رمان تشریح نوشته ایمان سیدی در قالب تازهترین عنوان از مجموعه رمانهای فارسی موسسه نشر سیب سرخ منتشر شد.
این نویسنده درباره رمان خود آن را اثری توام با واقعگرایی محض دانست و افزود: در «تشریح» با اینکه ما با واقعگرایی مخض روبروییم اما شخصیتهایی خیالی در آن به ایفای نقش میپردازند و البته این اتفاق در قالب آنچه همه ی ما از رمان میدانیم شکل نمیپذیرد.
وی ادامه داد: رمان تشریح ازخیال و انتزاع میآید یعنی تصاویری که با توجه به رخدادی واقعی به ذهن آمده و نویسنده را مجبور کرده یک پاراگراف را بنویسد و بعد آن را ادامه بدهد. نوعی دکوپاژ تصویر (اتصال نماها به هم) که در آن اتفاق افتاده است و همه این اتفاقها هم برای این نبوده است که بخواهم روش مرسوم نویسندگی را اجرا کنم بلکه کار من نوعی دریافت الهام است برای نوشتن مانند آنچه در شعر اتفاق میافتد.
سیدی ادامه داد: برایم مهم بود با توجه به تجربه تلخ و البته مهمی که در زندگیم اتفاق افتاده بود این رمان را ادامه بدهم. ایده ذهنی من برداشتی بود که از یک عشق مازوخیستی داشتم، عشقی که به فراخور جوانی نبود و به معنای واقعی یک جنون بود و در پایان با فروریختن و یک فروپاشی همه چیز به سکوت و جنون بازگشت. «تشریح» با این مقدمه روایتی است سرگشتگی مدرن و انزوای بیشتر.
این نویسنده در پاسخ به این سوال که آیا باید رمان «تشریح» را رمانی زنانه بدانیم یا خیر، تصریح کرد: زنانی که در رمان تشریح وجود دارند و شخصیت هایی که از آن ها حرف زده میشود همیشه قربانی بودهاند، به باور من اگر زنی حتی خوشبخت زندگی میکند، میتواند خوشبخت نباشد. اگر آن چیزی که ما میبینیم واقعیت است اما ممکن است تمام حقیقت نباشد. سعی کردهام با در کنار هم قرار دادن این زنان که گوئی قدرت در دست دارند و یا از قدرت افتادهاند دست به دکوپاژی بزنم که حاصلش آنچه جامعه نشان میدهد نباشد. زن را از اینکه تنها پاک دامن است و میتواند مادر باشد و یا تاثیرگذار جدا کردهام و او را رو در روی مردان و حتی جلوتر از آنها قرار دادهام و نشان دادم آنها هر آنچه که دوست دارند را میتوانند تجربه کنند.
وی در همین زمینه افزود: پدیدهای به اسم زنانه نویسی که بانی حضور و نمود زنان در ادبیات ایران نامیده میشود هم در شعر و هم در داستان بیشتر یک بیان کلیشه ای است. یک مرد هم میتواند زنانه بنویسد و حتی با جزئیات بیشتری میتواند آن را تشریح کند. یک متن باید خودش حرف بزند و من سعی کردهام این بیان زنانه نویسی در متن را در خود متن ببینم تا اینکه بخواهم به تجربههایی که درگذشته با نام زنانه نویسی اتفاق میافتد و حتی آن را بخواهم به سمت وجه فمنیستی آن ببرم تکرار کنم. همان طور که شعر فروغ برای مردان قابل درک و فروغ با اجرای درست و به صحنه آوردن کلمات در شعر آن را میرقصاند و هویت زنانه خود را برای درک بهتر هویت زن بودن را به جهان واقعیت میآورد. زن در رمان تشریح محکم، ساختار شکن و حتی به فراتر میرود و اینکه از سه وجه زندگی، مرگ و خودکشی میتواند خودکشی را انتخاب کند و این انتخاب از روی ضعف نیست از روی شناخت است و باور دارم قضاوتهایی که انسان هرروز با آن مواجه است حتی در بدترین شرایط نمی تواند ما را به آرامش برساند. قضاوتهائی که ذهن ما آن را دچار میشود اما شاید آنگونه نبودهاند که ما فکر میکردهایم.
انتشارات سیب سرخ رمان تشریح را در 119صفحه با قیمت 26هزار تومان منتشر کرده است.
نظر شما