کتاب «مبادی و مبانی شناخت معنای محیط» با طرح و سازماندهی رویکردهای نظری، نظریهها و روشهای مرسوم در شناخت و مطالعه معنای محیط تدوین منبعی را هدفگذاری کرده است.
ساختار کتاب «مبادی و مبانی شناخت معنای محیط» را میتوان به این صورت تشریح کرد: در فصل اول بنیانهای معرفتی شناخت مورد بررسی قرار میگیرد. در این راستا، منظور از معرفت و شناخت در سه بنیان خردگرایی، تجربهگرایی و رویکرد میانه (تجربه گرایی-خردگرایی) مطالعه میشود. این گفتار شروعی برای ورود به مبحث معنا، اساس ادراک محیط، است. در فصل دوم، در ادامه بنیانهای معرفتی، ماهیت معنا و نحوه شناخت آن در رویکردهای نظری رایج در مطالعات علوم انسانی مورد مطالعه قرار میگیرد. در فصل سوم نیز، در ادامه فرایند عمق بخشی به مباحث، نظریهها در دو شاخه مطالعاتی یعنی روانشناسی و زبانشناسی، که در حوزه مطالعاتی مطرح در زمینه معنا هستند، به تفکیک مطرح میشوند. در فصل چهارم، راهبردها و روشهای پژوهش در مبحث معنای محیط و فرایند رخداد آن تبیین میشوند. در نهایت در فصل پنجم، با توجه به اینکه در نظریات متاخر در باب مطالعه معنای محیط بر لزوم تمرکز بر مفهوم فرهنگ و فرهنگ عامه تاکید شده است، مطرحی مقدماتی از مطالعات فرهنگی معنای محیط ارائه میشود.
در بخش «سخن مؤلفان» کتاب میخوانیم: «چندی است که مقوله معنای محیط نقطه تمرکز پژوهشهای معطوف به ارتباط انسان-محیط است. این در حالی است که ماهیت سیال و پیچیده معنا، شناخت و بررسی آن را دشوار ساخته است. از این جهت در این مبحث، مواجهه با رویکردها و نظریههای مختلف، که حتی گاه نقاط مشترکی ندارند، امری محتمل است و این به نوبه خود پژوهشگر را در مسیر مطالعه با سردرگمیهایی مواجه خواهد کرد. از اینرو، این کتاب با طرح و سازماندهی رویکردهای نظری، نظریهها و روشهای مرسوم در شناخت و مطالعه معنای محیط، تدوین منبعی را هدفگذاری کرده است تا در حد توان بتواند در راستای جهتدهی علاقهمندان حوزه معماری و شهرسازی در شناخت مبادی و مبانی معنای محیط گام بردارد.
از این جهت، در ابتدا ضرورت و جایگاه مطالعه معنا بر پایه بنیانهای معرفتی، طرح و تبیین شد. بر این اساس، مبنایی برای طرح معنا در رویکردهای نظري مختلف حاصل شد که این نیز به نوبه خود بستر مناسبی را برای طرح نظریههای معنای محیط در شاخههای مطالعات مرتبط فراهم آورد. در ادامه، روشهای قابل استفاده در مطالعه و شناخت معنا بررسی شد. در نهایت طرح لزوم تمرکز بر فرهنگ، در مقام مفهومی بنیادی در فهم معنا، به عنوان پیشنهاد نهایی کتاب جهت مطالعه معنای محیط طرح شد. بدین جهت، در فصل آخر به جهت ضرورت توجه به فرهنگ و هم به جهت طرح چارچوبی جدید برای مطالعه و شناخت معنا، مبحث مطالعات فرهنگی، طرح موضوع شد.»
کتاب «مبادی و مبانی شناخت معنای محیط» تالیف ایلقار اردبیلچی و مینو قرهبگلو از سوی انتشارات دانشگاه هنر اسلامی تبریز در 154 صفحه و با قیمت 35000 تومان منتشر شده است.
نظر شما