گفتوگو با شایستگان تقدیر سیوهشتمین دوره جایزه کتاب سال/ 4
بررسی فنی و بیولوژیک اثرات آلایندهها بر آبزیان
رئیس پژوهشکده علوم دریایی دانشگاه تهران، گفت: کتاب «سمیتشناسی ترکیبات آلی در ماهیان» بهصورت فنی از دیدگاه بیولوژیک، آلایندههای مختلف را تقسیمبندی و اثرات آنها را روی قسمتهای مختلف بدن ماهی شرح میدهد.
علیرضا میرواقفی؛ دارای مدرک دکترای تخصصی بهداشت و بیماریهای آبزیان، استاد گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی و رئیس پژوهشکده علوم دریایی دانشگاه تهران است. وی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره ترجمه این کتاب، بیان کرد: علاقهمندی من در زمینه سمیتشناسی و شاخه اکوتوکسیکولوژی است که مباحث کلی آن درباره اثرات آلایندهها در محیط آبی بهویژه روی آبزیان و مشخصا ماهیان است. از طرفی، مطالعات اثرات آلایندههای روی ماهیان در سه چهار دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. ماهیان به دلیل فراوانی و گستردگی، نمونههای مناسبی برای بررسی آلایندهها در محیطهای آبی هستند.
وی ادامه داد: ازجمله موارد آلودگی آبها در کشور، ورود پسابها است که از طریق روانآبها، آبهای زیرزمینی و ... وارد محیطهای آبی میشوند. زمانی که آلایندهها غلظت بالایی دارند، خیلی در چشم و مشخص هستند و مورد توجه قرار میگیرند، اما وقتی غلظت آلایندهها پایین است، کمتر به چشم میآیند، اما اثرات پایداری دارند و به تدریج روی ماهیان تأثیر و اکوسیستم را تخریب میکند.
این استاد دانشگاه گفت: این کتاب بهصورت فنی از دیدگاه بیولوژیک، آلایندههای مختلف را تقسیمبندی و اثرات آنها را روی قسمتهای مختلف بدن ماهی شرح میدهد. این اطلاعات به ما نشان میدهند چه کارها و آزمایشهایی را در زمینه بررسی آلایندهها و اثرات تدریجی آنها میتوانیم انجام دهیم. فلزات سنگین، آفتکشهای کشاورزی در شمال و آلایندههای نفتی در جنوب، بخشهایی از آلایندهها هستند که در آب رها و به اکوسیستم صدمه میزنند.
میرواقفی با اشاره به برخی از ویژگیهای شاخص این اثر، بیان کرد: دستهبندی جداگانه و مشخص اثرات آلایندهها، امکان ردیابی پاسخهای بیولوژیک در ماهیان، بررسی تفاوتهای دورههای زمانی و میزان اثرگذاری آلایندهها در آبزیان، ازجمله ویژگیهای این کتاب است. این اثر برای سطوح اولیه تا سطوح تخصصی در شاخههای محیط زیست و شیلات و پژوهشگرانی که در حوزه اکوسیستمها کار میکنند، میتواند مفید باشد.
نظر شما