یکشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۶
استانداردسازی کتاب‌های الکترونیک در کتابخانه پروژه گوتنبرگ

پروژه گوتنبرگ هفته‌ای سه‌میلیون کتاب الکترونیکی از طریق فقط یک تارنما در دانشگاه کارولینای شمالی به نمایش می‌گذارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گودایریدر، پروژه گوتنبرگ یک کوشش داوطلبانه برای دیجیتالی‌کردن و بایگانی کارهای فرهنگی برای تشویق تولید و پخش کتاب‌های دیجیتالی است. این پروژه در سال ۱۹۷۱ به وسیله مایکل اس هارت بنیان‌گذاری شد و امروزه قدیمی‌ترین کتابخانه دیجیتال است و دارای گنجینه منحصربه‌فرد کتاب‌های الکترونیکی رایگان به‌شمار می‌رود.
 
هارت در آن زمان و در ساعت استفاده رایگان کامپیوتر دانشگاه، کار صد کتاب اول را خودش انجام داد و از آن پس همه عمر خود را به آن پروژه اختصاص داد. امروزه او را به عنوان کسی می‌شناسند که بینشی فراتر از زمان خویش داشت. او خودش را یک رمانتیک علاج‌ناپذیر و یک ایده‌آل‌گرای پرکار و مفرط ذاتی نامیده‌ است. هارت از ابتدا می‌دانست ایده کتابخانه دیجیتال او می‌تواند جهان را دگرگون کند و سطح دانش را بالا خواهد برد.
 
پروژه گوتنبرگ هفته‌ای سه‌میلیون کتاب الکترونیکی از طریق فقط یک تارنما در دانشگاه کارولینای شمالی به نمایش می‌گذارد. این مجموعه بیشتر متن کامل کتاب‌هایی با مجوز مالکیت عمومی است. این پروژه تلاش می‌کند که این کتاب‌ها را در حد امکان رایگان و در قالب‌هایی آزاد که بتوان روی هر رایانه‌ای استفاده کرد، عرضه کند. در مارس ۲۰۰۹ پروژه گوتنبرگ ادعا کرد که در مجموعه‌اش بیش از 28هزار مورد کار فرهنگی دارد.
 
پروژه گوتنبرگ -یکی از مراجع اصلی کتاب‌ها و داستان‌های کلاسیک در دنیای دیجیتال- به‌تازگی قوانین جدیدی برای ارائه و بارگزاری کتاب‌های الکترونیک تصویب کرده است که هدف از این کار استانداردسازی این کتاب‌ها اعلام شده است. شاخص‌های تعیین‌شده از جمله طراحی‌های جلد و رعایت اصول ویرایشی با هدف جامعیت‌بخشیدن به آرشیو این کتابخانه عظیم کتاب‌های الکترونیک است.
 
یکی از اهداف پروژه اخیر استانداردسازی کتاب‌های الکترونیک آرشیو مذکور یکسان‌سازی فرمت‌های این کتاب‌ها و قابلیت هماهنگی آنها با همه انواع کتابخوان‌های الکترونیک در بازار کشورهای مختلف جهان است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها