چهارشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۰
کتاب «مارهای ایران» باورهای خرافی درباره این جانوران را می‌شناساند

خسرو رجبی‌زاده، نویسنده کتاب مارهای ایران درباره هدف از تألیف این کتاب گفت: متأسفانه باورهای خرافی زیادی درباره این جانوران وجود دارد که به آنها آسیب می‌زند. هدف از نگارش این کتاب، شناخت مارهای ایران برای کمک به حفاظت از آنها و از بین رفتن این باورهای خرافی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شب مارهای ایران عصر سه‌شنبه 22 مرداد ماه با حضور خسرو رجبی‌زاده، نویسنده کتاب مارهای ایران، کامران کمالی، نویسنده کتاب راهنمای میدانی خزندگان و دوزیستان، علی دهباشی، سردبیر مجله بخارا، امیرحسین بختیاری، مدیر مسئول انتشارات ایرانشناسی، فرخ راستکار مستندساز و جمعی از دوستداران محیط‌زیست و حیات‌وحش در خانه گفتمان شهر (خانه وارطان) برگزار شد.
 
رجبی‌زاده، نویسنده کتاب مارهای ایران درباره روند تألیف و چاپ کتاب این کتاب اظهار کرد: وقتی ایده به‌روز رسانی کتاب مارهای ایران مرحوم لطیفی به ذهنم رسید، از طریق علیرضا نادری با انتشارات ایرانشناسی آشنا شدم و برای چاپ کتاب با مدیر انتشارات جلسه‌ای برگزار کردیم. برای چاپ این کتاب با دو چالش بزرگ روبه‌رو بودیم؛ در اختیار نداشتن عکس مارهای ایران و نداشتن اطلاعات کافی درباره آنها.
 
این نویسنده افزود: علی‌رغم تلاشی که مرحوم لطیفی برای شناساندن مارهای ایران انجام دادند، یک‌سال قبل از بازنشستگی از مؤسسه رازی اخراج شدند. این موضوع و مشکلات دیگر موجب شد ایشان حاضر به صحبت با هیچ‌کس نشوند. از طرفی کلکسیون مارهای او که در مؤسسه رازی بود و این مؤسسه هیچ‌وقت اجازه بازدید از این کلکسیون را به من نداد. این دلایل باعث شد تا اطلاعات کمی درباره مارهای ایران در اختیار داشته باشیم. البته شانس بزرگی که به‌دست آوردم این بود که کتاب مرحوم لطیفی اطلاعات بسیار کامل  دقیقی از کلکسیون مارهای او در اختیارم قرار داد.
 
رجبی‌زاده با بیان این‌که هسته اصلی کتاب مارهای ایران او، کتاب مرحوم لطیفی است، گفت: من در واقع اطلاعاتی که طی 12 سال پژوهش کسب کرده بودم را به کتاب شادروان لطیفی اضافه کردم. برای حل چالش عکس نیز تصمیم گرفتیم به‌جای یک عکاس از عکاسان بیشتری استفاده کنیم. عده‌ای از دوستانی که انتظار یاری آنها را نداشتیم، در این زمینه صمیمانه با ما همکاری کردند. افراد زیادی برای تهیه این کتاب من را یاری کردند و در نهایت با تلاش ناشر، کتاب به چاپ رسید. تلاش داریم در چاپ‌های بعدی نواقص را رفع کنیم.
 
نویسنده کتاب مارهای ایران درباره هدف تألیف این کتاب اظهار کرد: هدف اصلی‌ام از نگارش این کتاب شناخت مارهای ایران برای کمک به حفاظت از آنهاست.
 


نقش مهم مارها در نمایش حیات

 اسماعیل کهرم، بوم‌شناس و فعال محیط‌زیست طی تماس تلفنی از ژنو، درباره اهمیت وجود مارها برای محیط‌زیست گفت: برگزاری شبی به نام مارهای ایران و انتشار کتابی با این عنوان باعث دلگرمی من است. با دید یک شکاربان می‌گویم که در نمایش زندگی، نقش بسیار مهمی به مارها داده شده است و به مناسبت این نقش مهم، وسایل و تجهیزاتی نیز در اختیار این خزندگان قرار گرفته است؛ از جمله تعداد زیادی مهره که موجب انعطاف‌پذیری بیشتر آنها می‌شود، غدد روی صورت آنها که اشعه مادون قرمز را دریافت می‌کند و از این طریق متوجه وجود شکار در اطراف خود می‌شود.
 
این فعال محیط‌زیست تأکید کرد: جهان بدون حضور مارها درگیر بلایایی همچون هجوم موش‌ها و... می‌شود.
 
جای خالی کتاب‌های محیط‌زیست در کتابخانه‌های مدارس
 علی دهباشی، سردبیر مجله بخارا درباره اهمیت انتشار کتاب‌های حوزه محیط‌زیست اظهار کرد: کتاب‌هایی از قبیل آثاری که انتشارات ایرانشناسی در حوزه محیط‌زیست منتشر می‌کند، باید درهمه کتابخانه‌های مدارس، دانشگاه‌ها و کتابخانه‌های عمومی وجود داشته باشد. چراکه کتاب‌های مرجع و منبع درباره ایران هستند. اما متأسفانه این آثار از سمت دولت و عناصر رسمی دولتی مورد حمایت قرار نمی‌گیرند.
 
وی ادامه داد: مجموعه کتاب‌های راهنمای میدانی انتشارات ایرانشناسی از نظر دقت نظر و محتوا در سطح کتاب‌های ناشران خارجی منتشر شده و ناشر هیچ کوتاهی‌ در هزینه کردن برای کتاب نکرده است.
 
انتشار مجموعه راهنمای میدانی با رویکرد سفر مسئولانه به طبیعت
 امیرحسین بختیاری، مدیرمسئول انتشارات ایرانشناسی نیز در این نشست درباره کتاب‌های این انتشارات در حوزه محیط‌زیست و حیات‌وحش گفت: من یک ناشر عاشق محیط‌زیست هستم که با همکاری یک تیم پژوهشی قوی و جوان کار می‌کنم. تاکنون هفت عنوان کتاب راهنمای میدانی با رویکرد سفر مسئولانه و آگاهانه به طبیعت منتشر کرده‌ایم. در ادامه کتاب‌های راهنمای میدانی، مجموعه کتاب‌های دیگری را منتشر کردیم که اطلاعات جامع‌تری را به مخاطب ارائه می‌دهد و کتاب مارهای ایران از جمله آنهاست.
 
این ناشر با اشاره به آثار در دست چاپ خود عنوان کرد: در حال حاضر چاپ دوم کتاب راهنمای میدانی پروانه‌های ایران را در دست داریم. در این کتاب 430 گونه از پروانه‌های ایران معرفی شده‌اند. کتاب‌های دیگری با موضوع پستانداران ایران، زنبورهای ایران، نرم‌‌تنان ایران و... آماده کرده‌ایم که با تأمین بودجه انتشار، به چاپ خواهند رسید.
 


لزوم حمایت سازمان محیط‌زیست از کتاب‌های این حوزه

 کامران کمالی، خزنده‌شناس با بیان این‌که کتاب «مارهای ایران»، کتاب ارزشمندی است که باید در کتابخانه همه علاقه‌مندان به محیط‌زیست و حیات‌وحش باشد، عنوان کرد: آسیب‌هایی که به محیط‌زیست و به‌ویژه حیات‌وحش زده می‌شود، ناشی از عدم آگاهی و دانش است. متأسفانه سازمان‌های دولتی مانند سازمان حفاظت محیط‌زیست از کتاب‌های این حوزه استقبال نمی‌کنند. کتاب‌های ارزشمند حوزه محیط‌زیست باید در همه ادارات کل محیط‌زیست استان‌ها و پاسگاه‌های محیط‌زیست وجود داشته باشد. اما متأسفانه سازمان در این زمینه هیچ اقدامی نمی‌کند.
 
مسابقه کشف گونه‌های جدید جانوری وغفلت از اکوسیستم
 فرخ راستکار، سازنده مستند هفت قسمتی خزندگان ایران یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود. او در سخنان کوتاهی درباره اهمیت حفاظت از زیستگاه‌ها گفت: متأسفانه بین محققان و استادان مسابقه کشف گونه‌های جدید جانوری راه افتاده و همین موضوع موجب نادیده گرفتن حفاظت اکوسیستم شده است.  معتقدم باید به حوزه‌هایی مانند رفتارشناسی خزندگان بیشتر پرداخته شود و اصل تلاشمان برای حفاظت از زیستگاه‌های آنها باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها