کتاب «خانهی اربابی بهاءالملک» با نگاه و روایتی جدید و دقیق، به تاریخ، فرهنگ، معماری و هنر استان همدان در بازۀ زمانی 1263 تا 1333 هجری قمری، با قلم «خسرو محمدی» از مجموعه دانشنامه استان همدان منتشر شد.
وی راز ماندگاری شخصیت «بهاءالملک» در تاریخ را خَیّر و واقف بودن او دانست و تصریح کرد: انجام فعالیتهای فرهنگی، ادبی، سیاسی و جریانسازیهای اجتماعی، در کنار خوشنامی و فرهیختگی، راز ماندگاری «بهاءالملک» در تاریخ است.
خسرو محمدی هدف اصلی این اثر را مطالعه چگونگی معماری «خانهی اربابی بهاءالملک» و بیان تحول معماری استان در انتقال قدرت از قاجار به پهلوی اعلام کرد و افزود: این سازه برای مطالعۀ روند معماری تاریخ معاصر همدان، از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ زیرا دارای پیوندهایی ژرف با رویدادها و دگرگونیهای سیاسی و اجتماعی دوران گذار از قاجار به پهلوی و جنگهای جهانی است که در ساخت بنای مذکور تأثیرگذار بودهاند.
این پژوهشگر، طبقهبندی خانههای قدیمی استان همدان را شامل «خانه اربابیها»، «خانه خردهمالکان و ویژگان» و «خانه مردم عادی» برشمرد و گفت: در کنار اهمیت معماری این گونه سازهها، وجود آثار منقول و غیرمنقول نظیر کتابها، اسناد و تصاویر، اهمیت این سازهها را به لحاظ فرهنگی، هنری و بیان اوضاع اجتماعی، سیاسی و تاریخی برجسته میکند.
وی همچنین کتابخانه «خانهی اربابی بهاءالملک» را با بیش از 870 عنوان کتاب، بسیار ارزشمند عنوان کرد و گفت: وجود نسخ خطی مانند «قانون ابنسینا» با قدمتی 430 ساله و «نهجالبلاغه» متعلق به قرن هفتم هجری قمری از آثار ارزشمند و شاخص این کتابخانه است.
وی کارکرد فعلی این بنای اصیل را بنابر وصیت واقف خیّر «بهاءالملک»، درمانگاه اعلام کرد و گفت: بنابه وصیت «بهاءالملک»، هماکنون اهالی 32 روستای استان همدان در این ساختمان تاریخی، رایگان ویزیت و درمان میشوند.
کتاب «خانه اربابی بهاءالملک» بیستمین اثر مکتوب از دانشنامه استان همدان در 5 فصل و 202 صفحه از سوی حوزه هنری استان همدان روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما