سه‌شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۱
قرآن کتابی زنده و پویا و در میدان است/ تشریح وضعیت بیمه فعالان قرآنی

علیرضا معاف، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: قرآن کتابی است که امر و نهی می‌کند، زنده و پویاست و در میدان است و لذا جبهه مقاومت، منطقه، اقتصاد و فرهنگ و سیاست خارجی را هم باید با قرآن به پیش ببریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) لیلا علیزاده ده آبادی: نشست علیرضا معاف، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با مدیران مؤسسات قرآنی سراسر کشور امروز سه‌شنبه ۱۰ آبان‌ به صورت مجازی برگزار شد.

علیرضا معاف در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه طرح‌های خوبی در حوزه مؤسسات قرآنی برنامه‌ریزی شده، گفت: در همین راستا مذاکراتی با سازمان دارالقرآن، مرکز قرآنی سازمان اوقاف، اداره کل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش، شورای عالی قرآن، شبکه قرآن و معارف سیما، شورای توسعه فرهنگ قرآنی و ... داشته‌ایم تا برای نهضت احیا، بازسازی و نوسازی مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد در دوران بعد از کرونا، طراحی مفصلی داشته باشیم، لذا یک بسته مسنجم نرم‌افزاری و سخت‌افزاری با عنوان نهضت احیای مؤسسات قرآنی مردمی در دوران بعد از کرونا ارائه خواهد شد.

معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد آسیب‌های کرونایی وارده به موسسات قرآنی را یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده از سوی این مراکز دانست و افزود: در این راستا مسئله بیمه فعالان قرآنی و مؤسسات قرآنی به صورت جدی پیگیری شده و تحولات خوبی رخ داده و آمار خوبی هم تهیه شده است اما هنوز بسیاری از مؤسسات درگیر آفت‌های دوره کرونا هستند. برای کمتر کردن تبعات این آسیب‌ها باید فکر کرد، بخشی از کار از طریق بودجه درست می‌شود اما بودجه همه مسئله نیست و بخش بزرگی هم مربوط به مسائل فکرافزاری و عقل‌افزاری است.

او با بیان اینکه دو نوع نگاه به قرآن وجود دارد توضیح داد: یک نگاه، همان نگاه حداقلی، انتزاعی، تشریفاتی، دکوری و فانتزی است که به تعبیر یکی از بزرگان در این نگاه قرآن را از سر طاقچه به قبرستان برده و از قبرستان به سر طاقچه برمی‌گردانیم. یک نگاه دیگر نگاه حداکثری است. در این نگاه قرآن کاربردی و مسئله حل کن است که مسائل و مشکلات ما را حل می‌کند و به سؤالات پاسخ قرآنی می‌دهد؛ نگاهی که چهره‌های مطرحی همچون آیت‌الله مصباح و آیت‌الله جوادی آملی و در رأس آنها امامین انقلاب همیشه آن را گوشزد کرده و فرموده‌اند: «قرآن کتاب زندگی است». قرآن کتابی است که امر و نهی می‌کند، زنده و پویاست و در میدان است و لذا جبهه مقاومت، منطقه، اقتصاد و فرهنگ و سیاست خارجی را هم باید با قرآن به پیش ببریم.

به گفته معاف‌، اگر کار قرآن را در امور مقدماتی مانند نغمات و دستگاه‌ها و جذاب‌خوانی محدود کنیم از اهداف انقلاب فاصله گرفته و مجموعه قرآنی را به حاشیه برده‌ایم. ما می‌گوییم قرآن فرانهاد است. هم در دولت نهم و هم در دولت سیزدهم آقایان صفار و اسماعیلی اعلام کرده‌اند شاخص موفقیت همه بخش‌های وزارت ارشاد قرآنی بودن و قرآنی عمل کردن آن بخش‌هاست، البته این سخت است و نیاز به طراحی دارد چرا که مقاومت‌های زیادی با آن می‌شود.

معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: باید با هم تدارک و تمهید کنیم تا کیفیت اداره قرآن را در کشور ارتقا دهیم. ما همه می‌دانیم جوشش‌هایی که این سال‌ها در حوزه قرآن بوده بیش از هزار برابر قبل از انقلاب است اما باز هم باید اداره امر قرآن در کشور ارتقا پیدا کند.

وی افزود: مجموعه‌های مردمی ما اکثراً علاقه و تخصص به برخی حوزه‌های آموزشی دارند، این یکی از موضوعاتی است که باید به صورت مفصل و حضوری در مورد آن حرف بزنیم، ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتظر مؤسسات تبلیغی و ترویجی قرآن هستیم که به صورت حرفه‌ای و تخصصی در امر رسانه، در امر گفتمان‌سازی و گفتمان‌پردازی به فعالیت بپردازند. در این حوزه خلأهای بسیاری در دو دهه اخیر وجود داشته است.

معاف افزود: از مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد درخواست دارم به مسئله نوجوانان و جوانان و به ویژه به مسئله راهبری نظری و عملی آنها توجه بیشتری داشته باشند. بخش قابل توجهی از مخاطبان مؤسسات کودکان و نوجوانان هستند و برای این موضوع هم باید طراحی‌های بیشتری داشته باشیم.
 
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حمایت از موسسات قرآنی روستایی توضیح داد: مناطق روستایی باید مورد حمایت ما باشند و باید ضریبی برای حمایت از از آنها داشته باشیم. ما تلاش کردیم از موسسات محروم روستایی بازدید کنیم و روستایی‌ها رفتیم که 80 کیلومتر خاکی بود. در بازدیدهای اخیر نیز برخی از روستاها را مانند روستایی در اردبیل اولویت دادیم.

او درباره بیمه موسسات قرآنی هم عنوان کرد: در دوره جدید تصمیمات مهمی گرفته شد. صندوق اعتباری هنرمندان در وزارت ارشاد قانونا ملزم به بیمه کردن فعالان قرآنی نبود اما ما کلمه قرآن را به آیین نامه اضافه کردیم و عدد خوبی را برای فعالان و موسسات در نظر گرفتیم و کسانی که در آموزش، پژوهش، تفسیر، ترجمه و ... قرآن فعالیت دارند یا موسسات فعال در این زمینه می‌توانند از این خدمات استفاده کنند. ما 4 هزار بیمه را به 10 هزار ارتقا دادیم و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قول مساعدت بیشتری در این زمینه داده اند.

معاف گفت: من گله مندی برخی از موسسات قرآنی را درک می کنم اما حکومت و دولت نگاه‌هایی در دوره‌هایی دارند در برخی دوره‌ها بیشتر و در برخی دوره‌ها کمتر توجه می‌کنند اما ما باید نگاه خودمان را داشته باشیم چون کار قرآنی همیشه زنده و پویاست و نگاه معنوی پشتش است و نباید از این تعبیر که برخی از موسسات مرده اند نباید استفاده کنیم. برخی از موسسات دچار اختلال عملکردی هستند و باید با موسسات مختلف در این زمینه گفت‌و‌گو کنیم و مسایل را بررسی کنیم. یکی از کارهای دبیرخانه دائمی قرآن کریم حضور موسسات مردمی در نمایشگاه قرآن و بررسی مسایل آنها از طریق گفت وگو است. ما در نمایشگاه کتاب، ناشران مردمی را برای پویش و انجام کار در اولویت قرار می دادیم اکنون نیز برای ما موسسات مردمی در اولویت است.

او  خطاب به مدیران موسسات قرآنی گفت: مدیران کل ارشاد استان‌های ما از موسسات مردمی برخاستند و با وضعیت موسسات مردمی آشنایی دارند. هر مدیر کل ارشادی که پاسخگوی موسسات قرآنی نبود به من اطلاع بدهید! من از طرف شما آن‌ها را توبیخ می کنم. جلسات ما باید برنامه مندتر و منظم ژتر شود و مطالبه‌ها نیز مشخص تر باشد. امیدوارم بسته‌های ما نیز درباره موسسات قرآنی مشخص شود.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها