یکشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۹
«تئوری هنر» چهارچوبی که یک توصیف منظم را فراهم می‌کند

کتاب «مقدمه‌ای کوتاه بر تئوری هنر» نوشته «سینتیا فریلند» ترجمه مرجان ذوالفقاری امسال برای اولین بار به چاپ رسیده است. 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ این سوالات که هنر چیست؟ به چه چیزی هنر می‌گوییم؟ همیشه بحثی جذاب بین اندیشمندان و پژوهشگران بوده تا به معنای واقعی هنر دست پیدا کنند و تعریفی مناسب برای آن پیدا کنند. در تفکر آنها هنر به زبان ساده فرآیندی است که در آن، یک معنا یا احساس یا فرم در قالبی زیبا و با در نظر گرفتن اصول زیبایی شناختی بیان شده است که در نهایت بر احساسات و عواطف مخاطب اثر می‌گذارد و واژه هنر در سانسکریت به «سونره» بر می‌گردد و در پهلوی و فارسی امروز به هنر تغییر یافته که پژوهشگران آن را به معنای «انسان وارسته» می‌دانند اما فلاسفه در باب این خلا راه دیگری را انتخاب کرده‌اند و قصد بر سبک شناسی کردند و در همان لحظه «تئوری هنر» ایجاد شد.
کتاب «مقدمه‌ای کوتاه بر تئوری هنر» در جواب به همین پرسش‌ها به رشته تحریر درآمده است.

سینتیا فریلند، فیلسوف هنر اهل آمریکا متولد 1951 و استاد برجسته دانشگاه هیوستون است. او تا سال 2017 رئیس انجمن زیبایی‌شناسی آمریکا بوده است که در این کتاب بر کل تئوری هنر و همچنین سبک‌شناسی‌های مختلف آن مقدمه‌ای نگاشته و نقدی بر چندی از آنان ارائه داده است. وی در مقدمه این کتاب نوشته:

«تئوری، بیش از یک تعریف است. می‌توان گفت چهارچوبی است که یک توصیف منظم از آثار و تجلی مشاهده شده آن را فراهم می‌کند. تئوری باید کمک کند تا معنا و مفاهیم بهتر درک شوند و از طریق لغات سنگین و اصطلاحات مخصوص باعث ابهام نشود. باید مرتبا یک سری مشاهدات را از اصول ابتدایی با هم پیوند داده و آن‌ها را سازمان‌دهی کرد، اطلاعات هنرها گوناگون هستند اما به نظر می‌رسد تلاش برای توضیح دادن آن کمی سخت باشد. بسیاری از آثار هنری مدرن ما را به چالش می‌کشند و این سوال را در ذهن ایجاد می‌کنند که چرا باید آن‌ها را آثار هنری نام دهیم. استراتژی من این است که تفاوت و تنوع ارزشمند، هنر را برجسته ساخته تا تطابق مشکل با تئوری‌های هنر را انتقال دهد. تئوری‌ها نتایج کاربردی دارند، در واقع ما را در ارزش نهادن یا دوست نداشتن یک اثر کمک می‌کنند. به قوه درک ما آگاهی بخشیده و نسل‌های جدیدی را به میراث فرهنگی ما معرفی خواهند کرد.

سینتیا فریلند در سال 2003 کتاب «مقدمه‌ای کوتاه بر تئوری هنر» را در 7 سرفصل کلی «خون و زیبایی»، «نمونه ها و اهداف»، «تقابل فرهنگی»، «پول، بازار ها، موزه ها»، «جنسیت، نبوغ و دختران چریک»، «شناخت، خلق و درک هنری» و «دیجیتالی کردن و اشاعه دادن» به دست انتشارات دانشگاه اکسفورد به چاپ رسیده‌است که در سال 1401 انتشارات فیپا به ترجمه مرجان ذوالفقاری این کتاب را به زبان فارسی با تیراژ محدود 300 نسخه چاپ کرده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها