یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۸
شعر به ماندگاری محتوا کمک می‌کند/ لزوم بهره‌گیری از ظرفیت منظومه‌های آموزشی

استفاده از ظرفیت شعر در دانشنامه‌ها علاوه بر ایجاد حس خوب در مخاطب، موجب ماندگاری محتوا می‌شود. علاوه بر این روش‌های خلاقانه دیگری نیز در آموزش به کار گرفته می‌شود مثلا در دانشگاه‌های خارج از کشور تنها برای نشان دادن سه مرحله جنینی، یک تئاتر اجرا می‌کنند که تاثیر مطلب بالاتر برود.

سهیل میرزایی دانشجوی دکترای تخصصی آناتومی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره کتاب «استخوان نامه» توضیحاتی ارائه کرد و گفت: من سال 1393 یک دانشنامه تقریبا 900 صفحه‌ای گردآوری کردم که در آن 110 بیماری به صورت شعر درآمد. تفاوتی که این دانشنامه با استخوان‌نامه داشت این بود که اشعارش به صورت ریتمیک و عامیانه نوشته شد اما در استخوان‌نامه اشعار کلاسیک و بر وزن شاهنامه است.

وی اضافه کرد: اثر دانشنامه در همان سال 93 برگزیده جشنواره‌ای شد که توسط وزارت ورزش و جوانان و جهاد دانشگاهی برگزار می‌شد. همچنین در سال 1395 «اطلس منظوم ناهنجاری‌های جنینی» را منتشر کردم که آن هم به صورت عامیانه بود.

میرزایی گفت: استخوان نامه بر اساس آخرین منابع به روز و با حمایت 27 نفر از اعضای نظام پزشکی نوشته شد. به نوعی می‌توان گفت برندترین اساتید آناتومی و ارتوپدی کشور بر این کتاب نظارت داشته‌اند. به جرات می‌توان گفت استخوان نامه گسترده‌ترین و بزرگترین دانشنامه منظوم پزشکی نوین مشتمل بر 2690 بیت است. اشعار این کتاب همه بر وزن شاهنامه هستند. این کتاب شامل 10 فصل می شود و مشتمل بر 620 صفحه است.

وی بیان کرد: ما این کتاب را هم برای رزیدنت‌ها و هم برای پزشکانی که تخصص خود را می‌خواهند شروع کنند می‌توانیم توصیه کنیم و این از آن جهت است که از اولین معانی و گزاره‌ها در استخوان تا تشکیل تومورها گفته شده است. یکی از ویژگی‌های بسیار مهم که می‌تواند مدنظر فرهنگستان باشد بهره‌گیری از 200 واژه مصوب فرهنگستان در دل این دانشنامه تخصصی پزشکی است. همانطور که می‌دانید بعضا دیده می‌شود که پزشکان در به‌کارگیری اصطلاح‌های فارسی اکراه دارند اما در این دانشنامه از این واژه‌ها استفاده شده است.

میرزایی به بحث تروما اشاره کرد و افزود: بحث آسیب‌شناسی امراض استخوانی، یکی از مهم‌ترین مباحث است. متاسفانه ما عادات بدی در وضعیت نشستن و لم دادن داریم که این‌ها در طولانی‌مدت به استخوان‌بندی ما آسیب وارد می‌کند. ما باید مخاطب را نسبت به این موارد آگاه کنیم. اگر مخاطب اهمیت سلامت استخوان را بشناسد دیگر هرکاری را با مفصل‌هایش انجام نمی‌دهد.
 
استخوان نامه بزرگترین دانشنامه منظوم استخوان‌ها و مفاصل است که سال 1400 به قلم سهیل میرزایی نوشته شده است. این کتاب ترکیبی از شعر و متون تخصصی پزشکی است که در نوع خود جدید و متفاوت به نظر می رسد.  این کتاب با مقدمه و نظارت پروفسور بهادراعلمی هرندی پدر علم ارتوپدی نوین ایران و پروفسور سیدحسن امین استاد صاحب کرسی دانشگاه گلاسکو کلدونین، منتشر شده و توسط نشر نوش آفرین روانه بازار کتاب شده است.

اعلمی هرندی در ابتدای کتاب نوشته است: کسی که می خواهد چنین کتابی بنویسد علاوه بر اینکه باید شاعر خوبی باشد می بایست مطالب آناتومی و شکستگی‌ها را به خوبی فراگرفته تا بتواند از روی آن‌ها، این اشعار را بسازد. امین نیز نوشته است: شاهنامه استخوان یا استخوان نامه کاری ابتکاری و اثری فاخر است که از جهت ارزش ادبی و رعایت فنون بلاغت، در سطحی بالا و والا قرار دارد.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها