چهارشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۵
مهاجرنیا: شعارهای جهانی انقلاب اسلامی هرگز بی­‌مصرف و بی‌­فایده نخواهند شد

محسن مهاجرنیا پژوهشگر مسائل سیاسی گفت: شعارهای جهانی انقلاب اسلامی هرگز بی­‌مصرف و بی­فایده نخواهند شد. زیرا فطرت بشر در همه عصرها با آن سرشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، هشتمین جلسه کرسی‌های آزاداندیشی از سوی مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم با موضوع «تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» با حضور محسن مهاجرنیا پژوهشگر مسائل سیاسی در دانشگاه طلوع مهر قم برگزار شد.

مهاجرنیا با اشاره به مبانی فطری بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گفت: بحث فطرت در اعتقادات اسلامی، جایگاه مهمی دارد و اگر فطرت به مثابه مبنا باشد، نیازمند تبیین جدی است. در آغاز بیاینه، مقام معظم رهبری با تأکید بر مبنای فطری مفاهیم اساسی انقلاب می‌فرمایند: برای همه چیز می­‌توان طول عمر مفید و تاریخ مصرف فرض کرد؛ اما شعارهای جهانی انقلاب، این انقلاب دینی را از این قاعده مستثنی می‌کند.
 
وی اضافه کرد: شعارهای جهانی انقلاب هرگز بی­‌مصرف و بی­فایده نخواهند شد. زیرا فطرت بشر در همه عصرها با آن سرشته است. آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزت، عقلانیت، برادری به یک نسل و یک جامعه مربوط نیست تا در دوره­ای بدرخشد و در دوره­ای دیگر افول کند. هرگز نمی‌توان مردمی را تصور کرد که از این چشم‌­اندازهای مبارک دل‌زده شوند.
 

وی مبنا و ریشه جاودانگی انقلاب و شعارهای آن را در فطرت معرفی کرد و ادامه داد: چون فطرت قاعده‌ای ثابت، فراگیر، فرازمانی و فرامکانی و جاودانه است، هیچ گاه دچار کهنگی، تغییر و استثناء نمی­‌شود. شعارهای اساسی و مفاهیم بنیادین انقلاب اسلامی بر مبنای فطرت و از سنخ امور فطری‌اند، حرکت در بستر زمان و در مدار تجربه و محوریت سبک زندگی، سبب احیاء، شفافیت، بالندگی و اثرگذاری آن‌ها در حیات اجتماعی بشر می‌شود.
 
این پژوهشگر مسائل سیاسی با بیان اینکه اصطلاح فطرت در مقابل سه مفهوم؛ طبیعت جمادی، طبیعت نباتی و غریزه حیوانی است، توضیح داد: این چهار مفهوم همان چیزهایی هستند که در اعتقادات دینی از آنها با عنوان قوانین آفرینش، سنت‌های الهی و اساس نظم کیهانی یاد می‌کنیم. امور فطری کاری با جمادات و نباتات و حیوانات ندارند. اموری که رهبری در بیانیه، فطری می‌دانند، چون انسانی‌اند متناسب با همه انسان­ها هستند؛ دوام دارند، بقا دارند و تکوینی هستند.
 
مهاجرنیا به نظم سیاسی جمهوری ‌اسلامی اشاره کرد و یادآور شد: سازگاری عقلانیت و تفاهم اجتماعی با فطرت انسانی بزرگترین رهاورد انقلاب اسلامی است. نظم سیاسی جمهوری اسلامی هم ریشه در فطرت و شعارهای فطری دارد و هم ناشی از قرارداد اجتماعی و رأی مردم است. اگر مردم رأی نمی­‌دادند، جمهوری اسلامی شکل نمی‌­گرفت. اگر مردم همین الآن رأی ندهند، پشت حکومت نباشند، حکومت از بین می­‌رود. حضور مردم قرارداد اجتماعی است؛ اما این قرارداد اجتماعی به امور فطری هم تعلق گرفته است؛ یعنی ما قبل از این قرارداد یک سری فضایل، یک سری امور فطری­‌ای داشتیم که آن را آوردیم به رأی مردم گذاشتیم؛ یعنی مردم روی فطریات در واقع به توافق و قرارداد اجتماعی رسیدند.
 

مهاجرنیا با بیان اینکه مقام معظم رهبری همه شعارهای اساسی انقلاب را فطری می‌دانند، به تبیین شاخصه‌ها و ویژگی‌های امر فطری پرداخت و گفت: فطرت، امری انسانی و مختص به انسان است. جاودانگی و دوام دارد و به تعبیر مقام معظم رهبری فرسوده نمی‌­شود. هیچ ملتی از امور فطری خسته نمی‌شود؛ چون یک امر سازگار با سرشت انسانی و دائمی و جاودانه است. تعمیم و فراگیری آن یکی از ویژگی­‌های آن است که استثنا ندارد. همه انسان­‌ها را دربرمی­‌گیرد و همه جا حضور دارد.
 
وی افزود: ویژگی بعدی امر فطری این است که اختیار در انتخاب وجود دارد؛ یعنی انتخاب امور فطری آزادانه است؛ یعنی اینطور نیست که اگر گفتند یک چیزی فطری است، جبری درون آن باشد. آزادی و اجبار­ناپذیری بخشی از سرشت، امور فطری است.
 
این پژوهشگر در پایان گفت: مجموعه این ویژگی­‌ها بیانگر روح متعالی و متافیزیکی شعارهای انقلاب اسلامی است. آزادی، عدالت، اخلاق و معنویت و استقلال، عزت، عقلانیت، برادری و کرامت انسانی از جنس فیزیک و طبیعت و قرارداد اجتماعی نیستند. این‌ها با فلسفه انسانیت سر و کار دارند. این است که رهبری روی امور فطری دست گذاشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها