یکشنبه ۸ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۴
چگونگی برنامه‌ریزی همیارانه عامدانه

برنامه‌ریزی همیارانه عامدانه در این کتاب در کانون توجه قرار دارد تا از دریچه آن گرایشات نظری بررسی شوند. این کتاب، كمك موثری به مباحث نظری، همچنین بسط نظریه پردازی‌های جدید به‌طور اعم و پرکتیس آگاهانه حرفه‌ای به طور اخص می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «دیالکتیک آینده‌ها» اثر فیلپ آلمندینگر و مارک تئودور جونز به سه بخش تقسیم می‌شود. پس از پیشگفتار، بخش یک خواننده را با اندیشه‌ها و چشم‌اندازهای برنامه‌ریزی و مباحث جاری درباره برنامه‌ریزی همیارانه آشنا می‌کند و آنها را دقیقا در برابر چشم‌انداز بدیل فوکویی از برنامه‌ریزی قرار می‌دهد.

این مباحث، زمینه را برای ورود به بخش بعدی آماده می‌کنند. بخش دوم، با بررسی موضوعات پرکتیس حرفه‌ای در چارچوب بحث نظری که در بخش یکم مطرح شد بر پراکسیس برنامه‌ریزی و تلاقی‌گاه‌ها متمرکز می‌شود؛ این بخش چارچوب‌بندی، اتیکز، ارزش‌ها و جنسیت را در تصمیم‌سازی برنامه‌ریزی پوشش می‌دهد.

سرانجام، بخش سوم، روندها و جنبش‌های برنامه‌ریزی را با بررسی برخی چشم اندازهای بدیل از برنامه‌ریزی و نظریه برنامه‌ریزی، از جمله عمل‌گرایی، پسامدرنیسم و نئولیبرالیسم به بحث می‌گذارد.

فصل آخر می‌کوشد با جمع‌بندی‌های مختصر، موضوعات را به یکدیگر نزديك كند. مولف امیدوار است کتاب، كمك موثری به مباحث نظری، همچنین بسط نظریه‌پردازی‌های جدید به‌طور اعم و پرکتیس آگاهانه حرفه‌ای به طور اخص بکند.

در این کتاب برنامه‌ریزی همیارانه عامدانه در کانون توجه قرار دارد تا از دریچه آن دیگر گرایشات نظری بررسی شوند، گرایشاتی که در حال حاضر در محافل دانشگاهی مطرح‌اند. قصد مولف در اینجا این نیست که جایگاه برنامه‌ریزی همیارانه را به مثابه قلمرویی معتبر و ارزشمند از مطالعه دانشگاهی تقلیل بدهد؛ بلکه ترجیحا کشف نظریه‌ها، موضوعات و دغدغه‌ها مرتبط در حوزه برنامه‌ریزی است که از موضع مسلط نظريه همیارانه به مثابه یکی از الگوهای عمده برنامه‌ریزی سده بیست ویکم پدیدار شده‌اند یا به آن واکنش نشان داده‌اند.

در نتیجه، مولف این جلد را به‌مثابه نوعی بررسی از وضعیت جاری نظریه برنامه‌ریزی تلقی می‌کند که با نقد دغدغه‌های عملی برنامه‌ریزی حرفه‌ای که در بافت نظری قدرتمندی بحث شده‌اند، می‌آمیزد.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «باید آن سنت را که به ما اجازه می داد تصور کنیم دانش فقط در جایی می تواند وجود داشته باشد که روابط قدرت به تعلیق درآیند و افزون بر این دانش فقط خارج از احکام، درخواست ها و علایق قدرت تکوین می‌یابد را کنار بگذاریم. باید این باور را که قدرت دیوانه کننده است و چشم پوشی از آن یکی از شرایط تحقق دانش است را کنار گذاشت. باید پذیرفت که قدرت، دانش را تولید می‌کند. دانش و قدرت مستقیما بر یکدیگر دلالت دارند و روابط قدرت بدون تاسیس متناظری از حوزه دانش وجود خارجی ندارند.»

امید است این کتاب به‌مثابه مجموعه مقالاتی به‌روز درباره نظریه برنامه‌ریزی تلقی شود، اما مولف مایل است کتاب به‌مثابه اثری دیده شود که چیزی با حوزه برنامه‌ریزی می‌افزاید و متن درسی صرف نیست، زیرا نویسندگان مقالات را به صراحت ملزم کرده است بکوشند میان نظریه و عمل پل بزنند. درعین حال ایده‌های نظری جدیدی مطرح کنند. بسیاری از فصول بر غنای هرچه بیشتر مباحث از مثال‌های مربوط به پرکتیس برنامه‌ریزی مورد پژوهی‌ها بهره برده‌اند.

کتاب «دیالکتیک آینده‌ها» اثر فیلپ آلمندینگر و مارک تئودور جونز با ترجمه عارف اقوامی مقدم در 533 صفحه و با قیمت 160 هزار تومان از سوی انتشارات آشیان روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها