سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۶
تناقض و اختلاف مسلمانان در نگاه به حکومت مطلوب

کتاب «آرمان‌گرایی در حکومت از منظر آموزه‌های قرآن» به تناقض و اختلاف مسلمانان در نگاه به حکومت می‌پردازد و شایسته‌ترین حکومت را متعلق به زمان پیامبر(ص) عنوان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از دیرباز یکی از مهمترین آرمان‌ها و دغدغه‌های زندگی بشر وجود حکومتی بوده است که باعث تنظیم روابط انسان‌ها و پیشرفت مادی و دنیوی آنها شود. با ظهور اسلام این مهم جلوه دیگری یافت و با نگاهی ممزوج از معنویت به آن توجه شد. با چنین رویکردی شایسته‌ترین حکومت در زمان پیامبر گرامی اسلام(ص) شکل گرفت. ولی با گذشت زمان و اختلافات در نظر و عمل، مسلمانان در نگاه به حکومت مطلوب دچار تناقض و اختلاف شدند. از عرصه‌هایی که از این تأثیر مصون نماند، تفسیر قرآن بود.
 
مفسران فرقه‌های مختلف با توجه به اعتقادات، تأثیرپذیری از زمان و نوع نگرش به حکومت، دیدگاه‌هایی را درباره آیات قرآن ارائه کرده‌اند که وجه مشترک آنها، توجه به حکومتی مطلوب بود. مقایسه این نوع دیدگاه‌ها، برای ایجاد و نهادینه کردن پایه‌های حکومت اسلامی به طور مشخص و به سبک جدیدی، از اهداف این پژوهش است.
 
با توجه به نبود طرح مدونی در جهت تحکیم حکومت بر پایه نظر مفسران، تبیین جایگاه و ساز و کار اندیشه آرمان‌گرایی در حکومت از منظر مفسران، تقابل اندیشه‌های اسلامی و غیر اسلامی در رابطه با پایان جهان، استفاده مطلوب از ظرفیت‌های حکومت و مردم، بازآفرینی امید و قدرت حقیقی در جامعه اسلامی، نیاز به تعریف مجدانه این اندیشه است.
 


کتاب «آرمان‌گرایی در حکومت از منظر آموزه‌های قرآن» به بررسی آرمان‌گرایی در حکومت‌داری از منظر آیات قرآن کریم می‌پردازد. مؤلف برای ایجاد و نهادینه کردن پایه‌های حکومت اسلامی بطور مشخص و به سبک جدید، کوشیده ضمن ارائه دیدگاه‌های تفاسیر «المیزان»، «تسنیم» و «من وحی القرآن» از شیعه و تفاسیر «المنار»، «فی ظلال القرآن» و «الاساس فی التفسیر» از اهل سنت و مقایسه‌ آن‌ها با یکدیگر تعریفی جامع از این اندیشه برای مخاطب خود داشته باشد.
 
مفاهیم و چارچوب‌های آرمان‌گرایی، نخبه‌گرایی و مردم‌سالاری در اسلام و نگاهی گذرا به گرایش‌های اجتماعی ـ سیاسی تفاسیر موردپژوهش، آرمان‌گرایی از منظر تفاسیر فریقین و بررسی ابعاد و چارچوب‌های حکومت در قرآن از منظر ایشان، اهداف اساسی حکومت مطلوب در قرآن (عدالت آنان و اقتصاد) و نقش فرهنگ در حکومت اسلامی از موضوعات مطرح‌شده در این نگاره است.

کتاب «آرمان‌گرایی در حکومت از منظر آموزه‌های قرآن»، تألیف مصطفی فریدونی در 293 صفحه با همکاری انتشارات انتظار نور منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها