جمعه ۱۲ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۷
نگاه انقباضی به حوزه فرهنگ و هنر ندارم/ تدوین بسته جدید تسهیلات کرونایی

محمد‌مهدی اسماعیلی در برنامه «شهر‌ فرنگ» شبکه خبر با بیان این مطلب که اساسا نمی‌توانم نگاه انقباضی به حوزه فرهنگ و هنر داشته باشم گفت: به امید خدا در طول دوره مسئولیتم، فضای گشادگی و انبساط را برای اصحاب فرهنگ و هنر تامین خواهم کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، محمد‌مهدی اسماعیلی، وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی، شامگاه پنج‌شنبه(11 شهریور‌‌ماه) با حضور در برنامه «شهر فرنگ» شبکه خبر درباره رویکرد‌ها و برنامه‌های خود در حوزه فرهنگ و هنر به پرسش‌های طرح شده، پاسخ داد.
 
اسماعیلی در پاسخ به دیدگاه برخی مبنی براینکه وی قصد محدودکردن فضای فرهنگ و هنر را دارد، گفت: سابقه 23 سال فعالیت در حوزه فرهنگ و هنر را دارم و در بخش‌‌های مختلف سازمان صدا و سیما نیز حضور داشتم و فعالیتم را آغاز کردم؛ بنابراین با فضای فرهنگ‌ و هنر بیگانه نیستم و اساسا نمی‌توانم نگاه انقباضی به این حوزه داشته باشیم؛ در نتیجه دیدگاهی که مطرح شد را پای مباحث سیاسی می‌گذارم. خیلی هم خرده نمی‌گیرم؛ افراد با دیدگاه‌های متفاوتی، به تحلیل موضوعات پرداختند. به امید خدا در طول دوره مسئولیتم، فضای گشادگی و انبساط را برای اصحاب فرهنگ و هنر تامین خواهم کرد.
 
نمی‌توان شائبه ابتذال را برای فرهنگ و هنر تصور کرد
وی درباره اینکه آیا در حوزه فرهنگ و هنر دچار ابتذال هستیم یا خیر؟ بیان کرد: حوزه فرهنگ و هنر، مهم، پاک و مقدسی است. این حوزه در کشور دارای دو بخش هنر و فرهنگ وارداتی شامل سینما و تئاتر، همچنین دارای حوزه عمیق، گسترده و تاریخی، به گستره ایران فرهنگی است. همیشه در ایران و حوزه تمدنی ایران اسلامی، شاهد اعتلای فرهنگ و هنر بودیم و این حوزه همواره امری مقدس و مبارک بوده، که  ناخودآگاه به هنر‌های وارداتی نیز به‌اصطلاح تزریق شده است. مانند حوزه‌های دیگر این امکان وجود دارد که آسیب‌هایی به حوزه فرهنگ و هنر وارد شده باشد؛ اما کلیت این عرصه مانند اصحاب فرهنگ و هنر از‌جمله مفاخر، جزو حوزه‌های بزرگ تمدنی ایران محسوب می‌شوند که اساسا چنین شائبه‌ای را نمی‌توان برای آن تصور کرد.
 
اسماعیلی درباره برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، با هدف کاهش خسارت‌های ناشی از شیوع کرونا، توضیح داد: همان‌طور که در جمع هنرمندان استان اصفهان مطرح کردم، اقدامات زیادی در حوزه‌های مختلف برنامه‌ریزی شده؛ اما ابتدا باید آلام اصحاب فرهنگ و هنر ناشی از شیوع کرونا را باید کاهش دهیم؛ بنابراین برنامه کوتاه مدتی پیش‌بینی شده، از‌جمله واکسیناسیون اصحاب فرهنگ و هنر. با وجود محدویت‌های سنی که جریان واکسیناسیون کشوری دارد، برای اصحاب فرهنگ و هنر امکان دریافت واکسن از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فراهم شده است. بنابراین واکسیناسیون همه اصحاب فرهنگ و هنر بدون محدودیت سنی به اتمام خواهد رسید.
 
بسته حمایتی جدید کرونایی در راه است
وی با اشاره به بسته حمایتی از اصحاب فرهنگ و هنر ادامه داد: بسته حمایتی جدیدی، تدوین شده و دنبال تصویب آن در ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم. روز گذشته نیز  رئیس جمهور، فرمودند دولت و شخص ایشان، پشتیبان اصحاب فرهنگ و هنر هستند. این بسته حمایتی شامل یک‌سری کمک‌های بلاعوض و تسهیلات با سود‌های بسیار پایین است. هنرکارت هنرمندان به‌طور مرتب، شارژ می‌شود؛ علاوه‌‌براین با موسسات مالی دیگر نیز در حال گفت‌و‌گو هستیم. جمعه هفته پیش در نخستین جلسه شورای معاونان، معاونت توسعه مکلف به پیگیری شدند که با هم‌فکری دوستان تا روز سه‌شنبه جزئیات، تدوین و با توجه به تایید رئیس محترم جمهور، به ستاد ملی مقابله با کرونا تقدیم خواهد شد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره موضوع مطرح‌شده از سوی برخی هنرمندان درباره جلب اعتماد هنرمندان، به‌عنوان مهم‌ترین خواسته فعالان این حوزه گفت: معتقدم هنر حاکمیت، باید جلب اعتماد همه مردم باشد؛ اعتماد به‌عنوان مهم‌ترین مولفه سرمایه اجتماعی شناخته می‌شود. در حوزه فرهنگ و هنر اهمیت این موضوع بیشتر است؛ چراکه فعالان این حوزه روحیه لطیفی دارند و زود‌ متاثر می‌شوند؛ بنابراین این نگاه را قبول دارم. من و همه همکارانم تلاش می‌کنیم با خدمت بی‌منت به اهالی فرهنگ و هنر، فضای اعتماد عمومی بین دولت و حاکمیت و اهالی این حوزه را ارتقاء ببخشیم.
 
اسماعیلی درباره عملی کردن مبارزه با تبعیض، فساد اقتصادی، ویژه‌خواری و بی‌‌عدالتی در حوزه فرهنگ و هنر بیان کرد: اهالی فرهنگ و هنر، از این واژه‌ها، متعدد استفاده می‌کنند. عدالت در هنر، به‌معنای حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر مستقر در تهران نیست؛ بلکه منظور در کل کشور است. در ارائه برنامه به مجلس شورای اسلامی، از هنر‌های فراموش‌شده همه استان‌ها یاد کردم که البته ناشی از اشراف و سابقه آشنایی با حوزه‌های فرهنگی استان‌های مختلف است. مبارزه با تبعیض و ویژه‌خواری، به این معنا است که نباید اجازه دهیم فرهنگ و هنر تفسیر بسیار مضیق پیدا کند به تعداد معدود و چند مکان در کشور؛ یعنی به توسعه توجه داشته باشیم.  
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مانع از فساد شویم؛ یعنی برای رشد فضائل هنری برای همه افراد، دسترسی‌ها را فراهم کنیم. اجازه ندهیم گلوگاه‌هایی برای بروز فساد ایجاد شود. از اقدامات موثر دولت در این مسیر تسهیل‌گری است. ایجاد هنرستان‌ در همه استان‌ها برای آموزش همه شاخه‌های فرهنگی و هنری، از‌جمله این برنامه‌ها است. دولت زمینه رشد‌ هنر در کشور را فراهم کند و در این مسیر، جوانان و نوجوانان استان سیستان و بلوچستان، اردبیل، کرمانشاه، ایلام، بجنورد، بیرجند، اهواز و خرم‌آباد باید به میزان نوجوانان و جوانان تهرانی از تسهیلات و حمایت‌ها برخوردار باشند.

 پیوست عدالت در برنامه‌های فرهنگی  وزارتخانه وجود دارد
اسماعیلی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری درباره ضرورت پیوست عدالت در همه برنامه‌های دولت سیزدهم ادامه داد: در حوزه فرهنگ و هنر نیز این پیوست عدالت وجود دارد. عدالت در این حوزه به‌معنای دسترسی و بهره‌مندی همه از تسهیلات دولتی به اندازه، دسترسی، بالا‌شهر‌نشین‌های تهران است. شاید نتوان به میزان برابر، دسترسی را ایجاد کرد اما حداقل، می‌توان در مناطق مختلف دسترسی را فراهم کنیم. فلسفه وجودی اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی تحقق این اهداف است. اگر اداره ارشاد به این امر موفق نشود، چرا حقوق دریافت می‌کند؟ عدالت فرهنگی براساس «سند تحول» دولت سیزدهم و موضوع اقتصاد فرهنگ دنبال تحقق این عدالت هستیم.

 به همه اهالی فرهنگ و هنر احترام می‌گذارم
وی درباره مفهوم ویژه‌خواری در حوزه فرهنگ و هنر بیان کرد: به همه اهالی فرهنگ و هنر احترام می‌گذارم که البته نباید محدود به کلام باشد. احترام به فعالان اصحاب فرهنگ و هنر به این معنا است که امکان بروز خلاقیت‌های آن‌ها فراهم شود.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که در طول مسئولیتم، تلاش خواهیم کرد، اصحاب فرهنگ و هنر رویکرد صادقانه، بدون رودبایستی، صراحت و بدون لکنت را شاهد باشند.

 پیگیر دغدغه قانون مالکیت فکری هستیم
اسماعیلی درباره برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیشگیری از چاپ و تکثیر‌غیر‌قانونی آثار پدید‌آورندگان ایرانی گفت: این موضوع در حوزه آثار نمایشی تا حدودی کاهش پیدا کرده، اما این معضل، به وضوح در حوزه نشر باقی مانده است. به‌‌عنوان مثال به محض رونق یک عنوان کتاب، در برخی زیر‌زمین‌های خیابان انقلاب، نسخه‌های افست آن منتشر می‌شود؛ به‌عبارت دیگر حق ناشر و پدیدآور از بین می‌‌رود. پاسخ پیگیری‌ها این است که «کتاب تکثیر شده»؛ در‌حالی‌که این اقدام تعدی به حقوق ناشر و نویسنده است. برای رفع این مشکل، قانون مالکیت را متناسب با اقتضائات بومی به پیش می‌بریم. تلاش می‌کنیم دغدغه اصحاب فرهنگ و هنر در این زمینه را به‌طور محسوسی کاهش دهیم.  
 
وی درباره چابکسازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: چابکسازی به معنای حذف حوزه‌های قلمرویی نیست. اما ساختار مفهوم دیگری دارد؛ به‌عنوان مثال قانون تشکیلات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابلاغیه سال 1366 است؛ بنابراین مسائل با اقتضائات امروزه متفاوت شده است؛ همچنین با توسعه فناوری‌‌های نوین تحولات قابل توجهی ایجاد کرده‌اند. مجموعه هوشمند نباید از تحولات روز عقب بماند. اگر این اتفاق بیفتد، حوزه فرهنگ و هنر متضرر می‌شود. چابکسازی ساختار، متناسب با تغییرات فناوری‌های جدید و نوین را به‌عنوان برنامه تحولی اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری خواهیم کرد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: یکی از اولویت‌‌ها، تدوین برنامه جدید تحولی است. البته پیش‌تر نیز این جریان آغاز شده بود که جای تقدیر است؛ بنابراین در دوره جدید، با توجه به رویکرد هم‌افزایی، مشابه دوی ماراتن برنامه‌ها را پیگیری می‌کنیم.برای کاهش هزینه‌ها و تحقق عدالت فرهنگی، جریان توسعه فناوری‌های نوین را دنبال خواهیم کرد. به‌نظرم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تلاش دوستان، در این زمینه جزو بهترین دستگاه‌ها محسوب می‌شود.   
 
وی درپاسخ به این پرسش که آیا در آینده، سیاست ادغام برخی موسسات تکرارمی‌‌شود؟ گفت: بله؛ موضوع چابکسازی و ادغام در ساختار و برخی استان‌ها مطرح است. به‌عنوان مثال، مدل فعلی در اداره امور فرهنگ و هنر در استان‌ها به پایان رسیده است.   

با تعطیلی جشنواره‌ها کاملا مخالفم
اسماعیلی درباره دیدگاه برخی درباره حذف جشنواره‌های فرهنگی هنری و تخصیص اعتبار آن به فعالان حوزه فرهنگ برای جبران خسارت‌های کرونایی بیان کرد: به‌نظر می‌رسد، فلسفه و ماهیت جشنواره‌ها این طور نیست که به حذف آن و هزینه اعتبار آن برای اهداف دیگر فکر کنیم. هدف جشنواره‌ها، ایجاد فرصت بروز خلاقیت‌ها است؛ بنابراین با تعطیلی آن‌ها کاملا مخالفم. شاید بتوان به موضوع ادغام و حتی تعریف جشنواره‌های جدید فکر کرد؛ اما جشنواره‌‌ها تعطیل نخواهند شد. برای گسترش فرهنگ و هنر، حتما کیفیت جشنواره‌ها ارتقاء پیدا می‌کند؛ البته باید از اسراف پیشگیری کرد.
 
وی درباره احتمال کاهش قیمت کاغذ، گفت: باید به سمت ملی‌شدن صنعت چاپ و نشر حرکت کنیم. با توجه به اینکه 90 درصد اقلام این صنعت وارداتی است، می‌توانیم از افزایش قیمت ملزومات از‌جمله کاغذ پیشگیری کنیم. اگر ملی‌شدن این صنعت در کشور با کمک وزارت صمت، استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان محقق شود، به ثبات در قیمت خواهیم رسید.
 
احتمالا در ماه‌های آینده مشکل کاغذ تشدید شود
اسماعیلی ادامه داد: پیش‌بینی می‌کنیم، با توجه به نوسانات فعلی، در ماه‌های آتی در حوزه کاغذ دچار مشکل شویم؛ بنابراین موضوع کاغذ در دستور کار حوزه وزارتی قرار دارد. به‌‌‌ امید خدا، با برگزاری جلسه مشترک دو وزیر صمت و فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین صنف، موضوع را حل خواهیم کرد. در حوزه کاغذ، هرآنچه مرتبط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، حل خواهد شد.    
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تغییر مدیران و معاونان بخش‌های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با مدیران و معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -که جزو شخصیت‌های فرهنگی و هنری کشور‌مان و از دوستان قدیمی من هستند- طی چند جلسه گفت‌وگو کرد‌ه‌ام. تاکید داشتم، به همکاری ادامه بدهند و یا بعد از پایان مسئولیت به‌عنوان مشاور، ارتباط خود را حفظ کنند.
 
وی افزود: تغییرات با جابه‌جایی دولت‌ها، طبیعی است. با توجه به تدوین برنامه‌های جدید، شاید برخی افراد جدید در اجرای آن‌ها موثر‌تر باشند؛ در عین‌حال برخی مدیران و معاونان نیز به همراهی خود ادامه بدهند. برای اعمال تغییرات، در‌ حال مطالعه هستم و به‌زودی، البته نه به‌معنای اینکه عجله‌ای در کار باشد، اقدام خواهم کرد. از دوستانم خواسته‌ام تا زمانی که در وزارتخانه حضور دارند، به تلاش بی‌وقفه خود ادامه دهند.
 
اسماعیلی با اشاره به آخرین تجربه تالیف کتاب و علاقه‌ به شعر بیان کرد: حدود دو هفته پیش، آخرین کتابم -که با همراهی چند تن از همکاران تدوین شده بود- را به دفتر انتشارات دانشگاه تهران، برای چاپ تحویل دادم. علاقه زیادی هم به شعر دارم به‌ویژه اینکه عموی من از‌‌جمله شاعران منطقه کبودر‌‌آهنگ استان همدان است که تندیس ایشان نیز در منطقه نصب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط