گفتوگو با محمدعلی قربانی داور جشنواره ادبی شهید غنیپور؛
آثار اخلاقی و انسانی در سطح شعار یا تاریخنگاری ماندهاند
داور جشنواره ادبی شهید غنیپور گفت: ما با دو گونه غالب مواجه بودیم. آثاری که با دورخیزی اخلاقی و انسانی نگاشته شدهاند و غالبا در سطح شعار یا تاریخنگاری ماندهاند و در طرف دیگر رمانهایی که پرداخت ادبی خوبی داشتند و عناصر داستان را بهدرستی به خدمت گرفته بودند؛ اما در بعد تأثیرگذاری و تعالیبخشی ضعف داشتند.
وی درباره آثار رسیده و آثار منتخب بخشی که در آن داوری کرده نیز بیان کرد: دوره نوزدهم و بيستم به لحاظ کمّی سال پرباری برای ادبیات در شاخه رمان بود؛ البته کمّی به لحاظ عنوان. چون همانطور که همه میدانیم، کتابها در تیراژ حال و روز خوشی ندارند. به لحاظ کیفی وضع خیلی متفاوت بود. جشنواره شهید غنیپور با توجه به اینکه در فضای مسجد شکل گرفته و نشو و نمو یافته، به تجانس آثار با ارزشهای اخلاقی و انسانی اهمیت خاصی قائل است و تأثیرگذاری و تعالیبخشی محتوای آنها را –که بههرحال بازتاب جهانبینی نویسنده و نوع نگاه او به هستی و مخلوقات خداوند است- از معیارهای کلیدی قضاوت برمیشمارد. چون هرچه باشد این جشنواره مزین به نام شهید است (شهید حبیب غنیپور) و یادمان هست که همواره زندهیاد امیرحسین فردی توجه ما را به کلیدواژه «آرمان حبیب» معطوف میکرد. در مجموع آثار ما با دو گونه غالب مواجه بودیم؛ آثاری که با دورخیزی اخلاقی و انسانی نگاشته شدهاند و متأسفانه غالبا در سطح شعار یا تاریخنگاری ماندهاند و در طرف دیگر رمانهایی که پرداخت ادبی خوبی داشتند و عناصر داستان را بهدرستی به خدمت گرفته بودند؛ اما در بعد تأثیرگذاری و تعالی بخشی ضعف داشتند.
با این حد انتظاری که اشاره کردم، در اين دوسال ما کمتر کتابی را دیدیم که هر دوی این ویژگیها را داشته باشد. ازاینرو بهسختی توانستیم از ميان آثار راهیافته به دور نهایی، نامزد انتخاب کنیم.
وی همچنین درخصوص ضعفهایی که در این آثار مشاهده کرده نیز گفت: در اين آثار نویسندگان زیادی، به قول هالیوودیها، کار اقتباسی تولید کرده بودند؛ آثاری با پیشزمینههای تاریخی و اسطورهای. سراغ قهرمانهایی رفته بودند که بسیاری از آنها در سالهای دور مرده بودند. گروه دیگری از نویسندگان تلاش کرده بودند نقدهای اجتماعی را در پسزمینه کارهایشان بیاورند که این موضوع خوب بود. البته در کنار آن لازم است به برخی از ناشران، به خاطر رفتار حرفهای در تولید کتاب و سرمایهگذاری و حمایت از نویسندگان آتیهدار، تبریک گفت.
وی در پایان خاطر نشان کرد: لازم میدانم دوباره تأکید کنم ما سعی میکنیم داوریمان در مسجد، برای مسجد و با نگاه مسجدی باشد؛ و از خدا میخواهم ما را در این سعی یاری کند. خدا را شاکرم که به لطف مسجد با دوستان اهل کتاب اوقات عمر را سپری میکنم.
نظر شما