گفتوگوی ایبنا با رئیس اداره فرهنگی ادارهکل آموزش و پرورش استان فارس؛
سرانه مطالعه غیردرسی دانشآموزان و فرهنگیان فارس امیدوارکننده نیست
به گفته رئیس اداره فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی ادارهکل آموزش و پرورش استان فارس، سرانه مطالعه نه تنها در میان دانش آموزان این استان بلکه در بین فرهنگیان فارس هم چندان امیدوارکننده نیست.
وی با ابراز ناخشنودی از این روند، لذت کتاب خواندن را کاری میداند که چنانچه دانشآموزان آن را یک بار تجربه کنند، ممکن است تا سالها آن را دنبال کنند. گفتوگوی ایبنا را با جعفر صادقی؛ رئیس اداره فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی ادارهکل آموزش و پرورش استان فارس در این زمینه بخوانید.
آموزش و پرورش کتابخانههایی دارد که تحت پوشش این سازمان است. مایلم بدانم وضعیت فعالیت این کتابخانهها در ایام تابستان و اوقات فراغت دانشآموزان چگونه است؟ آیا کتابخانهای مانند کتابخانه دانشآموز در میدان معلم شیراز یا کتابخانه مجتمع فرهنگی رفاهی فرهنگیان این شهر فعالیتی دارند؟
در استان فارس چند نوع کتابخانه داریم؛ یک نمونه از این کتابخانهها مستقل هستند که فقط کارشان در این زمینه تعریف شده مانند کتابخانه معلم که به صورت کاملاً کتابخانهای سرویسدهی میکند. تعدادی از این کتابخانهها هم در استان فارس به صورت تخصصی به فعالیت میپردازند. در شیراز هم نمونهای از این کتابخانهها داریم ولی به 12 باب کتابخانه بیشتر نمیرسند، البته مراکز تابستانهای هم داریم مانند کانونها، دارالقرآنها و پژوهشسراها. این اماکن با توجه به رسالتی که دارند، فعالیتشان فرهنگی است که غالباً دارای کتابخانه هم هستند. تعداد این مراکز به ۱۵ باب میرسد. کتابخانههای این مراکز به دانشآموزان و اولیای آنان خدماترسانی فرهنگی میکنند، اما کتابخانههای درون مدارس عمومی در تعطیلات تابستانی تعطیل هستند، مگر مدارسی که به عنوان فعالیتهای تابستانی مشغول باشند و کار فرهنگی انجام دهند؛ باقی کتابخانهها در طول این تعطیلات باز نیستند و فقط از ابتدای سال تحصیلی دوباره بازگشایی میشوند.
در حالی که کتابخانههای مستقل در طول تعطیلات تابستانی مدارس مشغول به فعالیت هستند، آیا کتابخانه فعال دیگری هم دارید؟
سایر مراکزی که در طول تابستان پویا هستند، نمایشگاه کتاب برگزار میکنند و مسابقات کتاب و کتابخوانی در این مراکز فعال است. مرحله استانی مسابقات کتاب و کتابخوانی را در هفته گذشته برگزار کردیم و در ادامه مرحله کشوری آن به اجرا درمیآید. در بخش کتابخوانی آموزش و پرورش استان فارس به صورت فعال در طول تعطیلات تابستانی اقدام به برگزاری برنامههای متعدد میکند که مورد استفاده دانش آموزان قرار میگیرد. این در حالی است که در مراکز فرهنگی آموزش و پرورش مانند کانونها، دارالقرآنها و و پژوهش سراها که دارای کتابخانه هستند، برنامهها سامان مییابد.
کتابهایی که معمولاً وارد کتابخانههای آموزش و پرورش و مدارس میشود، آیا طی تفاهمنامه با نهاد کتابخانههای عمومی تامین میشود یا ناشران استانی و غیراستانی؟
آموزش و پرورش هم مانند سایر مراکز فرهنگی نیاز به کمک دارد و از هر جا که بتوانیم کتاب تامین میکنیم البته بخشی از این کتابها از درآمد ناچیزی که کتابخانههای آموزش و پرورش دارند، تامین میشود و بهروزرسانی آثار و کتابها به این شکل است و بخشی نیز از سوی کمکهایی است که ادارهکل آموزش و پرورش استان به این کتابخانهها میکند. بخش دیگر تامین کتابها نیز از مسیر سایر نهادها و خیرین است. سعی میکنیم با ارتباطی که مدیران آموزش و پرورش دارند و طرحهایی که هست، کتاب تامین کنیم. به مناسبت هفته کتاب طرح «خانهتکانی کتاب» را داشتیم که طی آن کتابهایی را که سالهای سال در کتابخانهها مانده و دانشآموزان رغبتی به استفاده از این آثار را ندارند، از کتابخانهها خارج میکنیم.
آیا آموزش و پرورش استان فارس در زمینه برگزاری نمایشگاههای کتاب در مدارس فعالیتی هم دارد؟
نمایشگاه کتاب در طول سال تحصیلی در سطح مدارس استان فارس به طور فصلی برگزار میشود البته این جدای از طرح اهدای کتاب توسط دانش آموزان است که در طول سال تحصیلی به صورت مداوم برگزار میشود.
در شهرستانهای فارس یا شیراز کتابخانهای در حال احداث دارید؟
نه متاسفانه؛ در حال حاضر کتابخانه به صورت مستقل در حال احداث نداریم اما مراکز فرهنگی در حال احداث داریم که بخشی از آن کتابخانه است. در شیراز دارالقرآنی در حال احداث داریم که به صورت مستقل دارای کتابخانهای است که تا پایان سال ۱۳۹۸ توسط یک نیکوکار مدرسهساز به بهرهبرداری میرسد.
کتابخانههای مدارس معمولاً توسط چه کسانی اداره میشوند؟
پیشتر کتابخانههای مدارس توسط مربیان پرورشی و یا معلمان اداره میشد اما از آنجا که دانشآموزان تمایل به اداره کتابخانهها داشتند مدتی است که کتابخانههای مدارس توسط دانشآموزان اداره میشوند تا بتوانند در تصمیمگیریها پیرامون کتاب و کتابخوانی دخیل باشند و در خرید و تامین کتاب با توجه به نیازها و علایقشان مشارکت کنند. در بخش مسابقات کتابخوانی هم به سمتی پیش میرویم که خود دانشآموزان انتخاب کنند به چه کتابهایی علاقهمند هستند تا برای مسابقههای کتابخوانی تهیه شوند.
آماری هم از سرانه مطالعه کتابهای غیردرسی در میان دانشآموزان استان فارس وجود دارد؟
متاسفانه سرانه مطالعه خیلی پایین است و این مسئله در میان فرهنگیان هم خیلی امیدوارکننده نیست؛ خیلی بد است که در جامعهای به سر میبریم که دانشآموزان و فرهنگیان از کتاب دور میشوند در حالی که هر کسی که لذت کتاب خواندن را درک کند، هیچگاه حاضر به ترک آن نخواهد شد.
نظر شما