نماینده ولیفقیه در گیلان نیز در این مراسم با اشاره به ایمان و آرمانهای والای شهید میرزا کوچک جنگلی اظهار داشت: در برخی دانشگاههای جهان امروز برخی کتابهایی که درباره شخصیت میرزا کوچک جنگلی به نگارش درآمده است تدریس میشود.
همچنین نمایش میرزا کوچک جنگلی با بازی سجاد عزیزپور و سرود میرزاکوچک با اجرای گروه ارکستر موسیقی ملی گیلان اجرا شد. در این کنگره از پوستر جشنواره تئاتر خیابانی میرزا و همایش ملی میرزا رونمایی شد و از امیر خانی استاد پیشکسوت خوشنویس ایران که درباره میرزاکوچک اثر خوشنویسی دارد و حاج ابوذر روحی خواننده سرود «سلام فرمانده» هم تجلیل شد.
غلامعلی حداد عادل در اولین اجلاسیه کنگره بین المللی میرزا کوچک خان جنگلی که در سالن برج میلاد تهران برگزار شد، با اشاره به شهادت میرزا در ۱۱ آذر ۱۳۰۰، به فرارسیدن یکصدمین سالگرد شهادتش اشاره کرد و گفت: میرزا در ۴۱ سالگی جان بر سر ایمان و آرمان خود نهاد.
وی به همه مردم ایران به ویژه مردم گیلان تبریک گفت که چنین فرزندان بلندقامتی را در دامان خود پرورده کرده اند و افزود: سرکوبی نهضت جنگل با کودتای انگلیسی ۱۲۹۹ ارتباط مستقیم دارد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به فاصله ۱۴ ساله پیروزی نهضت مشروطه تا کودتای ۱۲۹۹، تصریح کرد: در این ۱۴ سال انگلیسی ها خودشان در جای جای ایران یک عده را ترغیب و تقویت کردند که مزاحمت هایی را برای حکومت مرکزی به وجود بیاورند، اما انسان های اصیل و مومن مانند میرزا کوچک خان برای نجات ایران وارد میدان شدند.
حداد عادل، با بیان اینکه انگلیس رضاخان را پیدا کرد و تصمیم گرفت با کودتاه او را پله پله به سلطنت برساند، خاطرنشانکرد: طی سال های ۱۲۹۹ تا ۱۳۰۴ یکی از برنامه های انگلیس این بود که نهضت های محلی و استانی را سرکوب کند و لذا در مقابل شخصیتی مانند میرزا که دست در دست بیگانه نمی گذاشت هم ایستاد و شد آنچه شد.
وی میرزا را یک طلبه و روحانی دانست و یادآور شد: با اتفاقاتی که بعد از مشروطه افتاد، چشم میرزا به آفاق تازه ای باز شد و لذا وظیفه خودش دید که ملت و کشور را نجات دهد. در واقع میرزا افکار بسیار روشنی داشت و ایمان به خدا، صداقت، استقامت، شجاعت، عشق به وطن، مردم دوستی، عدالت طلبی، علاقه به پیشرفت ایران و ایمان راسخ به اسلام از حقیقت تابناک شخصیت او بود، حتی افرادی که از نظر مرامی با میرزا همسو نبودند در توصیف خود مسحور شخصیت والای ایمانی و اخلاقی او هستند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه همگان میرزا را به پاکی و بزرگی و ایمان و اخلاق و نجابت می ستایند، خاطرنشان کرد: از مرور نهضت میرزا درس های گوناگون باید گرفت و باید به نسل جوان یادآوری کنیم که این کشور که امروز به دست ما رسیده با مجاهدت مردان بزرگی حفظ شده که یکی از آنها میرزا و یاران و همراهان او بوده است. در واقع نسل آینده باید پای این کشور بایستند و بدانند ایران ارزان پا بر جا نمانده است.
وی با اشاره به حضور بیگانگان در این کشور در ۱۰۰ سال پیش، افزود: جوانان باید بدانند انگلیسی ها و تزارهای روس در ایران چه می کردند و باید بدانند امروز بی بی سی که خود را دلسوز ملت نشان می دهد در واقع بلندگوی چه کشور استعماری است و چگونه بیگانگان استقلال کشور را به بازی می گرفتند.
حداد عادل نهضت جنگل را حاوی عبرت های فراوان دانست و بیان کرد: این نهضت هایی که در تاریخ واقع و سرکوب شده هر کدام قدمی برای پیروزی نهایی بوده است لذا هرگز نباید به بیگانه و دشمن اعتماد و تکیه کرد و در نهضت جنگل هم هر کجا این اتفاق افتاده از پشت خنجر خورده است. همچنین در نهضت باید مراقب نفوذی ها بود و متاسفانه رد پای نفوذی ها در نهضت میرزا دیده می شود.
وی با تاکید بر لزوم حفظ وحدت، یادآور شد: وحدت چیزی است که ما در انقلاب اسلامی بیش از هر چیزی به آن نیاز داریم. آن آرمانی که میرزا به عنوان یک روحانی در نظر داشت و می خواست ایران را از دست دشمنان نجات دهد و دست بیگانه را کوتا کند، ۵۷ سال پس از شهادت مظلومانه اش به دست یک روحانی دیگر و با همت ملت ایران و تقدیم ۱۰۰ ها هزار شهید محقق شد و لذا این ملت امروز به میرزا که از پیشگامان نهضت اسلامی ادای احترام می کند و برای حفظ استقلالش تاوان می دهد، اما در برابر بیگانه سر خم نمی کند.
خسرو معتضد، پژوهشگر تاریخ نیز، گیلان را دروازه اروپا طی ۱۰۰ سال گذشته دانست و بیان کرد: میرزا کوچک کاری کرد که جان و مال و ناموس ملت از سر بیگانه حفظ شد، زیرا نیروهای عنان گسیخته روسیه تزاری بعد از انحلال ارتش در ایران مانده بودند و چیزی جلودار آنها نبود.
وی با بیان اینکه میرزا جلوی عنان گسیختگی سربازان بیگانه را گرفت، افزود: میرزا هم خوش سیما و هم خوش اخلاق بود، اما عده ای نادان و جاهل می گویند که م یرزا به دنبال تجزیه طلبی بود، اما میرزا به هیچ عنوان نمی خواست ایران را تجزیه کند.
این پژوهشگر تاریخ، میرزا را یک مسلمان دانست و اظهار کرد: میرزا آداب اسلامی را به جا می آورد و لذا یک رهبر به تمام معنا ایرانی و مسلمان بود.
معتضد با بیان اینکه نهضت میرزا نشان داد که نباید به خارجی تکیه کرد، متذکر شد: میرزا مدافع وحدت و یکپارچگی ایران بود و می خواست ایران استقلال داشته باشد و لذا در دل ملت جا دارد.
تدریس کتابهای شخصیت میرزا کوچکخان در دانشگاههای جهان
نماینده ولیفقیه در گیلان نیز در این مراسم با اشاره به ایمان و آرمانهای والای شهید میرزا کوچک جنگلی اظهار داشت: در برخی دانشگاههای جهان امروز برخی کتابهایی که درباره شخصیتمیرزاکوچک جنگلی به نگارش درآمده است تدریس میشود.
آیتالله رسول فلاحتی با بیان اینکه نهضت میرزاکوچک جنگلی از ویژگیهای پاکی برخوردار بود و جمهوری اسلامی توانسته بخشی از نهضت میرزا را به منصه ظهور برساند تصریح کرد: میرزاکوچک جنگلی انسانی بصیر و آگاه به زمان بود و علیه استعمار پیر انگلیس و تزارها جنگید و اهدافش برای خدا بود.
امام جمعه رشت با اشاره به نگاه الهی این مبارز گیلانی ابراز داشت: او برای خدا قیام کرد و انسانی وارسته و پایبند به ارزشها بود و هرکسی که حتی شناخت کمی با اخلاق و سیره او داشت شیفته او و مرامش میشد.
رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان نیز در این مراسم اظهار داشت: تاریخ گیلان سراسر افتخار است و در عصر حاضر لازم است امثال شهید میرزاکوچک جنگلی را برای تاریخ خود زنده نگه داریم.
سیدکاظم دلخوش با بیان اینکه میرزاکوچک جنگلی بخشی از دریای بیکران فرهنگ بزرگ مردم گیلان است تصریح کرد: بزرگان و هنرمندانی که امروز در جامعهمان زندگی میکنند هم بایستی مورد حمایت قرار دهیم و حفظ کنیم.
استاندار گیلان نیز در این مراسم اظهار داشت: میرزا در تمام مراحل نهضت جنگل، اسلام و آموزههای اسلامی را در نظر داشت و فریب شعارهای عوامفریب تفکرات نادرست را نخورد.
اسدالله عباسی با اشاره به برگزاری کنگره ملی شهید میرزاکوچک جنگلی در جهت معرفی بیشتر چهره واقعی این شخصیت مبارز گیلان اظهار داشت: بهمنظور معرفی این چهره مبارز گیلانی، مقدمات کار برای برگزاری کنگره ملی این شهید فراهم و برگزار شد.
استاندار گیلان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای والامقام استان گیلان و شهید میرزاکوچک جنگلی گفت: تاریخ معاصر ایران او را با نام پُرآوازه میرزاکوچک جنگلی میشناسند و او جزو مفاخر تاریخ سیاسی ایران است و در دورهای با پشتگرمی و بسیج مردم غیور گیلان در شرایط استعمار و استبداد، چراغ پُرفروغی را در جنگلهای گیلان برافروخت و پس از آن نور جمهوریت و اسلامگرایی آفاق سیاسی کشور را روشن کرد.
عباسی با بیان اینکه شهید میرزا کوچک جنگلی به عنوان یک مبارز مخلص برای ایران در برابر استبداد ایستاد و به تعبیر رهبر معظم انقلاب "مینیاتوری از انقلاب اسلامی را در ایران برپا کرد" گفت: میرزا در تمام مراحل نهضت جنگل، اسلام و آموزههای اسلامی را در نظر داشت و فریب شعارهای عوامفریب تفکرات نادرست را نخورد.
نماینده عالی دولت در استان گیلان با اشاره به اینکه میرزاکوچک جنگلی مردم را به صحنه آورد و هیچگاه به خارجیها اتکا نکرد افزود: نهضت جنگل فقط یک قیام سیاسی نبود و میرزا در این مسیر مسائلی همچون رفع دغدغههای مردم و آبادانی مملکت را دنبال میکرد و دست از خدمت به مردم هم نکشید.
وی با بیان اینکه میرزاکوچک جنگلی از همان ابتدا خط خود را از استبداد و استعمار جدا کرد و با تمام توان با این جرثومههای فساد مبارزه کرد و از هیمنه پوشالی آنها نهراسید تصریح کرد: نفاق و فرصتطلبی برخی خواص عامل اصلی شکست نهضت جنگل بود که پشت میرزا را خالی کردند.
استاندار گیلان اضافه کرد: اعتماد برخی از خواص به دشمن و مصالحه آنان به دشمنان نیز ضربه مهلکی به نهضت جنگل زد.
عباسی با تاکید بر ضرورت ثبت و ضبط کردن حقیقت قیام میرزاکوچک جنگلی و قرار دادن آنها در اختیار مردم تصریح کرد: میرزا در قیام خود همواره اسلام و آموزههای اسلامی را مد نظر قرار میداد لذا نباید اجازه دهیم عدهای رنگ و لعاب دیگری به میرزا بدهند چراکه او هیچگاه به اندیشههای غیراسلامی متوسل نشد.
رضا ثقتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان نیز در این مراسم با بیان اینکه میرزاکوچک جنگلی 4 بار به تهران آمد و یک بار هم سر بریدهاش در اوج مظلومیت به تهران آمد اظهار داشت: این مبارز گیلانی بهعنوان الگو باید به نسل جوان معرفی شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، نخستین کنگره ملی شهید میرزاکوچک جنگلی عصر امروز با هدف معرفی شخصیت تمدنساز میرزاکوچک جنگلی و بازخوانی استکبارستیزی وی با حضور مسئولان کشوری، استانی و شخصیتهای فرهنگی و هنری در برج میلاد تهران برگزار شد.
نظر شما