در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم:
«روایت، سابقهای به قدمت عمر بشر داشته و با تلاش او برای بازگویی وقایع رخداده به شکلی بدوی، آغاز و تا جهان برپاست روایت نیز ادامه دارد. به هر کجا که رو میکنیم با گونههایی از روایت روبهرو میشویم... از قدیمیترین متون ادبی روایی میتوان به رساله حماسی و مذهبی ایاتکار زریران که ابتدا به زبان پارتی و سپس به خط و زبان پهلوی درآمد و نیز ارداویرافنامه به زبان پارسی میانه اشاره کرد که حضور پررنگ روایت در آنها به چشم میخورد. شعر حماسی بدون روایت، حیاتی مرده دارد. داستانهای مذهبی، عرفانی و عاشقانه را بدون روایت نمیتوان حتی تصور کرد... شاعر به اهمیت روایت پیبرده و آن را وجهِ گفتوگو در دنیای اندیشیده خود قرار داده است.»
«شوریدگی» حاصل کوششهای قربانعلی فعلهگری و تبیین نسبتش با روایتِ بیبدیل سرزمین مادریاش، کلیایی است. وی از نوادگان ملک حسینخان کلیایی (متولدِ 1208 خورشیدی) ادیب، عارف و دانشورِ کُرد است. شاعر «شوریدگی»، در خاندانی فرهیخته و اهل ادب بالیده و کسبِ معرفت کرده است. دغدغهها و مسائل هستیشناختی او را میتوان در ذیل و راستای سویههای فکری جدّ شاعر او دانست.
اشعار روایی این کتاب به موضوعات ساده و روزمره مردمان پیرامون شاعر در سرزمینش میپردازد و هرجا که احساس نیاز کرده به پند و اندرز – این وجه مغفول ادبیات معاصر- دست یازیده است.
در مروری بر ویژگیهای این اثر میتوان به روایت ساده، موضوعات حکمی و مذهبی، ماجراهای دم دستی، توجه به طبیعت، وجه انتقادی، مناظره و دلبستگی به حریم شعر کلاسیک و واژگان آن اشاره کرد. شاعر با بیانی کهن اما قابل درک برای عموم، بنای شعر خود را ریخته است.
بخشی از یک شعر از این مجموعه شعر:
جمعه آمد، خون سرخی روی شعر من چکید
جمعه آمد، خون سرخی... آه خون یک شهید
دفترم سنگر، دلم جبهه، قلم شد اسلحه
در میان سطرها پیچید بوی علقمه...
ای شهید، ای لاله سرخ، ای یل خونینکفن!
ای شهید کربلای عشقها، ای نعرهزن!
سرخی رویات، مه تابان راه زندگی
جای پایات تا همیشه جایگاه زندگی...
«شوریدگی» در 108 صفحه با شمارگان 1100 نسخه، تابستان 1398 از سوی انتشارات طلایی با قیمت 25000 تومان عرضه شده است.
نظر شما