سه‌شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۷
تفاوت اختلاف در تعرفه گمرکی زینک و احتمال بحران در چاپخانه‌ها

رئیس اتحادیه لیتوگرافان با اشاره به احتمال بحران زینک در کشور گفت: تعرفه گمرکی هر مترمربع تعرفه زینک بر مبنای دلار حدود 2 دلار و 80 سنت است، اما الان در پروفرما هر مترمربع زینک 4 دلار و 25 سنت درج شده است و این اختلاف قیمت سوال‌برانگیز است.

احمد ابوالحسنی؛ رئیس اتحادیه لیتوگرافان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: صنعت چاپ برای تامین کاغذ و زینک به عنوان دو کالای اساسی به دلیل عدم مدیریت و عدم دخالت صنف در برنامه‌‌ریزی‌ها ضربه خورد .
 
وی افزود: نيمه پارسال مشکلی برای تامین و تهیه زینک نداشتیم و این کالا به وفور در بازار وجود داشت، اما وقتی بحث ارز دولتی برای زینک مطرح شد، تعدادی از تجار برای واردات با ارز نیمایی اقدام نکردند و به مرور تعادل بازار بهم خورد.
 
ابوالحسنی با بیان اینکه به هم خوردن تعادل بازار از بهمن ماه پارسال بر بازار تاثیر گذاشت، عنوان کرد: از اواخر بهمن ماه زینک در بازار کم شد و ابتدا با زینک چهار و نیم ورقی شروع شد و سپس به دو ورقی رسید و قیمت زینک از متری 15 هزار تومان به 35 و در مقاطعی به 45 هزار تومان رسید.
 
وی یادآور شد: در این زمینه اتحادیه وارد عمل شد و در جلساتی که با تجار داشتیم، تلاش کردیم جلوی افزایش قیمت را بگیریم و از میان تجار فقط یکی از آن‌ها که بیشترین سهم را در بازار داشت نیامد اما در تعامل با سایر تجار توانستیم با زینک‌های موجود کنترل کنیم.
 
ابوالحسنی همچنین به حجم موجودی زینک در بازار اشاره کرد و گفت: زینک به اندازه کافی در انبار تهران و گمرک موجود است و اگر مقدار موجود به درستی توزیع شود صنعت چاپ تا هفت ماه مشکلی در زمینه زینک نخواهد داشت ولی به دلیل عدم مدیریت و توزیع غیراصولی همچنان شاهد مشکل هستیم.
 
وی تاکید کرد: اکنون حدود زینک توسط تعاونی لیتوگرافان در بازار توزیع شده و حتی دو کانتینر با ارز نیمایی توسط تجار توزیع شده است اما قیمت زینک در بازار مانند دو ماه گذشته که زینک موجود نبود بالا است.
 
رانت و عدم مدیریت در توزیع
رئیس اتحادیه لیتوگرافان با بیان اینکه منشاء این موضوع عدم مدیریت در توزیع زینک و ایجاد رانت در این حوزه است، گفت: به صورت غیرمستقیم رانتی ایجاد شده است تا بتوانند بازار را در اختیار داشته باشند و نمونه آن فردی است که زینک دولتی در گمرک دارد اما زینک نیمایی را به قیمت بالا می‌فروشد.
 
وی ادامه داد: این فرد زینک دولتی را ترخیص نمی‌کند در حالی که قرار بود این زینک، مشکل کمبود این کالا را حل کند و اکنون شاهد هستیم که متاسفانه این زینک‌ها به دست مصرف‌کننده واقعی نرسیده و عدم نظارت بر توزیع عامل این رویداد است.
 
ابوالحسنی با بیان اینکه دو شرکتی که بیشترین زینک دولتی را با ارز دولتی به کشور وارد کرد‌ه‌اند در پروفرما مشکل دارند، گفت: رقمی که در پروفرما درج شده، غیرواقعی است و برای آن ارز دولتی اضافی گرفته‌اند و از کشور خارج شده است.
 
وی درباره این تفاوت قیمت توضیح داد: برای هر کالایی در گمرک تعرفه‌ای پیش‌بینی شده است و هر مترمربع تعرفه زینک بر مبنای دلار حدود 2 دلار و 80 سنت است و اگر زینک مارک و برند بهتری داشته باشد به متری 3 دلار می‌رسد، اما الان در پروفرما هر مترمربع زینک 4 دلار و 25 سنت درج شده است.
 
ابوالحسنی یادآور شد: در این میان اینکه اختلاف  ارز و قیمت کجاست را نمی‌دانیم و چه میزان است نمی‌دانیم و ظواهر امر نشان می‌دهد رقم خیلی بالا است و این اختلاف بالای 100 میلیارد است، این اختلاف ارز دولتی است و سر بانک مرکزی و دولت کلاه گذاشته شده است، اما اینکه این زینک‌ها چطور از گمرک بیرون آمده و چطور این پروفرماها تایید شده است جای سوال دارد.
 
وی با بیان اینکه مسئولان نظارتی باید وارد عمل شوند، توضیح داد: معقتدم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان تعزیرات، سازمان حمایت از مصرف‌کننده و گمرک جمهوری اسلامی ایران وارد عمل شوند و در این زمینه برنامه‌ریزی کنند.
 
رئیس اتحادیه لیتوگرافان گفت: ما اکنون مشکل توزیع و مدیریت داریم و حتی اگر کاغذ و مقوا در بازار فراهم شود، وقتی زینک نباشد هیچ چاپخانه‌دار و ناشری نمی‌تواند در این زمینه کاری انجام دهد. چاپخانه‌ها دیگر زینک ندارد و به مرور کار آن‌ها تعطیل می‌شود و این مساله موجب بروز بحران اجتماعی خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها