در اختتامیه نخستین جشنواره ملی «کاما؛ کتاب افراد معلول ایران» مطرح شد؛
خط بریل در ایران مغفول ماندهاست
قائممقام انجمن نابینایان کشور گفت: خط بریل در کشور ما با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارد.
خط بریل در ایران مغفول مانده است
شادکام، دبیر اجرایی نخستین جشنواره ملی کاما (کتاب افراد معلول ایران) در این مراسم، با اشاره به ادغام دو انجمن نابینایان کشور و انجمن علمی و آفرینشهای ادبی برای برگزاری نخستین جشنواره ملی کاما بیان کرد: هدف از برگزاری این جشنواره، آشنایی مردم با معلولان جامعه و شناخت آثار این افراد در حوزه کتاب و نشر است. با این هدف، معلولان دارای کتاب میتوانند آثار خود را بهفروش رسانده و از این راه کسب درآمد کنند.
شادکام با بیان اینکه فرهنگ، ستون اصلی هر جامعه است، اظهار کرد: دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامی هم توجه و تاکید به فرهنگ است. پیشرفت هر جامعه را با فرهنگ که زیر مجموعه آن، تولید کتاب و سرانه مطالعه مردم آن جامعه است، میسنجند. اگر نابینایان در جامعه از کمترین حق برخوردار هستند، به دلیل این است که مردم از آنها شناختی ندارند و نمیتوانند پذیرای آنها در جامعه باشند.
وی افزود: سازمانها و نهادهای ذیربط و متولی این حوزه باید در پی اجرای مسئولیت اجتماعی خود، اقداماتی را برای راحتی و آسایش معلولان فراهم کنند.
دبیر اجرایی نخستین جشنواره ملی کاما خاطرنشان کرد: خط بریل در کشور ما بسیار مغفول ماندهاست و با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارد. امیدوارم که با کمک نهادهای دولتی و یا انجمنهای خصوصی کارهای گستردهای برای راحتی معلولان صورت بگیرد.
حضور کمرنگ متولیان حوزه معلولیت در جامعه
علیاکبر جمالی در ادامه این مراسم، ضمن تشکر و قدردانی از همه نهادها و ارگانهایی که در طول برگزاری همایش و قبل از آن، اهالی معلول دارای کتاب را همراهی کردند، گفت: حضور مسئولان دولتی، بهخصوص متولیان حوزه معلولان و معلولیت در جامعه، در میان ما کم است.
وی با اشاره به موانع و مشکلات اهالی قلم دارای معلولیت در جامعه بیان کرد: امسال تصمیم گرفتیم که به دلیل یکسان بودن مشکلات تمامی معلولان در جامعه با همکاری دو انجمن نابینایان کشور و انجمن علمی و آفرینشهای ادبی، نخستین جشنواره ملی کاما را برگزار کنیم.
جمالی افزود: کمبود اعتبار و بضاعت مالی افراد معلول برای چاپ کتاب و فروش این آثار ازجمله مشکلات معلولان دارای کتاب در جامعه است. خط بریل و انتشارات خط بریل در کشور ما مغفول ماندهاست و ارگانهای ذیربط به مسائل استانداردسازی بریل کم لطف هستند و ما امیدوارم پس از برگزاری این جشنواره بیشتر به آن توجه کنند.
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل انجمن نابینایان کشور گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باتوجه به مصوبه دولت برای تخصیص بودجه خرید مواد الکترونیکی، تولید کتاب گویا و بریل افراد معلول، باید ما را بیشتر همراهی کند. ما در ایران تنها یک نشریه به نام «ایران سپید» داریم که به دغدغههای معلولان میپردازد.
وی ادامه داد: ما انتظار داریم که در میان هزاران نشریه، مطبوعات بیشتر به ما توجه کنند تا قشر معلول جامعه بتواند در بحث توسعه خدمات فرهنگی موثر واقع شود.
هزاران منبع اطلاعاتی برای نابینایان بریل شده است
مختارپور، دیگر سخنران این مراسم بود. او با اشاره به اقدامات صورتگرفته در نهاد کتابخانههای عمومی، گفت: ما در این چندسال سعی کردیم که معلولان دارای کتاب در حوزه کتابخانههای عمومی تهران و استانها حضور فعالی داشته باشند. هزاران منبع اطلاعاتی به شکل بریل برای این افراد در کتابخانهها آماده شده است تا این قشر از جامعه بتواند از آن استفاده کنند.
وی افزود: در جلسهای که سال 94 در خصوص رابطه شنیدن با دیدن در حوزههای مختلفی چون؛ ادبیات، معارف، قرآن و ... داشتیم؛ درباره تاثیرات بینایی و شنوایی و اینکه کدام یکی از این دو حس بر دیگری ارجحیت دارد، صحبت کردیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور اضافه کرد: در مقایسه این دو حس که براساس تصور بسیاری از مردم که میگویند بینایی درک بهتری از محیط اطراف بهدست میدهد؛ ثابت شد که شنوایی بر بینایی ارجحیت دارد و نابینایان، نه تنها نقص و کمبودی ندارند بلکه استعداد و توانایی منحصر بهفردی در این زمینه دارند.
تولید کتابهای صوتی برای نابینایان کشور
در پایان اسماعیلی، روابط عمومی سامانه پرداخت الکترونیکی سداد و حامی نخستین جشنواره ملی کاما گفت: یکی از دغدغههای این سامانه، توجه به مسئولیت اجتماعی است و ما امسال تصمیم گرفتهایم که با نگاه تخصصی به این مسئولیت اجتماعی که، حمایت از معلولان دارای کتاب است، توجه کنیم.
وی افزود: جامعه معلولان با یک تفاوت بسیار کوچک با مردم جامعه از دسترسی به بسیاری از امکانات محروم است و این محرومیت در حوزه فرهنگ و هنر بیشتر به چشم میخورد.
اسماعیلی با اشاره به تولید کتاب گویا برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نابینایان در جامعه اظهار کرد: طی توافقنامهای با انجمن نابینایان کشور، به تولید کتابهای صوتی و گویا برای این قشر از جامعه پرداختیم و کتابهایی با موضوع و محور موردعلاقه این افراد تولید و منتشر کردهایم.
نظر شما