نزدیک اعضا و مربیان با همدیگر گفت‌وگو کردند.

عرفانی با بیان اينکه برنامه جشن شش سالگی باشگاه ادبی بانوی فرهنگ در سالن مهر حوزه هنری برگزار شد، گفت: خوشبختانه استقبال خیلی خوبی از برنامه شد و سالن پر از مهمان بود. به‌عنوان دبیر کانون خوش آمدگویی به مهمانان داشتم و سپس از سه کتاب که به‌قلم و تلاش نویسندگان خودمان بود رونمایی شد.

بانوی فرهنگ سال
عرفانی در ادامه افزود: از خانم نیلوفر مالک که یک نویسنده فعال و موفق هستند، به‌عنوان بانوی فرهنگ سال تجلیل شد. خانم مالک یکی از مدرسان و اساتید بانوی فرهنگ هستند. چند گروه دارند که اعضا در آن طرح رمان‌هایشان را مطرح و درباره آن‌ها صحبت می‌کنند و با راهنمایی و کمک خانم مالک و دستیارشان خانم سمانه خاکبازان این رمان‌ها نوشته می‌شود. در جشن سال گذشته از دو کتاب آتنا و راز کنیسه و در اسارت نفرت با راهبری خانم مالک رونمایی شد. امسال هم چند کتاب به‌قلم اعضای فعالمان در دست چاپ است؛ اما به مراسم نرسید تا از آن‌ها رونمایی شود. این کتاب‌ها هم حاصل راهبری‌های خانم مالک هستند. همچنین در این مراسم از بیستمین اثر خانم نیلوفر مالک با عنوان انتقام رونمایی شد.

روایت زنانه از معدن
چند ماه قبل به پیشنهاد وزارت صمت، به‌همراه یک‌سری از کارگردانان، مستندسازان و بازیگران در قالب کاروان روایت پیشرفت از معدن چادرملو یزد بازدید کردیم. اگر چه الزامی برای نگارش یا تولید بعد از این بازدید نبود؛ اما کتابی با روایت‌های من و سه دوست نویسنده دیگرم از دل این بازدید با عنوان برای میلگردها سعدی بخوان متولد شد. این کتاب یک‌ کار مشترک بود. درواقع یک روایت زنانه از سفر چهار نویسنده زن به معدن چادرملو یزد که سختی، زبری و کار مردانه معدن را با ظرافت‌های زنانه و با کمک قلم به‌هم پیوند زدیم. بنده، و خانم‌ها فائضه غفارحدادی، فاطمه سلیمانی ازندریانی و زینب عرفانیان نویسندگان این کتاب هستیم‌. البته روز پنجشنبه از ماکت کتاب با حضور مسعود ملکی (مدیر روایت پیشرفت) رونمایی شد و در آینده‌ای نزدیک کتاب چاپ و در کتاب‌فروشی‌های معتبر عرضه خواهد شد.

رونمایی از کتاب سوم
دبیر باشگاه ادبی بانوی فرهنگ به رونمایی سومین کتاب در جشن شش سالگی بانوی فرهنگ اشاره کرد و گفت: در این مراسم  از کتاب  فصل توت‌های سفید نوشته خانم سیده عذرا موسوی و با حضور علی‌اصغر عزتی‌پاک رونمایی شد. خانم موسوی جز شورای اندیشه‌ورزی ما هستند و از چاپ کتابشان توسط انتشارات شهرستان ادب دو هفته‌ای می‌گذرد.

نویسنده کتاب لبخند مسیح تقدیر از شش راهبر کانون ادبی بانوی فرهنگ را از بخش‌های دیگر این برنامه عنوان کرد و گفت: ما یک برنامه فشرده چهارماهه با عنوان داستان‌نویسی پیشرفته داشتیم که شش راهبر اعضای باشگاه را به‌بهترین نحو و شبانه‌روزی حمایت کردند تا بتوانند طرح مطلوبی را برای خلق داستان یا رمان ارائه دهند. خانم سمیه عالمی به‌عنوان استاد دوره و راهبر، خانم‌ها معصومه امیرزاده، فاطمه نفری، مریم دوست محمدیان، بنده و خانم مقیمی راهبران این دوره بودیم. 

بازدید از کتابخانه نادر ابراهیمی
عرفانی به برنامه روز چهارشنبه سوم اسفند باشگاه ادبی بانوی فرهنگ نیز اشاره کرد و گفت: ناگفته نماند اعضای بانوی فرهنگ روز چهارشنبه سوم اسفند از کتابخانه و موزه مرحوم نادر ابراهیمی در خانه شعر و ادبیات بازدید داشتند که در همین کتابخانه گپ‌وگفتی هم انجام شد. اعضای گروه داستان‌نویسی پیشرفته که قبلا به چند گروه تقسیم و هر گروه زیر نظر یک مربی اداره می‌شد، در این روز به‌صورت حضوری با مربی خود صحبت و از نقاط ضعف و قوت طرح‌شان آگاه شدند. از آن ‌جایی که بعضی از اعضا ساکن تهران نبودند یا به هر علتی شرایط حضور در کلاس‌ها را نداشتند، این دورهمی دوستانه بسیار باارزش بود‌. بچه‌ها هر سوالی که داشتند می‌پرسیدند و مربیان به آن‌ها در حل شدن مسئله کمک می‌کردند. این دورهمی خیلی خوشایند و رضایت بخش بود.

معصومه امیرزاده مسئول آموزش باشگاه ادبی بانوی فرهنگ در جشن ششمین سال تأسیس این باشگاه اظهار کرد: باشگاه ادبی بانوی فرهنگ از دو حیث عمومی و اختصاصی برای ما مهم است. از حیث عمومی به این دلیل که با ادبیات سروکار دارد. و چرا ادبیات مهم است؟ در شرایطی که توسعه جوامع را به سمت تخصصی شدن می‌برد، تفاهم اجتماعی ملت‌ها محو می‌شود. ادبیات به ما یادآور می‌شود که چنان مفتون شاخ و برگ مشو که متوجه نشوی بخشی از درخت است و چنان دلباخته درخت مشو که فراموش کنی پاره‌ای از جنگل است. آگاهی از وجود درخت و تعلق به آن کلیت ما را از پراکندگی نجات می‌دهد. داستان به‌عنوان عالی‌ترین نوع بلاغت ادبی به ما این امکان را می‌دهد که در خلوت خود آن را بخوانیم؛ اما تبدیل به‌خاطره‌ای جمعی و مشترک شود و به اتحاد برسد.

وی درباره اهمیت باشگاه ادبی بانوی فرهنگ از حیث از نظر اختصاصی گفت: اما از حیث اختصاصی اهمیت باشگاه ادبی بانوی فرهنگ در تولید ادبیات متعهد است. هنری که محصول تفکر امام است. ادبیاتی که واقع‌نگر و آرمانگراست. فقط سیاهی موجود را نمی‌بیند و از ادبیات به‌عنوان مخدر روح استفاده نمی‌کند؛ بلکه حقیقت روشن فردا را هم پیش چشم می‌آورد. هنری‌ست که دارای متانت است و در خدمت مردم. با این نگاه در سالی که گذشت برنامه‌هایی ترتیب داده شد.

امیرزاده تصریح کرد: تربیت نویسنده بر پایه خواندن و نوشتن شکل می‌گیرد. در سال جاری و در باشگاه ادبی بانوی فرهنگ، برای خواندن آثار داستانی معاصر از جمالزاده تا احمدمحمود سیر مطالعاتی شکل گرفت و ده جلسه تاریخ تحلیلی را پشت سر گذاشتیم و برای ارتباط با میراث ادبی کهن، خوانش تذکره‌الاولیا را داشتیم. برای آموزش مبانی نظری برنامه‌های متعددی را پشت سر گذاشتیم؛ مثل: کارگاه داستان‌های پنهان اطراف ما، از ایده تا طرح طرحواره در داستان، نقش کهن‌الگوها در طراحی شخصیت، داستان دینی، داستان در نسبت فرم.

وی در ادامه افزود: در حوزه نوشتن وارد داستان‌نویسی پیشرفته شدیم که در طی یک دوره چهارماهه ۷۰ هنرجو به مرحله طرح یا نگارش فصل یک رمان خود شدند. در حوزه تجربه زیسته عصری با زنان نویسنده را تجربه کردیم که در شناخت زیست هنرمندانه بسیار مفید بود. هم‌زمان شاهد جلسات نقد آثار دوستان هم بودیم که بسیار موثر بود.

امیرزاه در پایان گفت: در ایستگاه پایانی به سی طرح منتخب رسیدیم که برای بارور شدن در سال آینده به‌همراهی مربیان بانوی فرهنگ احتیاج دارند. از این سی طرح هجده طرح در مرحله نگارش اولیه داستان هستند. امید ما این است که سال بعد پیشخوان بانوی فرهنگ رنگین از کتاب‌های هنرجوهای امسال شود.

علی‌اصغر عزتی‌پاک که از مهمانان جشن شش سالگی باشگاه ادبی بانوی فرهنگ در روز پنجشنبه ۴ اسفند بود، قبل از رونمایی از کتاب "فصل توت‌های سفید" گفت: بدون تعارف این نکته را عرصه می‌کنم، من این کتاب را دو سه سال پیش خواندم و مجددا پریروز خواندم. حتی یک آن احساس نکردم یا به خودم نگفتم این جمله چه بود یا این صحنه چه بود‌. 

وی تصريح کرد: معتقدم کتابی که علیه ابتذال است، نمی‌تواند در تصویر، صحنه و حتی در کلام مبتذل باشد؛ بنابراین با یک متن درخشانی مواجه بودم و لذت بردم و درعین‌حال وقتی با توصیف‌های خوب کتاب مواجه می‌شدم، کتاب را می‌بستم و به خودم می‌گفتم خانم موسوی توصیف نمی‌کند، نگارگری می‌کند. بیش از بیست نکته در جای‌جای کتاب درباره توصیف یادداشت کردم که ایشان چه‌طور فضای داستان را به خوبی توصیف کرده است. کار از این حیث‌ها فوق‌العاده و برای من آموزنده بود. 

نویسنده کتاب تشریف افزود: شخصیت‌های داستان هیچ‌جای داستان رها نشدند. همه آن‌ها دارای چهره و لباس هستند، دارای اندام و خصوصیات روانی هستند. این‌ها ویژگی‌هایی است که نویسنده ما را با شخصیت‌ها نگه می‌دارد. از عنوان کتاب هم مشخص است که به یک فصل از تحولات جامعه ایران می‌پردازد. کار بسیار موثری است و امیدوارم ادامه‌دار باشد.

مسعود ملکی مدیر دفتر ادبیات و هنر پیشرفت حوزه هنری در رونمایی از کتاب "برای میلگردها سعدی بخوان" که به‌قلم سارا عرفانی، فائضه غفارحدادی، فاطمه سلیمانی ازندریانی و زینب عرفانیان نوشته شده، گفت: برخی چیزها در عین سادگی استعاری‌اند. م ثل همین سفر بانوان نویسنده به چادرملو. انگار قصه پیشرفت و ترقی ایران همچون گذشته به زنان و چادر و حجاب گره خورده. با این تفاوت که حالا زنان راوی پیشرفت هستند، نه ابزار ترقی. رضا شاه پدر ایران نوین معتقد بود برای توسعه و ترقی ایران باید زنان برهنه شوند. حالا ایران چهل‌وچهار سال است که تحت نظام جمهوری اسلامی و درست عکس مسیر آن پدر و پسر، در حال رشد و پیشرفت است.
 
وی افزود: در پاییز ۱۴۰۱ سفر این پنج خانم محجبه به یکی از معادن بزرگ ایران و روایت قدرت و دانش ایرانی، انگار سفر به تاریخ است و ابطال نظریه ترقیِ پدر ایران نوین. برای ترقی ایران به زور، چادر از سر زنان بکشی و حدود ۹۰ سال بعد پنج خانم چادری بروند برای روایت پیشرفت ایران، این نکته حائز اهمیت است. 

ملکی اظهار کرد: کتاب "برای میلگردها سعدی بخوان" تحقیقا دومین سفرنامه چاپ شده از پیشرفت ایران است و باز هم تحقیقا اولین سفرنامه زنانه. و این اولین سفرنامه زنانه از پیشرفت، نوید شکستن سد روایت پیشرفت در جمهوری اسلامی خواهد بود.

تصویری که از کار در معدن داریم سخت و خشن و بی روح است. معدن و معدن‌کاری جزو تکنیکی‌ترین حوزه‌های صنایع در جهان است. سهم تکنولوژی در اداره معادن اساسا بالاست. با همین مقدمه تصور اینکه در معدنی از معادن ایران، پیشرفت بومی و درون‌زا رخ داده باشد کمی برای مخاطبی که با این فضا آشنا نیست، دشوار است. اما شما در این کتاب خواهید دید که در عدالت اداری، مدیریت منابع انسانی، فرآیندهای تصمیم‌سازی، مشوق‌ها، بومی‌سازی تجهیزات و تکنولوژی و از همه مهم‌تر نگاه انسانی در مدیریت مجموعه‌ای عظیم، چه پیشرفت‌هایی رخ داده و در عین‌حال با نسخه افسارگسیخته توسعه غربی تمایزاتی جدی دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها