واكنش انجمن نویسندگان کودک و نوجوان به طرح صیانت از حقوق كاربران اينترنت
گردش آزاد اطلاعات نیاز صنفی اهالی قلم است!
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان با ابراز نگرانی عميق خود، نسبت به آثار زیانبار طرح موسوم به صیانت از حقوق کاربران اینترنتی؛ يادآور میشود كه این طرح گردش آزاد اطلاعات، بالندگی فرهنگ و ادبیات کودک و نوجوان و روند حرفهای اهالی قلم را به چالش میکشد و انسداد جبرانناپذیری در ارتباط بین پدیدآورندگان فرهنگ و مخاطبان کودک و نوجوان و ارتباطات بینالمللی ادبیات کودک پدید میآورد.
این طرح در شرایطی مطرح شده که بار سنگین مشکلات معیشتی و اقتصادی جامعه را در وضعیتی بحرانی قرار داده است. پیش از این دستاندرکاران امور بارها تکرار کرده بودند که حل مشکلات اقتصادی در اولویت است و نه مسائل و اولویتهای سیاسی؛ که بر این اساس انتظار میرفت که مجلس دوازدهم در همین مسیر به سیاستگذاری بپردازد. ولی متأسفانه طرح صیانت در نقطه مقابل این رویکرد و با نگاهی سیاسی به این امر پرداخته است.
بانیان طرح صیانت مدعی هستند که این محدودسازی، برای مقابله با عوارض فرهنگی شبکههای اینترنتی است. این استدلال ناپخته در مثل شبیه به آن است که به دلیل تلفات سنگین ناشی از تصادفهای رانندگی، عبور و مرور خودروها را ممنوع کنیم که هیچ عقل سلیمی آن را برنمیتابد.
تردیدی نیست اين طرح، بهويژه با اختياراتی كه به اعضای كميسيون میدهد، دير يا زود عملاً به انسداد ارتباطات گسترده در فضای مجازی و قطع دسترسی پديدآورندگان با مجامع تخصصی و در مورد نويسندگان قطع ارتباط با مجامع آموزش، پژوهشی و ادبی میانجامد و در روند کاری بسیاری از مشاغل و حرفهها اختلال جدی به وجود میآورد. ولی این اختلال برای اهالی قلم دوچندان خواهد بود. زیرا گردش آزاد اطلاعات و دسترسي به منابع علمی، ادبی و پژوهشی براي نویسندگان، شاعران، مترجمان، روزنامهنگاران و پژوهشگران امری ضروری و حیاتی به شمار میرود.
حتی اگر بتوان نرمافزارها و فضاهایی داخلی برای شبکههای اجتماعی و اطلاعرسانی تدارک دید، ولی آشکار است که هیچ دولت و دستگاهی نمیتواند به تنهایی ميليونها كاربر را به عضويت در شبكهها و سايتهای گوناگون وادارد و جايگزينی براي اين حجم عظیم از اطلاعات و دانستنیهای جهانی در فضای اینترنت داشته باشد. به همین دلیل تردیدی نیست که طرح صیانت، پدیدآورندگان را از دسترسی به منابع و متون مورد نیازشان محروم میکند و آسیب جبرانناپذیری به ساختار فرهنگی وارد خواهد کرد.
از طرف دیگر از زمان شیوع ویروس کرونا، عمده فعالیتهای اهالی قلم در شبکههای اینترنتی انجام میشود. از ارسال و دریافت متنها گرفته تا ویرایشهای متنی، ارتباط با مخاطبان و دریافت انتقادها و پیشنهادهای آنها، فروش آثار، برگزاری همایشهای تخصصی و بسیاری از فعالیتهای دیگر که در این فضا انجام میشود.
نکتهی دیگری که از نگاه بانیان طرح صیانت دور مانده، تجربههای ناموفق گذشته در جایگزینی نرمافزارهای داخلی است. نمونهی بارز آن برنامهی ناموفق «شاد» در آموزش و پرورش بود که سرانجام آموزگاران و مربیان را ناچار کرد از همان شبکههای اجتماعی برای امور آموزشی استفاده کنند.
همچنین در چند سال اخیر بهویژه دوران شیوع کرونا، اینترنت این امکان را برای پدیدآورندگان ادبیات کودک و نوجوان فراهم آورده که با مخاطبان خود در دورترین مناطق کشور، ارتباط برقرار کنند. این امکان بهویژه برای شهرهای دورافتاده و مناطق محروم، بسیار کارآمد بوده و موجب شده کودکان و نوجوانانی که بهطور معمول از دریافت خدمات فرهنگی کلان شهرها محرومند، از طریق شبکههای اجتماعی با اهالی قلم ارتباط برقرار کنند.
بانیان طرح صیانت اعلام کردهاند طرح محدودسازی اینترنت را بهصورت آزمایشی به مدت یک سال اجرا میکنند تا نقایص و کمبودهای آن را برطرف کنند. در حالیکه برای پی بردن به کاستیها و عوارض این طرح هیچ نیازی به آزمون و خطای دوباره و چند باره نیست و از همین حالا میتوان با تحلیلی عقلانی به پیامدهای زیان بار این طرح پی برد.
در پایان جا دارد یک بار دیگر به اصل نهم قانون اساسی رجوع کنیم که در آن تصریح شده هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، آزادیهای مشروع را، هر چند با وضع قوانین و مقررات، سلب کند.
با امید به آن که با ارزیابی عقلانی و منطقی شرایط کنونی، طرح صیانت از دستور کار مجلس خارج شود و نگاهی کارشناسانه بر تصویب طرحهای فرهنگی حاکم شود.
نظر شما