دوشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۶
فعالیت بیش از ۱۸۰ باشگاه کتابخوانی در استان آذربایجان غربی

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت بیش از ۱۸۰ باشگاه کتابخوانی در آذربایجان غربی، خواستار تشکیل دبیرخانه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در این استان شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی، ابراهیم حیدری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه هم‌اندیشی ششمین دوره طرح پایتخت کتاب ایران و جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر که یکشنبه ۱۰ شهریورماه در ارومیه برگزار شد، در سخنانی گفت: مسیر هر اتفاق فرهنگی، هنری و آموزشی از کتاب می‌گذرد و هر فردی که بخواهد به رشد و پویایی خود در جامعه ادامه دهد، باید به کتاب متوسل شود.

وی در ادامه گفت: برنامه‌های ترویج کتاب‌خوانی با این رویکرد در کشور اجرا می‌شوند تا تمامی افرادی که در این زمینه فعالیت دارند، بیش از پیش در راستای ترویج این فرهنگ تلاش کنند و از فعالیت‌های این افراد حمایت به عمل آید.

حیدری افزود: تاکنون بیش از ۵ هزار روستا در ادوار پنج‌گانه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب مشارکت داشته‌اند که هر ساله ۱۰ روستا به‌عنوان روستای برگزیده و ۱۰ روستا به‌عنوان روستای شایسته تقدیر انتخاب می‌شوند و به هر روستای برگزیده بیش از ۴۰ میلیون تومان جایزه نقدی اهدا می‌شود و روستاهای استان آذربایجان غربی نیز جزو برگزیدگان این طرح هستند.

وی اضافه کرد: در رابطه با تقدیر از مروجان کتاب‌خوانی نیز تاکنون نزدیک به ۳ هزار گروه و فرد در کشور فعال شناسایی شده‌اند.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه نیاز به عدالت توزیعی در حوزه کتاب داریم، تصریح کرد: ترویج کتاب‌خوانی باید به‌عنوان دغدغه‌ای برای تمامی اقشار جامعه مطرح شود و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در امور کتاب‌خوانی به‌عنوان تسهیل‌گر عمل کند.

وی با اشاره به اینکه برنامه جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی پدیده نادری در کشور است، یادآور شد: امروز بیش از ۱۵ هزار باشگاه کتابخوانی با ۲۲۰ هزار عضو و ۱۵ هزار مربی در سطح کشور فعالیت دارند و بیش از ۱۸۰ باشگاه کتابخوانی نیز در استان آذربایجان غربی وجود دارد.

حیدری تأکید کرد: دبیرخانه استانی جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب باید در آذربایجان غربی تشکیل شود.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان اظهار گفت: برنامه‌های زیرساختی ترویج فرهنگ کتابخوانی شامل برنامه‌هایی همچون معرفی کتاب، برگزاری کارگاه‌های کتابخوانی و نقد و بررسی و دعوت از نویسندگان و هم‌اندیشی با آنان است که در پنج‌ سال گذشته تلاش کرده‌ایم با حمایت از اجرای این برنامه‌ها در سطح کشور آن‌ها را نهادینه کنیم.

حجت‌الاسلام‌ ناصرخدایاری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی هم در این هم‌اندیشی گفت: مسئله کتابخوانی در کشور به‌عنوان یک پروژه شناخته شده و مردم تا نیاز به مطالعه کتاب را احساس نکنند، هرگز به کتابخوانی روی‌ نمی‌آورند.

وی ادامه داد: یکی از مباحث مهم در جامعه‌شناسی، نیازسنجی است و ما باید بتوانیم برای تبلیغ کتاب و کتابخوانی هزینه کرده و نیازهای مردم را در این رابطه بسنجیم. در راستای نیازسنجی مردم باید فضای کشور و استان نمود فرهنگی داشته باشد و همچنین توان خرید مردم نیز باید در رابطه با کتابخوانی مدنظر قرار گرفته شود.

خدایاری تصریح کرد: شهرهای سنتی، صنعتی و کشاورزی در حوزه روی‌آوردن به کتابخوانی متفاوت هستند و تجارب شهرهای موفق کتابخوان باید برای تمامی شهرها تبیین شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه در سال گذشته تلاش شد مهاباد به عنوان پایتخت کتاب کشور انتخاب شود، تصریح کرد: متاسفانه به دلایلی این امر محقق نشد تلاش می‌شود با رفع موانع و مشکلات این امر محقق شود.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه در جامعه به مسئله کتابخوانی به عنوان پروژه نگاه می‌شود، یادآور شد: برای توسعه فرهنگ کتابخوانی و افزایش سرانه مطالعه باید علاوه بر داشتن نگاه پروسه‌ای به مسئله، به رشد زیرساخت‌های فرهنگی نیز توجه کرد.

خدایارای با تاکید براینکه مردم تا زمانی که تشنه و نیازمند مطالعه نباشند دنبال کتاب نخواهند رفت یادآور شد: باید زمینه و فضا را برای احساس نیاز مردم برای بالابردن سرانه مطالعه فراهم کرد؛ متاسفانه تبلیغات در حوزه کتابخوانی در استان بسیار کم و حساب نشده است‌.

وی بااشاره به اینکه سرانه مطالعه در کشور به غیر از مطالعه درسی کمتر از ۵ دقیقه است، ادامه داد: باید از تجارب موفق استان‌ها و کشورهای پیشرو درحوزه کتاب وکتابخوانی استفاده کنیم.​

همچنین معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی در رابطه با اهداف طرح پایتخت کتاب ایران گفت: کمک به توسعه پایدار فرهنگی و اجتماع‌محور شهرها و انسجام‌بخشی به فعالیت‌های فرهنگی در شهرها با محوریت کتاب و کتابخوانی از جمله اهداف این طرح به‌شمار می‌روند.


وی افزود: برگزاری این جشنواره‌ها فرصتی است تا بتوانیم فرهنگ ترویج کتابخوانی را در سطح جامعه نهادینه کنیم. برگزاری چنین جشنواره‌هایی زمینه را برای شناسایی نقاط ضعف و قوت فرهنگ کتابخوانی فراهم می‌کند و طی سال گذشته ارومیه و مهاباد به‌عنوان شهرهای نامزد پایتخت کتاب انتخاب شده بودند.

بابازاده در رابطه با اهداف کلی طرح پایتخت کتاب ایران گفت: کمک به توسعه پایدار فرهنگی و اجتماع‌محور شهرها، انسجام‌بخشی به فعالیت‌های فرهنگی در شهرها با محوریت کتاب و کتابخوانی، کشف، جذب، ساماندهی و بهره‌گیری از امکانات و ظرفیت‌های محلی و بومی برای ترویج کتابخوانی و تقویت برنامه‌ریزی و نگاه به آینده از جمله اهداف این طرح به‌شمار می‌روند.

وی با اشاره به شرایط حداقلی برنامه‌های هر شهر خاطرنشان کرد: برنامه ارسالی باید حاوی معرفی مجموعه برنامه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی، ترویجی و ابتکاری در حوزه کتاب برای حداقل یک سال و حداکثر دو سال باشد.

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی یادآور شد: آذربایجان‌غربی در اجرای طرح توسعه کتابخوانی جز استان‌های شاخص بوده و ارومیه و مهاباد در این زمینه بسیار فعال بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها