شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۹
فرهنگ دانشگاهی و مناسباتش با فرهنگ‌های پیرامونی مهمترین موضوع مطالعه ماست

دبیر علمی نخستین همایش «فرهنگ و دانشگاه در ایران گفت: در قطب فرهنگ پژوهی اصلی ترین محور ما فرهنگ دانشگاهی و مناسباتش با فرهنگ‌های پیرامونی اعم از خرده فرهنگ‌ها، دینی، اقتصادی و ... است. ما مطالعات رو حول یک مرکز هدایت می‌کنیم با این هدف که دانشگاه را به لحاظ درونی و بیرونی بهتر بشناسیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) رضا ماحوزی دبیر علمی نخستین همایش «فرهنگ و دانشگاه در ایران» امروز صبح طی نشستی مطبوعاتی درباره این همایش توضیحاتی ارائه کرد و گفت: این همایش توسط موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با سخنرانی حدود شصت نفر از اساتید و پژوهشگران دانشگاه و نقد و بررسی دیدگاه‌های گوناگون در این ساحت، از تاریخ ۲ تا ۴ اسفندماه ۱۴۰۰ برگزار می‌شود.

او ادامه داد: این همایش با ابتکار دکتر غلامی طراحی شده است و می‌خواهیم از طریق این همایش و تداوم آن بتوانیم به اهداف خود دست پیدا کنیم. نخستین هدف ما توانمند کردن دانشگاه با وجود کنشگران دانشگاهی است که هر کدام تولید و مصرف خاص خود را دارند. هدف دیگر این همایش کوچ جدی است که جامعه کشور از فضای کلاسیک به فضای سایبر داشته و منطق بازی در فضای مجازی متفاوت از عرصه کلاسیک است و ما باید این ساحت را به رسمیت شناخته و منطق آن را درک کنیم و بر اساس تغییرات و تحولات آن این فضا را تحلیل کنیم.

به گفته او، تقویت فضای گفتمانی به ویژه اجتماعات علمی یکی دیگر از اهداف ماست و امیدواریم از طریق حضور جدی تر فرهنگ در دانشگاه بتوانیم دانشگاه‌ها را قوی تر و ذی نفوذ‌تر برای انجام رسالت خود داشته باشیم.

ماحوزی با اشاره به محورهای این همایش افزود: مناسبات فرهنگ و دانشگاه؛ فرهنگ در دانشگاه اسلامی و دانشگاه سکولار، رویکردها و تفاوت‌ها؛ شاخص‌های کلان در ترسیم مناسبات فرهنگ و دانشگاه؛ بازخوانی تجربه فرهنگ دانشگاهی در دهه‌های اخیر؛ بازیگران فرهنگ دانشگاهی؛ توصیف و تحلیلی از تولید و مصرف فرهنگی در دانشگاه‌ها؛ گروه‌ها و عناصر مرجع در اتمسفر فرهنگی دانشگاه‌ها؛ جهانی شدن، فرهنگ و دانشگاه؛ مسائل اساسی و ابتکارات فرهنگی در دانشگاه‌های ایران؛ فرهنگ و دانشگاه در دوره پساکرونا و فضای سایبر، فرهنگ و دانشگاه از جمله محورهای این همایش است.

ماحوزی یادآور شد: ماحصل مقالات این همایش برای بهره برداری در اختیار وزارت علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و دانشگاه‌های غیر انتفاعی کشور قرار خواهد گرفت و به صورت کتاب منتشر می‌شود. فایل پی دی اف کتاب هم روی سایت قرار گرفته و در نهایت مشروح این نشست‌ها در خبرنامه الکترونیکی بارگذاری شده و پادکست‌ها و فایل‌های تصویری هم منتشر خواهد شد. تلاش می‌کنیم از ادبیات تولید شده در این حوزه استفاده شود.

دبیر علمی همایش گفت: این همایش از ساعت 8 صبح دوم اسفندماه با پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آغاز می‌شود و پس از آن افرادی چون آقایان سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب، طهرانچی، کلانتری، غلامی و ... در اولین کارگروه سخنرانی خواهند داشت. در پنل‌های دیگر هم اساتیدی چون آقایان پارسانیا، مهدی زادگان، ساعی، جلیلی، جهان بین، یمنی، ابراهیم آبادی، مقصود فراستخواه، عباس کاظمی و ... در این حوزه سخنرانی می‌کنند.
 
ماحوزی با بیان اینکه این همایش یکی از قطعات پازل برای تاسیس قطب فرهنگ پژوهی در کشور است توضیح داد: امیدواریم با کمک اعضای هیئت علمی این موسسه و سایر محققان و به پشتوانه قوی انتشارات موسسه این قطب تاسیس شود. البته بخش قابل توجهی از تمرکز این قطب بر عهده فرهنگ دانشگاهی خواهد بود اما می‌خواهیم مناسبات فرهنگ دانشگاهی را با سایر فرهنگ‌ها اعم از فرهنگ عمومی، سیاسی، اقتصادی و ... بررسی کنیم.
 
او با تاکید برتواناسازی دانشگاه‌های کشور گفت: می‌خواهیم دانشگاه را به سوی مدل بومی اما با رعایت اصل استقلال ببریم تا آنها بتوانند با جامعه پیرامونی خود اعم از اقتصاد، دین، دولت و ... ارتباط برقرار کند. باید دانشگاهیان را متوجه ترسیم منطق درون دانشگاهی بکنیم تا بر اساس آن در زیست بوم گسترده تری کار کنند.

دبیر علمی نخستین همایش «فرهنگ و دانشگاه در ایران» یادآور شد: عموم علاقمندان برای شرکت در این همایش می‌توانند به صفحه اسکای‌روم مؤسسه به نشانی https://b۲n.ir/iscs یا صفحه اینستاگرام مؤسسه به نشانی instagram.com/iscs.ac.ir مراجعه کنند.

ماحوزی در ادامه این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه موسسه پیش از این نیز در موضوعاتی مانند آموزش عالی تمام توان علمی خود را متمرکز کرده و به طور مثال مجموعه کتاب‌های تاملات صاحب نظران را به چاپ رسانده و آیا این سیاست مبتنی بر تاسیس قطب فرهنگ پژوهی دنبال خواهد شد و اصلی ترین محور در این میان کدام است گفت: ماموریت اصلی موسسه پژوهش در حوزه فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی، علم و فناوری است و به عنوان یک مرکز تخصصی سعی می کنیم از زوایه فرهنگ اجتماعی این جامعه را با چند میلیون کنشگر اعم از دانشجو، کارکنان و ... را مورد مطالعه قرار دهیم. آنچه که تاکنون انجام شده و انجام می‌شود تقویت این نگاه است.

دبیر علمی نخستین همایش «فرهنگ و دانشگاه در ایران» تاکید کرد: مجموعه صاحب نظران کار خودش را به خوبی انجام داد و سعی می‌شود با همان عینک موضوعات مستحدثه دیگری که وارد جامعه علمی شده مطالعه شود و در قطب فرهنگ پژوهی اصلی ترین محور ما فرهنگ دانشگاهی و مناسباتش با فرهنگ‌های پیرامونی اعم از خرده فرهنگ‌ها، دینی، اقتصادی و ... است. ما مطالعات رو حول یک مرکز هدایت می‌کنیم با این هدف که دانشگاه را به لحاظ درونی و بیرونی بهتر بشناسیم.

او گفت: اعضای هیات علمی موسسه که بزرگترین سرمایه ما هستند کمک می‌کنند ما در این راه تنها نباشیم؛ به لحاظ اینکه میدان پژوهش را در دانشگاه‌ها، موسسات، شرکت‌های دانش بنیاد را در اختیار ما قرار بدهند. نوع همکاری این استادان سرمایه ماست برای اینکه بتوانیم این میدان بزرگ را تاسیس کنیم. این میدان به درون خانواده‌های ما ایرانیان وارد شده و اکنون از هر خانواده  یک عضو در این میدان حضور قبلی یا فعلی دارد و نوع مواجهه کنشگران در دانشگاه بیرون و درون آن موضوع مورد مطالعه است. بیش از ده میلیون کنشگر دانشگاهی به صورت غیر مستقیم را برای این میدان متصور هستیم و مطالعه این خانواده با توجه به مجازی شدن آموزش، ضرورت دارد. از سوی دیگر آینده‌ای که ما ترسیم می‌کنیم با توجه به هوش مصنوعی، کلان داده‌ها و هر گونه تحولات گسترده خارج از کشور روی این مطالعات تاثیر خواهد گذاشت.
 
ماحوزی در پایان تاکید کرد: ما با چشم باز این سیاست گذاری را مبتنی بر تحولات اصلی جهانی و امر واقع پیگیری می‌کنیم.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها