سه‌شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۱
«گفتم اعتماد نکنید»؛ نقدهای رهبر انقلاب درباره برجام منتشر شد

اساس مذاکرات هسته‌ای مبتنی بر پیش‌فرض‌گرفتن قدرت مطلقه آمریکا در صحنه جهانی بوده است؛ اما مقام معظم رهبری نشان می‌دهند ما نه‌تنها در موضع انفعال نسبت به آمریکا قرار نداریم که در چالشی چهل‌ساله آمریکا را به نقطه افول نزدیک کرده‌ایم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «گفتم اعتماد نکنید؛ بازخوانی مستند و جامع تدابیر، بیانات و نقدهای مقام معظم رهبری درباره مذاکرات هسته‌ای دولت اعتدال» توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد.

این کتاب تنها گردآوری ساده بیانات مقام معظم رهبری نیست؛ بلکه کوشش شده که در آن منطق مواجهه رهبری با مسئله هسته‌ای را به‌تصویر بکشد. علاوه بر این بیانات معظم‌له بر اساس رویدادهای تاریخی در سیر پرونده هسته‌ای، مستندسازی شده است.
 
با گردآوری برخی مستندات، به‌نوعی شرح و تبیین بیانات صورت گرفته است. این بخش‌ها با عنوان «درنگ» از نظر خوانندگان خواهد گذشت که در واقع نوعی زمینه‌شناسی و بسترهای تاریخی ــ سیاسی ایراد بیانات مقام معظم رهبری است.
 
مستندسازی بیانات رهبری در طول مذاکرات هسته‌ای، به‌نوعی تاریخ‌نگاری پرونده مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم است.
 
در فصل اول با عنوان «تحلیل کلان از شرایط کنونی کشور» رویکرد کلان رهبری در تحلیل مسائل پیشِ ‌روی نظام اسلامی و منطق مواجهه با هر مسئله روشن می‌گردد. مقام معظم رهبری با تحلیلی کلان از وضعیت تاریخی ــ تمدنی انقلاب، به عوامل راهبردی شکست و پیروزی در مواجهه‌های تمدنی اشاره می‌کنند و عنصر «سنت‌های الهی» را به‌عنوان عنصری تعیین‌کننده برای پیروزی جبهه حق بر باطل معرفی می‌کند.

فصل دوم با عنوان «دو نگاه کلان برای حل مشکلات کشور» به معرفی دو رویکرد کلان مدیریتی در کشور اشاره دارد که هریک راهبرد خروج از مشکلات را در مسئله‌ای ویژه می‌بینند. مقام معظم رهبری به معرفی این دو رویکرد و نتایج هریک می‌پردازند. مسئله هسته‌ای نیز یکی از مسائلی است که مبتنی بر هر رویکرد، سرنوشت متفاوتی خواهد یافت.
 
این فصل نشان می‌دهد چرا دولت همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد مذاکرات هسته‌ای چیده است و خطای راهبردی او در اعتماد و اتکای بی‌حساب به غرب بوده است.

فصل سوم با عنوان «تحریم از تهدید تا فرصت» به مهم‌ترین مسئله‌ای که موجب گرایش دولت به‌سمت مذاکرات هسته‌ای شد، می‌پردازد. دولت با هدف رفع تحریم برای ایجاد گشایش اقتصادیدر مسیر مذاکره قدم نهاد؛ ولی تحلیل صحیحی از ماهیت و آثار تحریم و شیوه‌های درست مقابله با آن نداشت. مقام معظم رهبری بارها کوشیدند تحلیل جامعی از ماهیت تحریم و شیوه‌های واقعی مقابله با آن ارائه دهند که اگر این بیانات با دقت فهم می‌شد، انتخاب‌های دیگری در پرونده هسته‌ای داشتیم.

فصل چهارم با عنوان «نقد رویکردهای کلان و عملکرد دولت در سیاست خارجی» آسیب‌شناسی‌های راهبردی رهبری نسبت به نگاه کلان دولت به سیاست خارجی، آمریکا و رابطه با غرب است. همچنین در برخی موارد به انتقادهای موردی معظم‌له نیز اشاره شده است.

فصل پنجم با عنوان «تدابیر مقام معظم رهبری در حوزه سیاست خارجی، مذاکرات هسته‌ای و برجام» مهم‌ترین فصل کتاب را تشکیل می‌دهد. به‌نوعی فصل‌های قبل همه مقدمات رسیدن به این فصل بودند. در این فصل تدابیر سه‌گانه مقام معظم رهبری نسبت به مذاکرات هسته‌ای در مراحل قبل، حین و بعد از مذاکرات و نیز آسیب‌شناسی جامع ایشان نسبت به برجام بیان می‌شود.
 
اما فصل آخر با عنوان «پیش‌بینی افول آمریکا» در حقیقت نشان‌دهنده تصویری از صحنه کلان مناسبات ایران و آمریکا است.

اساس مذاکرات هسته‌ای مبتنی بر پیش‌فرض‌گرفتن قدرت مطلقه آمریکا در صحنه جهانی بوده است؛ اما مقام معظم رهبری نشان می‌دهند ما نه‌تنها در موضع انفعال نسبت به آمریکا قرار نداریم که در چالشی چهل‌ساله آمریکا را به نقطه افول نزدیک کرده‌ایم.
 
این نتیجه‌گیری و تحلیل در فضایی صورت می‌گیرد که برخی برجام را کرنش و انفعال ایران در برابر آمریکا می‌دانستند و بر این باور غلط بودند که آمریکا با ابزار تحریم و تهدید می‌تواند ایران را از صحنه بین‌المللی به‌کلی محو کند، پس باید به او امتیازهای گزاف داد تا از نابودی در امان ماند. این تحلیل غلط، تصمیمات غلطی را نیز در پی دارد؛ ولی رهبری فرزانه انقلاب نشان می‌دهند این تحلیل از اساس بی‌پایه است.

کتاب «گفتم اعتماد نکنید» در 400 صفحه و به‌همت دفتر مطالعات گفتمان انقلاب اسلامی تدوین شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها