محمدعلی فروغی در جلد دوم کتاب سیرحکمت در اروپا، به بررسی سیر حکمت در اروپا از سالهای آغازین سده هفدهم میلادی تا پایان سده هجدهم میپردازد. جلد دوم 187 صفحه دارد. در جلد سوم هم سیر حکمت در اروپا را از آغاز قرن نوزدهم تا زمان حال بررسیکردهاست. جلد سوم 202 صفحه دارد.
محمدعلی فروغی درباره انگیزهاش از نوشتن این کتاب گفته است: اول برای آشنایی دانشاندوزان با افکار حکمای باختر نوشتم. دلیل دوم من مفتاح و روش نگارش فلسفه جدید به فارسی امروزی است.
کتاب سیر حکمت در اروپا یازده فصل دارد و محمد علی فروغی در آن تاریخ فلسفه و علم از فلاسفه و حکمای پیشین از سقراط تا دکارت را بررسی میکند. در جلد اول، به بررسی افکار حکمای پیشاسقراطی مانند تالس، آنکسیمنس، هراکلیت، فیثاغورس و ... پرداختهشدهاست. فصل دوم و سوم به بررسی و تشریح دیدگاه سقراط، افلاطون و ... میپردازد. فصل دوم و سوم به بررسی دیدگاه سقراط و افلاطون و فصل سوم دیدگاه ارسطو را بررسی میکند. در فصل چهارم به بررسی هلنیسم یا یونانیگری پرداخته. در فصل بعد فلسفه اپیکور، کلبی، رواقی و شکاکان را تشریح میکند. در فصل هفتم و هشتم، ظهور مسیحیت را بررسی میکند و ریشههای فلسفه مدرسی(اسکولاستیک) را بازمیخواند.
کتاب سیر حکمت در اروپا به ضمیمه گفتار در روش، نوشته رنه دکارت را انتشارات نیلوفر به تصحیح و تحشیه امیرجلالالدین اعلم، به بازار کتاب عرضه کرده است.
نظر شما