این رویداد شامل دو مرحله اصلی است، در مرحله اول اداره کل حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس در هر استان پوستر فراخوان و راههای ارتباط خود را اعلام میکند و بعد از دریافت آثار و داوری توسط ارزیابان و داوران آن استان، داستانهای منتخب به دبیرخانه ملی این رویداد ارسال میشود و آثار برگزیده معرفی میشوند.
خبرنگار ایبنا به مناسبت برگزاری این رویداد و انتشار فراخوان ارسال آثار با احسان عباسلو از چهرههای شناخته شده در حوزه ادبیات و فرهنگ که در این دوره سمت دبیری علمی جشنواره یوسف را برعهده دارد گفتوگویی انجام داده که در ادامه میخوانید.
جایزه یوسف یکی از تخصصیترین جوایز داستان کوتاه
عباسلو با بیان اینکه تاکنون یازده دوره جشنواره یوسف (موسوم به جایزه ادبی یوسف) برگزار شده و دبیران علمی مختلفی همچون آقایان فردی، مرحوم فتاحی و فراست عهدهدار این مسئولیت بودند گفت: امسال در روز 8 آذر پوستر این جشنواره رونمایی شد، این جشنواره به داستان کوتاه با مضامین دفاع مقدس اختصاص دارد.
وی ادامه داد: جشنواره یوسف از تخصصیترین جوایز حوزه داستان کوتاه مقاومت و پایداری است و در سه حوزه بزرگسال، کودک و نوجوان و موضوع ویژه برگزار میشود. حوزه سوم در هر دوره متناسب با شرایط کشور انتخاب میشود و قرار است امسال بنابر مشورتهایی که صورت گرفت محوری به نام «وحدت ملی- ایران قوی» باشد.
دبیر علمی دوازدهمین دوره جایزه یوسف تاکید کرد: در هر سه حوزه برگزیدگانی خواهیم داشت یا متناسب با داوریها ممکن است فقط تقدیر از نویسندگان آثار صورت بگیرد. نفر اول برگزیده در هر سه حوزه مشمول دریافت جایزه 15 میلیون تومانی خواهد شد و به نفرات دوم و سوم در هر سه حوزه نیز به ترتیب جایزههای 12 میلیون و 10 میلیون تومانی تعلق خواهد گرفت. در مجموع این جوایز بین 9 نفر از برگزیدگان (سه نفر در سه حوزه جایزه) تقسیم خواهد شد.
اختتامیه جشنواره جایزه سوم خرداد 1402
وی با بیان اینکه البته ممکن است براساس تصمیماتی که تا قبل از مراسم اختتامیه اتخاذ میشوند، قرار شود از دبیران دورههای قبل نیز تقدیر شود ادامه داد: مراسم پایانی این دوره جشنواره داستان کوتاه یوسف روز سوم خرداد سال 1402 خواهد بود و فرایند ارسال آثار تا داوری نهایی و اعلام برگزیدگان هم به این صورت است که در مرحله کنونی اداره کل حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس هر استان فراخوان میزند و داوری صورت میگیرد و بعد آثار برگزیده آنها به دبیرخانه ملی میآید و بعد از داوری برگزیدگان نهایی مشخص میشوند.
عباسلو درباره تفاوت برگزاری این دوره از جشنواره یوسف با دورههای پیشین گفت: در دورههای پیشین همراه با داوری در مرحله استانی و معرفی برگزیدگان جوایز و تقدیرهایی صورت میگرفت و در مرحله بعد در مرحله ملی هم جایزه یوسف به برگزیدگان اعطا میشد. اما این دوره استانها فقط نفرات برگزیده را معرفی میکنند و جایزهای در مرحله استانی داده نمیشود، این تصمیم برای رفع ابهامات و یکدستی اتخاذ شده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره بین المللی و منطقهای شدن جایزه یوسف هم با تایید بر اینکه تلاش میشود این اتفاق بیفتد، اظهار داشت: در نظر داریم با توجه به اینکه جایزه یوسف مربوط به داستانهای مقاومت و ادبیات پایداری است این جایزه را در حوزه منطقهای و بین المللی هم دنبال کنیم. برای این دوره هم قرار است آثار را در حوزه منطقه و بین المللی رصد کنیم تا اگر اثر خوبی شناسایی شد، به عنوان برگزیده معرفی کنیم.
حداکثر کلمات داستانها 4 هزار کلمه
دبیر دوازدهمین دوره جایزه داستان کوتاه یوسف سپس درباره حجم داستانهای مورد پذیرش در این جشنواره با اشاره به اینکه حجم کلمات داستان مورد پذیرش حداکثر 4 هزار کلمه است درباره ارسال آثار تازه نویسندگان اینطور گفت: بهتر است اگر کسی سالهای قبل داستانی به دبیرخانه جشنواره ارسال کرده و برگزیده نشده مجدد این کار را انجام ندهد و نویسندگان آثار تازه و جدیدشان را بفرستند.
وی افزود: داستانهای ارسالی نباید پیشتر جایی چاپ شده باشند چرا که آثار برگزیده قرار است در پایان این دوره در قالب مجموعه داستانهای کوتاه یوسف چاپ شوند. توصیه ما این است که چون جایزه یوسف هرساله برگزار میشود، داستانها همان سال نوشته شده باشند و نوآوری داشته باشند.
عباسلو مجدد با بیان اینکه از نویسندگان خواهش میکنم داستان امسالشان را بفرستند، تاکید کرد: امسال برای رفع یکسری از معضلات تلاش داریم تا کارگاههایی را در خصوص شیوههای نگارش نوآورانه برگزار کنیم.
جایزه یوسف محک خوبی برای نویسندگان نوقلم
وی درباره چگونگی ارسال آثار هم اینطور توضیح داد: نویسندگان علاقمند به شرکت در جشنواره داستان کوتاه جایزه یوسف از طریق راههای ارتباطی که در پوسترهای فراخوان آثار منتشر شده توسط اداره کل حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان محل سکونتشان میتوانند آثار را ارسال کنند و یا با این ادارات کل در استانها تماس بگیرند.
عباسلو در پایان شرکت در جشنواره داستان کوتاه یوسف را محک خوبی برای نویسندگانی دانست که میخواهند تواناییشان را در حوزه نویسندگی بسنجند.
نظر شما