کتاب «بررسی زن در آثار بهرام بیضایی» اثر آزاده سعیدیمقدم بدون حضور خودش در سالن آمفی تئاتر شهر آمل برگزار شد.
آزاده سعیدیمقدم ملقب به آسمان در یکم فروردین 1357 در خانوادهای فرهنگی و علاقمند به هنر و ادبیات چشم به جهان گشود. پدر و مادر از مفاخر شهر آمل و از فرهنگیان جریانساز در این شهر بودند. از کودکی نبوغ و استعداد خاصی در فراگیری داشته و در اوان کودکی با شعر و دنیای ادبیات آشنا شد. در کنار پیشرفت جهشی و چشمگیر در تحصیلات به مطالعه آزاد در حوزه ادبیات، تئاتر و سینما روی آورد. هنر را دوست میداشت و آن را التیامبخش دردهای بشری میدانست. در کنکور سراسری دانشگاه دولتی اصفهان با بهترین رتبه در شته حقوق و علوم سیاسی قبول شد؛ اما پس از مدتی بهعلت علاقمندبودن به ادبیات تغییر رشته داد و وارد دانشکده زبان و ادبیات فارسی شد و تا کارشناسی ارشد ادامه تحصیل داد و دوره دکتری نیز قبول شد و در نظر داشت پایاننامهاش را در خصوص آثار علی حاتمی بنویسد که متاسفانه بهعلت بیماری سرطان خون در هفتم دیماه دار فانی را وداع گفت و در امامزاده عبدالله آمل به خاک سپرده شد. از او دستنوشتههای فراوانی در زمینه شعر و نقد ادبیات و سینما به جا مانده است.
سعیدیمقدم در این اثر شخصیت زن را در آثار بیضایی بررسی می کند و با الگو و نمادهای اساطیری مطابقت میدهد. درصدد کشف و شهود جایگاه زن در کارهای بهرام بیضایی است. اینکه بیضایی چگونه و چه زوایهدیدی به زن دارد؟! یا چگونه الگوبرداری کرده است؟ این اثر موشکافانه نشان میدهد بیضایی با شناخت عمیق از فرهنگ و آیین سرزمینش، آگاهانه دست به خلق شخصیت زن زده است. این کتاب در کنار بخشهایی همچون «زندگی، آثار و اندیشه بهرام بیضایی»، «تقویم زندگی و آثار»، «زن از نظرگاه بیضایی»، در فصلهایی مواردی را همچون شخصیتپردازی، قالبها و انواع شخصیت، زن و کهننمونههایش و خدابانوان سومری، ایرانی و یونانی و همچنین نمادهای اسطورهای و کهنالگوهای زنان مطرح میکند و سپس به نقد و بررسی آثار بیضایی میپردازد.
این کتاب بر این فرض استوار است که شخصیتپردازی زن در آثار بهرام بیضایی با دیگر آثار معمول ادب نمایشی متفاوت به نظر میرسد. زنان در آثار بیضایی از نزدیکان و جامعه خویش آسیب و صدمه دیدهاند. آنها اکثرا مورد تهدید و تحقیر و تعدی قرار گرفتهاند و در پی اثبات داناییهای خود و حفظ جسم و روح خویشاند. همچنین بهگونه اسطورهای بزرگ، ایثارگر و در عین حال رنجورند و رفتاری متفاوت از زنان همعصر خویش از آنان سر میزند. فرضیه اثر آن است که شخصیت زنان با نگاهی عمیق بر کهنالگوها و ایزدبانوهای اسطورهای بنا شده و شخصیتپردازی آنان بسیار پیچیده است.
«بررسی جایگاه زن در آثار بهرام بیضایی» -که محصول چند سال تلاش و تحقیقات میدانی زندهیاد آزاده سعیدیمقدم است- در ۱۶۰ صفحه و با قیمت ۹۰ هزار تومان از سوی نشر افراز منتشر شده و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما