به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سمنان، مرضیه فرمانی شاعر، مولف، دانشجوی دانشگاه سمنان و صاحب مجموعه شعرهای «ناشناسنامه» (نشر هزاره ققنوس 1394)، «شرحه» (نشر فصل پنجم 1396) و «فروپاشی» (نشر شانی 1396) و دارای مدرک کارشناسی ادبیات عرب و کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی است.
وی همچنین برگزیده کنگره ملی شعر پیشرو (اراک 86)، برگزیده کنگره ملی شعر رضوی (بیرجند 86)، برگزیده کنگره ملی شعر رضوی دانشگاهی (مشهد 91)، برگزیده کنگره ملی سوختگان وصل (91) و برگزیده جایزه ملی ادبی طهران (91) است. در ادامه گفتوگوی خبرنگار ایبنا با این شاعر جوان از نطرتان میگذرد.
مرضیه فرمانی در ابتدای این گپ و گفت، عنوان کرد: در کودکی و زمانی که خواندن و نوشتن را بلد نبودم، چیزهایی زمزمه میکردم که مادرم یادداشت میکرد. وقتی بزرگتر شدم در دوران راهنمایی نوشتههایم بیشتر شد و زمانی که وارد عرصه شعر و شاعری شدم، عضو انجمن شعر شدم.
وی اضافه کرد: زمانی که پدرم به دلیل ماموریت کاری خارج از کشور بود، دوری از او دلتنگیهای را برایم به وجود آورد که این باعث شد دست به قلم شوم و مادرم هم که مشوق اصلی من بود، آنها را یادداشت میکرد.
برگزیده کنگرههایی مانند مدافعان حرم (تهران 96) و شعر نور( رشت 95)، افزود: خانواده از هنر و ادبیات استقبال میکردند چون هنر در خانواده ما، جایگاه والایی داشت؛ خواهر بزرگترم داستاننویس است و علاقه مند به شعر و شاعری. او یکی از مشوقهای من هم بود.
وی یادآور شد: ابتدای کار، سرودن شعر برایم جنبه سرگرمی و تفریحی داشت اما پس از مدتی، شعر تبدیل به حرفه من شد و به طور جدی آن را دنبال کردم و در حال حاضر تمامی فعالیتهای من در حوزه شعر است و در حال حاضر هم به عنوان کارشناس ادبی در چند سایت مشغول فعالیت هستم.
فرمانی که در ترانه هم دستی بر آتش دارد و با خوانندههای مطرح کشور ترانههایی را منتشر کرده است، گفت: در بین شاعران معاصر علیرضا قزوه را به تمام معنا میتوان از الگوهای شعر انقلاب اسلامی نامید. همچنین عبدالجبار کاکایی، اسماعیل امینی، یوسفعلی میرشکاک و معلم دامغانی و مرحوم قیصر امینپور، از پیشگامان شعر انقلاب.
برگزیده مهرواره شعر و داستان جوان سوره (زنجان 95) گفت: شعر جوان کشورمان از وضعیت خوبی برخوردار است؛ مشروط بر اینکه شبکههای اجتماعی، شاعران جوان را به نوعی به انحراف نکشانند. ما استعدادهای خوبی را در جریان شعر جوان کشور داریم که اگر مسیرشان را به درستی انتخاب کنند، قطعاً در آینده شاعران خوبی ازین نسل خواهیم داشت.
برگزیده جشنواره ملی شعر فاطمی (شیراز 95) افزود: کمکوشی و کمخواهی و شاید این مسئله که بخواهیم یک شبه ره صدساله را بپیمائیم و همچنین عدم نقدپذیری از آفتهای شعر جوان است؛ واقعا شبکههای اجتماعی تاثیر مخربی روی شعر جوان دارند و فضایی را به وجود میآورند که مخاطب اشعار شاعران شوند و توقعی در بین آنها پیش بیاید که به این سمت و سو تمایل پیدا کنند.
وی گفت: از زمانی که نقدپذیری به جریان شعر راه یافته است، شاهد تحولات اساسی در شعر بودیم. شاعران جوان اگر حرمت استاد، شاگردی را حفظ کنند و به آن تعریف و تمجیدهایی را که در فضای مجازی منتشر میشود، توجهی نداشته باشند، در این زمینهها بسیار موفقتر خواهند بود.
فرمانی همچنین اضافه کرد: اولین مجموعه شعرم را در سال 93 منتشر کردم که در بهار 94 در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شد که در واقع 13 سال بعد از ورودم به فضای شعر بود پس از مشورت با استادم و اجازه ایشان آن را باعنوان «ناشناسنامه» چاپ کردم. انگیزه اصلی من و عقیده فکری من این بود که اگر شاعری به بلوغ رسید، باید آثارش چاپ و منتشر شود و اگر نشود، آن شاعر برای همیشه خاموش میشود و فضای فکری او تغییر میکند.
برگزیده کنگره ملی شعر حجاب تهران 95 گفت: قطعاً من هم به عنوان یک شاعر جوان آرزوهایی برای شعر خودم دارم و زمانی میتوانم بگویم موفق شدهام که مخاطبانم خودشان را در شعر من پیدا کنند و به نوعی همزادپنداری کنند و شعر من به دل آنان بنشیند؛ هر چند بر این باورم که هیچ وقت نقطه پایانی نمیتوان بر فعالیت شعری شاعر گذاشت و هنرمند همیشه در حال آموزش است و این خود برگرفته از طبیعت است.
وی سپس یادآور شد: رشته تحصیلی من هیچ کمکی به من نکرده است؛ حتی در دوران کارشناسی ارشد هم که ادبیات خواندم، هیچ تاثیری را روی حرفه شاعری من نگذاشته است زیرا آنچه که به عنوان ادبیات در فضای آکادمیک آموزش داده میشود، خیلی متفاوت از جریانهای واقعی شعری است که در دوره معاصر دارد اتفاق میافتد هم اساتید ما و هم منابع درسی ما نیاز به بهروز شدن دارند.
برگزیده کنگره ملی طلوع خرداد (ورامین 93) افزود: فکر میکنم انجمنهای ادبی تا یک جایی بر شعر و روند شاعری یک فرد تاثیر میگذارند هر چند شروع کارم با انجمنهای ادبی بوده اما از یک جایی به بعد خود شاعر هست که باید مسیر خودش را پیدا کند؛ البته با کمک نقد منتقدان. اما به دوستانم و علاقهمندان این حوزه توصیه میکنم که در این انجمنها حضور پیدا کنند زیرا مجالی است برای رساندن صدایشان به مخاطب و با نقدهایی که توسط دوستان در این جمعها صورت میگیرد، فرصتی است برای رشد و بالندگی و قرار گرفتن در چارچوب مورد نطر و به شخصه اگر به این انجمنها ورود پیدا نمیکرم شاید نمیتوانستم به این موفقیتها برسم.
مرضیه فرمانی در پاسخ به این سوال که چرا بیشتر در حوزه شعر آیینی کار میکنید؟، گفت: ارادت ویژهای به ائمه معصوم (س) دارم و یک مجموعه آیینی مستقل هم در دست انتشار دارم ولی اگر واقعگرایانه نگاه کنیم شعرهای من بیشتر در حوزه شعر عاشقانه و آزاد هست هر چند در کنار این اشعار عرض ارادتی هم به معصومین صورت میگیرد.
وی سپس ادامه داد: خوشبختانه در دو دهه اخیر شعر بعد از انقلاب توانسته زنان شاعر موفقی به جامعه عرضه کند؛ زنانی که حتی گاه بالاتر از مردان شعر سرودهاند. همیشه محدودیتهایی برای بانوان هست و این محدودیتها در شعر هم هست هر چند شاید از نطر کمّی تعداد بانوان شاعر کمتر باشد اما از نظر کیفی ما تفاوتی را حس نمیکنیم؛ به عنوان مثال طاهره صفار زاده، نغمه مستشار نظامی، پانتهآ صفایی و مرحوم نجمه زارع که متاسفانه در سنین جوانی فوت کرد و زنانی که از اوایل دهه هفتاد اشعارشان بر لبان مخاطبان زمزمه میشود و خوشبختانه این روند رونق گرفته است.
برگزیده نخست بخش شعر مطبوعات جشنواره بینالمللی امام رضا (سال 92)، پیشنهاد کرد: انجمنهایی ویژه بانوان شاعر راهاندازی بشود چون بها دادن به این قشر میتواند زمینه رشد و کشف استعدادهای نهفتهای بشود؛ کما اینکه برنده سال قبل جشنواره فجر هم از بانوان نویسنده بود. به رسمیت شناختن بانوان شاعر در برنامههای شب شعر، خودش باعث تقویت شعر بانوان میشود.
نظر شما