چهارشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۵
اجرای طرح پژوهشی «کتابشناسی و نسخه‌شناسی تفصیلی عیون اخبار الرضا(ع)»

به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی طرح پژوهشی «کتابشناسی و نسخه‌شناسی تفصیلی عیون اخبار الرضا(ع)» در دست اقدام است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نقل از روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، سیدحمزه کاهانی؛ پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، به ضرورت انجام پژوهش این طرح اشاره کرد و گفت: کتابشناسی‌ها و نسخه‌شناسی‌ها یکی از منابع اصلی پژوهش است که راه پژوهش را برای محققان و استادان فراهم می‌کند که در زمینه موضوعی خاص دست به قلم شوند و آثاری به یادگار بگذارند.

وی ابراز کرد: در عرصه فرهنگ و تمدن همین نسخه‌های خطی بازمانده از قرون و اعصار است که ارزش‌های معنوی و فرهنگی یک ملت را در طول تاریخ تبیین می‌کند و این کتاب‌شناسی به عنوان یک منبع مستند برای تحقیقات حدیث‌پژوهی یا مبانی قرآنی در دوران امامت امام رضا(ع) می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

این پژوهشگر همچنین به اهداف پژوهش حاضر اشاره و تصریح کرد: این پژوهش با هدف رسیدن به یک کتابشناسی جامع که شامل شناسایی و گردآوری چاپ‌ها، شروح، حواشی، نسخه‌ها، مقالات دربارۀ عیون اخبارالرضا(ع) شیخ صدوق(ره)  و توصیف و تحلیل و تنظیم و دسته‌بندی موضوعی آنها می‌شود، تدوین شده است.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: مخاطبان این کار برای پژوهشگران و کتابداران حوزه حدیث‌شناسی و  دانشجویانی که رساله و پایان‌نامه‌های خود را در زمینه امام رضا(ع) و حدیث کار می‌کنند می‌تواند مثمر ثمر باشد و در سطح وسیع‌تر عموم فرهیختگان می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

به گفته کاهانی این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه‌ای و تحقیقات میدانی که با مراجعه به مخازن کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، کتابخانه ملی ایران، نرم‌افزار کاوش، پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه‌های ایران ((lib و آدینه‌بوک و گوگل، فصلنامه‌ها و مجلات معتبر از جمله نورمگز، علوم انسانی، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهیsid)) و تهیه نسخه‌های خطی و پایان‌نامه‌ها از مراکز آستان قدس و دیگر مراکز استخراج و تنظیم شده است.

وی همچنین به منابع این پژوهش اشاره کرد و گفت: برخی از منابع مورد استفاده در این طرح پژوهشی شامل فهرستگان نسخه‌های خطی ایران (فنخا) گردآوری مصطفی درایتی، فهرست‌واره دست‌نوشت‌های ایران(دنا) گردآوری مصطفی درایتی، مجلات (نورمگز، مگیران، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، علوم انسانی) و...، کتاب‌شناسی امام رضا(ع) تألیف سلمان حبیبی، کتابشناسی پایان‌نامه‌های رضوی دانشگاهی( مقاله) نویسندگان راضیه سلیمانی و فاطمه یزدان پناه و... می‌‎شود.

این پژوهشگر خاطر نشان کرد: این طرح از اردیبهشت 1401 آغاز شده است و 30 درصد از کار پیش رفته که حدود 200 منبع شامل 100 نسخه خطی و مقالات، کتاب‌های فارسی و عربی چاپ شده، تصحیح‌ها، ترجمه‌ها، شروح و حواشی و پایان نامه‌ها شناسایی و توصیف شده است. امیدوار هستیم این طرح در 350 صفحه با نمایه کتاب در نیمه نخست 1402 بعد از ارزیابی‌های پژوهشی در مرحله چاپ قرار بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها