این مسئول با اشاره به اینکه هرسه خانه معروف تاریخی فرهنگی استان البرز دارای مالک خصوصی هستند؛ افزود: یکی از چالشهای قابل توجه در حوزه خانههای تاریخی، اداره دوگانه این خانهها از سوی مالکان و اداره میراث فرهنگی است.
محمدی افزود: کارشناس میراث فرهنگی از هیچ تلاشی برای ترمیم و بازسازی خانههای تاریخی دریغ نمیکنند؛ اما برخی اعمال سلایق شخصی مالکان، مانع فعالیت حرفهای کارشناسان میراث فرهنگی میشود.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز، حضور و زندگی خانواده و وارثان مشاهیر استان البرز در خانههای تاریخی را از دیگر مسائلی دانست که امکان بهرهبرداری گردشگری و برپایی رویدادهای فرهنگی در این اماکن را محدود کرده است؛ بنابراین اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان، پیشنهاد تبدیل این خانهها به موزههای مشارکتی با مالکان این خانهها را ارائه کرده است.
محمدی با اشاره به اینکه امکان بهرهبرداری از این اماکن در قالب موزه مشارکتی، بهترین راهکار اجرایی ممکن است؛ افزود: تا زمان بهرهبرداری خانوادهها از این اماکن امکان بهرهگیری از مشارکت بخش خصوصی و یا اجرایی کردن طرحهای سازمان میراث فرهنگی چون تبدیل این خانهها به موزه یا اقامتگاه فرهنگی، «کافه کتاب» و غیره با مشکلاتی همراه است اما میتوان از این خانهها در قالب موزه مشارکتی با مالکان استفاده کرد و به نظر میرسد این رویکرد بهترین راهکار اجرایی برای استفاده بهینه و عمومی از این امکان با هدف توسعه گردشگری فرهنگی در استان البرز است.
این فعال میراث فرهنگی و گردشگری از عقد تفاهمنامه با فرزندان آیتالله طالقانی خبر داد و افزود: با توجه به اینکه سه خانه آیت اللهطالقانی، دکتر مصدق و احمد شاملو ثبت ملی شدهاند، رایزنیهایی با هر سه خانواده انجام شده که مرحومه اعظم طالقانی و حسین طالقانی به نمایندگی از خانواده آیتالله طالقانی، طی تفاهمنامهای نسبت به تبدیل خانه تاریخی آیتالله طالقانی به موزه رضایت دادهاند. خانوادههای دکتر مصدق و احمد شاملو نیز شفاهی نسبت به این مساله رضایت دادهاند که پس از تامین اعتبار با آنها نیز بهصورت رسمی و مکتوب تفاهم نامهای منعقد خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز، بازسازی مقطعی بهدلیل محدودیت بودجهای را از دلایل اصلی گلایهمندی خانواده آیتالله طالقانی برشمرد و گفت: با توجه به محدودیت بودجه هرسال بخشی از مهمترین قسمتهای خانههای تاریخی بازسازی میشد که امسال با توجه به اهمیت بازسازی جامع خانههای تاریخی استان البرز درخواستی برای تخصیص بودجه ملی و استانی ارائه دادهایم؛ با تحقق اعتبار مذکور آمادگی داریم طی یکسال آینده، نسبت به بازسازی جامع و تجهیز خانههای تاریخی استان البرز برای تبدیل آنها به خانهموزههای مشارکتی اقدام کنیم.
محمدی با اشاره به اینکه خانه آیتالله طالقانی خالی از سکنه است گفت: دو خانه دکتر مصدق و احمد شاملو درحال بهرهبرداری از سوی وراث است. خانه آیتالله طالقانی بهویژه با توجه به اینکه در نزدیکی آن یک حمام قدیمی و بافت روستایی و سنتی زیبایی وجود دارد و از طرفی به واسطه اینکه طالقان، خواستگاه خط نستعلیق است، از ظرفیت بیشتری برای تبدیل شدن به یک مجموعه فرهنگی، تاریخی، گردشگری و موزه برخوردار است؛ بنابراین احیاء این خانه در قالب خانه موزه مشارکتی از اولویتهای اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز است.
نظر شما