چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۶
بسیاری از کتب مربوط به زبان بدن شبه علمند

متأسفانه مطالب بسیاری از کتب مربوط به زبان بدن، دروغ ­شناسی یا ارتباطات غیر کلامی موجود در بازار به صورت شبه ­علم هستند. همین امر سبب بدبینی بسیاری از افراد نسبت به این علم و نیز گمراهی بسیاری از خوانندگان و همچنین مدرسین این حوزه در کشور شده است.

سینا شریف­ زاده خراسانی مترجم کتاب «پیام‌­های غیر کلامی (رمزگشایی کدها؛ مسیر زندگی من)» درباره اثر به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: در این کتاب خواننده با خواندن کتاب خواهد فهمید که چگونه یک دانشمند علوم رفتاری کشف کرد که ریزحالات چهره هیجانات پنهان­ شده را آشکار می­‌سازند؛ ثابت کرد که داروین در مورد جهانی بودن حالات چهره درست می­‌گفته و مارگارت مید اشتباه می‌­کرده؛ در حالی که در قبایل عصر حجر در گینه نو کار می­‌کرد از چنگال مرگ گریخت (از دست یک همکار دانشمند)؛ سیستم کدگذاری حرکات چهره (FACS) را اختراع کرد، که نخستین ابزار برای اندازه ­گیری حرکات چهره بود و بعدها توسط پیکسار و دیزنی مورد استفاده قرار گرفت؛ کشف کرد که ایجاد حرکات چهره می‌­تواند سبب روشن شدن هیجانات شود؛ با دالایی لاما دوست شد و باهم یک کتاب تألیف کردند؛ در واتیکان به­ عنوان یک نابودکننده قدیس کار ­کرد؛ به خروج معترضان از اتحاد جماهیر شوروی کمک کرد و نقشه جهان هیجانات را برای «مسیریاب‌­ها» به­ منظور کاوش ترسیم کرد و با دخترش دکتر ایو اکمن، اطلس هیجانات را ایجاد کرد.

این روانشناس اظهار کرد: شاید بی ­اغراق بتوان گفت که در بسیاری از موارد، حواشی و اتفاقات پشت صحنه جذاب­تر از متن و نقطه کانونی یک مبحث است، اما در مسائل علمی شرایط به­ نحو دیگری است و اهمیت این حواشی، به ­دلیل اهمیت نحوه انتقال تجربیات و آزمایشات، بر مبنای روش و نگرش علمی است. احتمالاً بخشی از تاریخ علم نیز همین پشت صحنه‌ها است و دانستن این تاریخچه به فهم عمیق‌تر از علم کمک کند.

او افزود: در این کتاب تلاش شده است در خلال بررسی داستان و روایت‌های جالب و شنیدنی از زندگی مردی که تحقیقات­ش نحوه درک هیجانات را تغییر داد، ذهن خواننده درگیر نحوه رشد، اهمیت و نحوه آزمایش‌های علم ارتباطات غیر کلامی شود که عموماً به زبان بدن، دروغ ­شناسی یا پیام‌­های غیر کلامی معروف است.

شریف زاده خراسانی با بیان اینکه این کتاب برای تمامی افراد علاقه‌­مند به حوزه ارتباطات غیر کلامی، زبان بدن، رفتارشناسی و دروغ­شناسی مفید است یادآور شد: درواقع روایت زندگی تأثیرگذار ترین فرد در این حوزه­ها در حال حاضر در دنیا و کاشف ریزحالات چهره، یعنی پرفسور پل اکمن در این اثر بیان شده است. دانش موجود در کتاب قطعاً برای هر فردی با هر شغلی مناسب و حتی ضروری است، اما عمومی­ سازی آن قطعاً نیاز به زمان خواهد داشت، امیدواریم که با ترجمه این اثر یک قدم به سوی دیدگاه علمی و دور از خرافات­‌های پیام­‌های غیر کلامی، زبان بدن، حالات چهره و دروغ­شناسی برداشته باشیم.

او با بیان اینکه علم ارتباطات غیر کلامی یک زمینه جدید مطالعاتی است که در حقیقت جوانب کارهای داروین را ادامه می‌­دهد و به موضوعی تبدیل شده است که به صورت فزاینده­ایی برای مطالعات علمی محبوب است بیان کرد: ارتباطات غیر کلامی شامل تمام مباحثی است که در آن پیام‌­ها به صورت غیر کلامی ارسال و دریافت می‌­شوند، از جمله حالات هیجانی معمولی چهره، ریزحالات چهره، حرکات بدن (زبان بدن)، صدا و سایکوفیزیولوژی. موضوع مهم در اینجا تبدیل شدن این حوزه به یک «علم» است.

این مترجم عنوان کرد: ما زمانی می­‌توانیم حوزه‌­ای را علم خطاب کنیم که آن حوزه مشخصه­‌های اصلی یک علم از جمله تکرارپذیری، ابطال­پذیری و پیش­ بینی ­پذیری را دارا باشد، در غیر این صورت می‌تواند شبه­ علم یا (Pseudoscience) باشد و این امر سبب گمراهی است، زیرا شبه­ علم ادّعاها و باورها یا کارهایی را شامل می‌­شود که به غلط با عنوان علم ارائه می‌­شوند، ولی در اصل بر پایه روش­‌های علمی نیستند.

او با تاکید بر اینکه متأسفانه مطالب بسیاری از کتب مربوط به زبان بدن، دروغ ­شناسی یا ارتباطات غیر کلامی موجود در بازار به صورت شبه ­علم هستند گفت: همین امر سبب بدبینی بسیاری از افراد نسبت به این علم و نیز گمراهی بسیاری از خوانندگان و همچنین مدرسین این حوزه در کشور شده است. پرفسور پل اکمن که از پیشگامان حوزه ارتباطات غیر کلامی در جهان هستند، در این کتاب به خوبی روش­‌های علمیِ دست­یابی به نتایج تحقیقات تجربی خود را در طی پنجاه سال از زندگی پربار خود ارائه کرده‌­اند که خود مهر تأییدی بر ورود این حوزه به محیط آکادمیک و دانشگاهی و سودمندی این علم در زمینه‌­ها و عرصه­‌های مختلف زندگی است.

شریف زاده خراسانی در پایان گفت: علاوه بر این، شما با خواندن این کتاب سفر شگفت­‌انگیزی را به دنیای داستان‌­های پشت­ پرده یک روان­شناس دانشمند آغاز می­‌کنید. مطالب این کتاب شامل مواردی است که پرفسور اکمن در هیچ­یک از سایر کتاب‌­های خود به آنها اشاره نکرده است. به ­عنوان فردی که افتخار شاگردی ایشان را داشته‌­ام و بنابر مسئولیت و رسالتی که روی دوش خود احساس می­‌کنم تصمیم به ترجمه این اثر ارزشمند گرفتم و در این راه به همراهی الهه یوسفی ­راد تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا ترجمه این اثر در نهایت دقت و صحت صورت گیرد.

کتاب «پیام‌­های غیر کلامی (رمزگشایی کدها؛ مسیر زندگی من)» به قلم پل اکمن به ترجمه سینا شریف­ زاده خراسانی و الهه یوسفی راد از سوی انتشارات ارجمند منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها