شیوع ویروس کرونا و قرنطینه اجباری در اکثر کشورهای جهان موجب شده بسیاری از خرید و فروشهای مربوط به کتاب به صورت آنلاین صورت گیرد؛ ولی نسبت فروش کتاب الکترونیک به کتابهای چاپی در کشورهای مختلف تفاوت دارد.
شرکت تحقیقاتی آماری مدیا اتلوک میگوید در سال 2020 میزبان فروش کتابهای چاپی نزدیک به دو برابر کتابهای الکترونیک بوده است و این میزان فروش در حالی است که سال گذشته کشور آمریکا در اوج درگیری با ویروس کرونا قرار داشته است. این شرکت اعتقاد دارد با وجود ویروس کرونا هنوز خیلیها کتابهای چاپی را به کتابهای الکترونیک ترجیح میدهند.
طبق آمارهای ارائه شده این شرکت تحقیقاتی در سال گذشته میلادی حدود 45درصد از مردم آمریکا کتاب چاپی خریداری کردند؛ درحالیکه این رقم در مورد کتابهای الکترونیک تنها 23درصد بوده است. البته این شرکت گفته است که بازار کتابهای الکترونیک در سالهای گذشته ثبات خود را داشته است؛ ولی ظاهراً مردم در قرنطینه ترجیح میدهند کتاب چاپ شده و سنتی مطالعه کنند.
تحقیقات نشان میدهد در میان کشورهای جهان، چینیها بیشترین مصرفکننده کتابهای الکترونیک هستند به طوری که سال گذشته بیش از 24درصد از جمعیت این کشور کتاب الکترونیک تهیه کردند. آمریکا در مصرف کتابهای الکترونیک رتبه دوم را دارد.
هرچند آمار منتشرشده از سوی انجمن ناشران آمریکا از رشد ۱۵ درصدی بازار کتاب های الکترونیک در سال ۲۰۲۰ میلادی حکایت دارد. در سال گذشته میلادی با وجود خسارتهای اقتصادی که شیوع کرونا به بخشها و صنایع مختلف زد، ارزش این بازار به یک میلیارد دلار افزایش یافت.
در کشور انگلیس نیز وضعیت کتابهای الکترونیک نسبت به کتابهای چاپی بهتر است. در شرایط همهگیری کرونا، میزان فروش کتابهای الکترونیک و صوتی ناشران انگلیسی به بالاترین میزان خود رسیده است. حذف مالیات بر ارزش افزوده بر کتابهای الکترونیک در انگلیس، یکی از دیگر دلایل رونق بازار این دست از کتابهاست. به دنبال حذف این مالیات ۲۰ درصدی، آمازون نیز از اول می سال گذشته قیمت کتابهای الکترونیک خود را کاهش داد تا قیمت آنها را با بهای نسخههای چاپی معاف از مالیات همتراز کند.
نظر شما