کتاب «مدیریت چرخه آب»، تألیف شیاچنگ سی ونگ، چنگ میا ژنگ، شیا ایان ما و لی لیو در پنج فصل ضمن تأکید بر تغییر الگوی قدیم طراحی سیستمهای آب و فاضلاب به الگوی جدید، به موضوعاتی همچون کنترل ایمنی استفاده از آب بازیافتی، نمونهای واقعی از استفاده مجدد در چرخه آب و چشماندازهای آینده میپردازد.
وحیدرضا امیراسماعیلی و احمدرضا شاهرخی؛ اعضای هیأت علمی مجتمع آموزش عالی سراوان، این کتاب را به فارسی ترجمه کردهاند.
استفاده از پساب، برای جبران کمبود آب
«مشکل جهانی کمبود آب، کشورها را به استفاده از منابع جایگزین آب همانند استفاده از پساب، جمعآوری آب باران و نمکزدایی آب دریا و آب شور، سوق داده است. در میان آنها، استفاده از پساب، شایعترین اقدام برای جبران کمبود آب است، زیرا پساب صرفنظر از شرایط جغرافیایی، هیدرولوژیکی و شرایط آب و هوایی، بهعنوان یک منبع پایدار در همهجا موجود است... متأسفانه سیستمهای آب و فاضلاب مرسوم در شهرها، بهندرت براساس اصول مدیریت چرخه آب طراحی یا برنامهریزی شدهاند. این سیستمها اغلب بهصورت متمرکز مدیریت میشوند، درحالیکه تمام آبهای توزیعشده در مکانهای مجزا تصفیه میشوند و فاضلاب جمعآوری شده، برای تخلیه و تصفیه، به تصفیهخانهها ارسال میشود. بنابراین به استثنای مصرفکنندگانی که نزدیک تصفیهخانه فاضلاب هستند، استفاده مجدد از فاضلاب تصفیهشده توسط این سیستمها، اغلب دشوار میباشد. به همین دلیل، میبایستی برای این کار، خطوط لوله با مسافت طولانی و شبکههای توزیع بزرگ ساخته شوند. اما در مقابل این سیستم، سیستم آب و فاضلابی که بهطور غیرمتمرکز مدیریت گردد، توجه زیادی را به خود جلب کرده است.»
خطر استفاده از آبهای بازیافتی
«خطر استفاده از آب بازیافتی برای سلامت انسان، از طریق خوردن، استنشاق و تماس پوستی با آب، امکانپذیر است. برخلاف سیستمهای آبزی که در صورت دریافت آب بازیافتی دائما در معرض مواجهه با سموم هستند، ارتباط انسان با آب بازیافتی دائمی نیست، مگر اینکه استفاده از این نوع آب، برای آشامیدن باشد. درصورتیکه با مقدار کمی آب بازیافتی مواجه باشیم، آن چیزی که باید مورد ارزیابی قرار گیرد، میزان تأثیر منفی آن بر سلامت انسان است که این فرایند ارزیابی خطرات سلامت بشری نامیده میشود و شامل چهار گام میشود که عبارتند از: شناسایی خطر، تجزیه و تحلیل در معرض قرار گرفتن، تجزیه و تحلیل دوز - واکنش و کمی کردن خطر. با اینحال، عفونت حاد در اثر مصرف دوباره آب بازیافتی به علت غلظت کم مواد شیمیایی که بهطور معنیداری کمتر از آستانه اثرات سمی حاد است، بسیار کم میباشد. از آنجا که رشد سرطان با تجمع درازمدت مواد سرطانزا و به علت در معرض قرار گرفتن مداوم شناخته میشود، توجه اصلی معطوف به اثرات بهداشتی مزمن در اثر مواد شیمیایی سرطانزا میباشد.»
نخستین چاپ کتاب «مدیریت چرخه آب» در 164صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 27هزارتومان از سوی انتشارات بید به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما