کتاب «آرمانگرایی در حکومت از منظر آموزههای قرآن» بررسی میکند؛
تناقض و اختلاف مسلمانان در نگاه به حکومت مطلوب
کتاب «آرمانگرایی در حکومت از منظر آموزههای قرآن» به تناقض و اختلاف مسلمانان در نگاه به حکومت میپردازد و شایستهترین حکومت را متعلق به زمان پیامبر(ص) عنوان میکند.
مفسران فرقههای مختلف با توجه به اعتقادات، تأثیرپذیری از زمان و نوع نگرش به حکومت، دیدگاههایی را درباره آیات قرآن ارائه کردهاند که وجه مشترک آنها، توجه به حکومتی مطلوب بود. مقایسه این نوع دیدگاهها، برای ایجاد و نهادینه کردن پایههای حکومت اسلامی به طور مشخص و به سبک جدیدی، از اهداف این پژوهش است.
با توجه به نبود طرح مدونی در جهت تحکیم حکومت بر پایه نظر مفسران، تبیین جایگاه و ساز و کار اندیشه آرمانگرایی در حکومت از منظر مفسران، تقابل اندیشههای اسلامی و غیر اسلامی در رابطه با پایان جهان، استفاده مطلوب از ظرفیتهای حکومت و مردم، بازآفرینی امید و قدرت حقیقی در جامعه اسلامی، نیاز به تعریف مجدانه این اندیشه است.
کتاب «آرمانگرایی در حکومت از منظر آموزههای قرآن» به بررسی آرمانگرایی در حکومتداری از منظر آیات قرآن کریم میپردازد. مؤلف برای ایجاد و نهادینه کردن پایههای حکومت اسلامی بطور مشخص و به سبک جدید، کوشیده ضمن ارائه دیدگاههای تفاسیر «المیزان»، «تسنیم» و «من وحی القرآن» از شیعه و تفاسیر «المنار»، «فی ظلال القرآن» و «الاساس فی التفسیر» از اهل سنت و مقایسه آنها با یکدیگر تعریفی جامع از این اندیشه برای مخاطب خود داشته باشد.
مفاهیم و چارچوبهای آرمانگرایی، نخبهگرایی و مردمسالاری در اسلام و نگاهی گذرا به گرایشهای اجتماعی ـ سیاسی تفاسیر موردپژوهش، آرمانگرایی از منظر تفاسیر فریقین و بررسی ابعاد و چارچوبهای حکومت در قرآن از منظر ایشان، اهداف اساسی حکومت مطلوب در قرآن (عدالت آنان و اقتصاد) و نقش فرهنگ در حکومت اسلامی از موضوعات مطرحشده در این نگاره است.
کتاب «آرمانگرایی در حکومت از منظر آموزههای قرآن»، تألیف مصطفی فریدونی در 293 صفحه با همکاری انتشارات انتظار نور منتشر شده است.
نظر شما