یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۱
تخفیف‌های بالا ویترین‌ کتابفروشی‌های محلی را تعطیل می‌کند

یک ناشر-کتاب‌فروش با انتقاد از تخفیف کتاب گفت: با تخفیف‌های بالا ویترین‌های محلی را به مرور از دست می‌دهیم؛ درحالی که وجود کتاب‌فروشی‌های محلی در شهر،‌ ضرورت است.

فاطمه دهقانیان مدیر انتشارات و کتاب‌فروشی آرتامیس در اسلامشهر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه در اسلامشهر دو یا سه کتاب‌فروش فعال است، گفت: در خیابان کریمخان تهران، بیشتر افرادی که به کتاب‌فروشی‌ها مراجعه می‌کنند و رفت‌و‌آمد دارند اغلب از قشر کتاب‌خوان هستند اما من که در یک منطقه محلی هستم و ارتباط بیشتری با بدنه جامعه دارم، مشکلات حوزه نشر را بیشتر درک می‌کنم و شاهد هستم که سرانه مطالعه پایین آمده است.
 
وی افزود: کتاب‌فروشی‌های محلی جایگاه ویژه و مهمی در هر منطقه دارم و آن چیزی که من از کودکی به یاد دارم این بود که در هر خیابانی یک کتاب‌فروشی قرار داشت اما امروز همه آن‌ کتاب‌فروشی‌ها به لوازم‌التحریرفروشی تبدیل شده‌اند و حتی من هم که یک کتاب‌فروش هستم، مجبور شده‌ام در کنار کتاب‌ها لوازم‌التحریر بفروشم و اگر این کار را نکنم نمی‌توانم هزینه‌های جاری خود را پرداخت کنم.
 
دهقانیان با بیان اینکه طی این سال‌ها با چنگ و دندان از کتاب‌فروشی محافظت کرده‌ام، عنوان کرد: من فکر می‌کنم در کنار سود مادی باید به فکر مسائل دیگری هم بود و باید به جامعه هم فکر کرد. معتقدم که با کتاب خواندن می‌توانیم فضا را عوض کنیم و فرهنگ عمومی جامعه را ارتقا دهیم.
 
وی در ادامه به معضل ارائه کتاب با تخفیف از سوی ناشران اشاره کرد و گفت: با حضور در فضای مجازی می‌بینم افراد زیادی شامل ناشران و فروشندگان، کتاب‌ها را با تخفیف‌های بالا می‌فروشند درحالی‌که این کار موجب می‌شود چند گروه ضرر ببینند که اول از همه کتاب‌فروشی‌های محلی هستند.
 
دهقانیان یادآور شد: با تخفیف‌های بالا ویترین‌های محلی را به‌مرور از دست می‌دهیم و دیگر کسی کتاب‌فروشی‌ها را نمی‌بیند؛ درحالی که وجود کتاب‌فروشی‌های محلی در شهر، ضرورت است؛ به‌طوری که شاید کسی کتاب‌خوان نباشد اما با دیدن کتاب‌فروشی به فکر خرید کتاب بیفتد.
 
وی با بیان اینکه کودکان هم ترجیح می‌دهند، کتاب‌فروشی را ببینند و کتاب خریداری کنند، عنوان کرد: از سوی دیگر موسسات پخش کتاب هم ضرر زیادی در این وسط می‌بینند زیرا وقتی کتاب با تخفیف‌های بالا به صورت مستقیم فروخته می‌شود، عملا نقش آن‌ها در زنجیره صنعت نشر نادیده گرفته می‌شود و این سلسله به دیگر حوزه‌های نشر ادامه پیدا می‌کند.
 
دهقانیان با طرح این موضوع که من هم می‌توانم برای کتاب‌هایم تخفیف بگذارم؛ اما این‌کار را نمی‌کنم، گفت: با اینکه چنین کاری سود خوبی برای من دارد اما این کار را انجام نمی‌دهم زیرا سودی که به کتاب‌فروش محلی و موزع می‌رسد، حذف می‌شود و به من می‌رسد. من به عنوان یک ناشر و کتاب‌فروش معتقدم نباید این کار را برای سود شخصی خود انجام دهم و این سود برای همه همکاران و هم‌صنفی‌های من است.
 
به گفته وی، نفروختن کتاب با تخفیف هم از نظر اجتماعی و هم اخلاقی کار درستی است؛ زیرا با ادامه این روند به‌مرور کتاب‌فروشی‌ها مجبور به تعطیلی هستند‍، در این زمینه به یاد دارم یک کتاب‌فروش بزرگ در کردستان مدتی پیش به دلیل کسادی بازار تغییر شغل داد و زمانی که از او علت را جویا شدم گفت من یک بازنشسته نیستم که حقوق داشته باشم و باید خرج و مخارج زندگی خود را تامین کنم و با کتاب‌فروشی نمی‌توانم ادامه بدهم و این موضوع واقع دردناک است.
 
دهقانیان با بیان اینکه برخی ناشران اگر مشتری دارند، می‌توانند به‌گونه‌ای کار کنند که مشتری کتاب را از نزدیکترین کتاب‌فروشی محل سکونت خود دریافت کند، افزود: این اقدام کار یکی از ناشران و شرکت‌های موزع کتاب است که با اقبال خوبی از سوی جامعه روبه‌رو شده است و من چند مشتری داشتم که به همین واسطه به من مراجعه کردند و کتاب‌های دیگری هم خریداری کردند.
 
وی در بخش پایانی صحبت‌های خود گفت: برخی ناشران که تخفیف می‌دهند می‌گویند که کتاب‌های ما را پخشی‌ها نمی‌گیرند و ما مجبور هستیم خودمان کتاب بفروشیم که این سخن تا حدودی قابل قبول است؛ اما در عین حال خیلی از ناشران بزرگ کشور که کتاب‌هایشان توسط موزعان به‌راحتی در سراسر کشور توزیع می‌شود هم کتاب‌هایشان را در سایت‌هایشان با تخفیف ۲۰ تا ۲۵ درصدی می‌فروشند؛ درحالی که این درصد باید بین موزع و کتاب‌فروش تقسیم شود و اگر به این موضوع رسیدگی نشود، در آینده نزدیک با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو خواهیم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها