استاندار قم در دیدار اعضای مجمع کتابخانههای تخصصی استان قم:
قم رتبه اول نشر کتب دینی و رتبه دوم نشر کتب عمومی کشور را دارد
استاندار قم عنوان کرد: قم از نظر نشر کتابهای معارف دینی رتبه اول و در نشر کتابهای عمومی رتبه دوم کشور را دارد.
در این دیدار که در سالن جلسات استانداری برگزار شد، رجبیان بر لزوم توجه بیشتر به کتابخانهها تاکید کرد و گفت: به دلیل دشواری نگهداری کتاب در منازل امروزی و فراوانی کتابهای منتشر شده و بالا رفتن قیمت کتاب، کتابخانههای تخصصی به عنوان یکی از عناصر مهم در مراکز علمی و پژوهشی نقش بسزایی دارند.
دبیر مجمع کتابخانههای تخصصی استان قم (مکتا) به تاریخچه تأسیس، ارکان، اهداف و وضعیت جاری کتابخانههای تخصصی قم اشاره کرد و تشکیل این مجمع را اولین اقدام موفق و پایدار در ایجاد تعامل و همکاری بین کتابخانههای کشور ارزیابی کرد.
وی با بیان اینکه هماکنون سیاست کتابخانههای پیشرو از مالکیت کتاب و دسترسی هر چه بیشتر به منابع، تغییر پیدا کرده است، تاکید کرد: در صورت حمایت مراجع ذیربط این مجمع میتواند به یک پدیده کشوری تبدیل شود و خدماتش را به سطح کشور گسترش دهد.
دبیر مجمع کتابخانههای تخصصی استان قم (مکتا) با بیان اینکه این مجمع مردمنهاد بدون داشتن بودجهای خاص موفق شده است با بهرهوری بالا منابع کتابخانهها را در سطح استان به اشتراک بگذارد و دسترسی به منابع را تسهیل کند، یادآور شد: پیادهسازی این الگو در سطح پژوهشگاهها و مراکز تخصصی استان و توجه بیشتر به نیازهای قشر کتابدار که از طبقات زحمتکش و پربازده جامعه هستند، یک ضرورت است.
در ادامه بهرام سرمست استاندار قم، در سخنانی با بیان اینکه مسیر توسعه هر کشور در ارتباط با فرهنگ و کتاب قابل تحقق است، گفت: ملتی که با فرهنگ کتاب و کتابخوانی بیگانه باشد، نمیتواند مسیر توسعه پایدار و متوازن را بهدرستی طی کند.
وی وضعیت قم را از نظر سرانه مطالعه مطلوب ارزیابی کرد و گفت: قم نسبت به شهرهای دیگر از نظر سرانه مطالعه، وضعیت مطلوبتری دارد؛ با این وجود هنوز سرانه مطالعه در استان مطلوب نیست.
این مقام ارشد اجرایی در استان قم افزود: قم از نظر نشر کتابهای معارف دینی رتبه اول و در نشر کتابهای عمومی رتبه دوم کشور را دارد.
استاندار قم تصریح کرد: تعداد کتابخانههای خصوصی در استان قم از میانگین کشوری بالاتر است. از این جهت قم در مقام نشر و کتابخانههای تخصصی و عمومی جایگاه بسیاری ویژهای دارد و از منابع و مخازن اصلی اطلاعات در سطح کشور برخوردار است.
وی یکی از کمبودهای اصلی استان قم بهویژه برای دانشآموزان پشت کنکوری را فقدان کتابخانههای تخصصی شبانهروزی در این استان ذکر کرد و گفت: نبود قرائتخانه شبانهروزی در قم احساس میشود؛ این در حالی است که فضاهای استعمال دخانیات و رستورانها در تمام ساعات شبانهروز فعالاند.
سرمست جایگاه استان قم را به لحاظ غنا و دسترسی به منابع دسته اول خوب توصیف و پیشنهاد کرد: کمیتهای برای تبدیل ظرفیتهای فرهنگی کتابخانههای تخصصی به ظرفیتهای اجتماعی و اقتصادی و افزایش فرهنگ و سرانه مطالعه تشکیل و راهاندازی شود.
استاندار قم با اشاره به ظرفیت کتابخانههای تخصصی قم خطاب به مسئولان مجمع کتابخانههای تخصصی استان، گفت: مجمع در جهت تبدیل ظرفیتهای فرهنگی کنونی خود به سرمایههای اجتماعی و ظرفیتهای اقتصادی گام بردارد.
وی با اشاره به فراوانیِ کتابهایی با عناوین مشترک در کتابخانههای زیرمجموعه نهاد کتابخانههای عمومی استان، افزود: باید «مکتا» نسبت به اشتراکگذاری و اتصال آن به منابع قابل دسترسی برای علاقه مندان اقدام کند؛ متصل شدن منابع کتابخانههای تخصصی و خصوصی به یکدیگر از ظرفیتهای پنهان و مغفول مانده عرصه نشر و کتاب در استان است.
نظر شما