سه‌شنبه ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۶
​مجلد سوم فهرست نسخه‌های عکسی منتشر شد

سومین مجلد از فهرست نسخه‌ها عکسی کتابخانه مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتابخانه، مرکز اسناد و اطلاع‌رسانی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) در خرداد ماه 1363 بنیاد نهاده شد و با کوشش گروهی از دانش‌پژوهان و دوستداران فرهنگ اسلام و ایران، به صورت یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین کتابخانه‌های تخصصی کشور درآمد. در حقیقت کوشش گسترده‌ای که پیش از تأسیس این کتابخانه در راه گردآوری کتاب‌های چاپی، خطی، عکسی و نیز تهیه مجله‌های معتبر علمی به زبان‌های گوناگون آغاز شده بود، ادامه یافت.

حضور در نمایشگاههای کتاب، در داخل و خارج کشور، تهیه مستمر کتابها و مجله‌های تازه و چاپ‌های جدید کتاب‌ها و مجله‌های کهن، پُرس و جو از سرنوشت مجموعه‌های نفیس خصوصی و کوشش برای خرید یا جذب آن‌ها، تصویربرداری از کتا‌بها و مجله‌های قدیمی کمیابِ موجود در کتابخانه‌های عمومی و خصوصی، از فعالیت‌های کارکنان کتابخانه مرکز بوده است. از سوی دیگر انتشار مجلدات دایره‌المعارف بزرگ اسلامی اشتیاق و هیجان و امیدی در دل‌های دوستداران فرهنگ این کشور پدید آورد و سبب شد تا تنی چند از فرهنگ‌دوستان و خاندان‌های بزرگ فرهنگی در پشتیبانی و پاسداری از این جنبش فرهنگی، کتابخانه‌های خصوصی خود را به این مرکز اهداء کنند.
 
بدین‌سان مجموعه بزرگی پیرامون یک میلیون مجلد کتاب، مجله و روزنامه گرد آمد که هم‌اکنون برای تدوین دایره‌المعارف بزرگ اسلامی و دیگر دایره‌المعارف‌های عمومی و تخصصی که در این مرکز تدوین می‌‌شود، مورد استفاده محققان قرار می‌گیرد و بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران داخلی و خارجی هم از آن بهره می‌برند. به طوری که اسناد موجود نشان می‌دهد، آمار منابع ثبت شده این کتابخانه تا پایان سال 1396 بدین‌شرح است:
 
783448 جلد کتاب چاپی (به زبان‌های فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه، آلمانی، روسی، ترکی و دیگر زبان‌ها)، 2033 مجموعه کتاب خطی (به زبان‌های فارسی، عربی و ترکی)، 9118 مجموعه کتاب عکسی، 7559 عنوان نشریه علمی، 9580 جلد پرونده‌های علمی تجلید شده، 11003 برگ اسناد، فرمان و نامه‌های تاریخی، 4010 حلقه اسلاید و عکس، 5359 عدد لوح فشرده.
 
کتابخانه و مرکز اسناد از چند سال بازچاپ و انتشار آثاری تحقیقی یا احیاء میراث پیشینان و فهرست‌های نسخه‌های خطی و عکسی را آغاز کرد و مجلدات بسیاری از این دست تاکنون منتشر شده است.
 
مجلد نخست فهرست نسخه‌های عکسی مرکز به مجموعه کتابخانه خصوصی اهدایی زین‌العابدین ابراهیمی اختصاص، و مشتمل بر معرفی 836 جلد در 1182 عنوان که در 1382خ انتشار یافت.
 
مجلد دوم، فهرست نسخه‌های عکسی مرکز از شماره 1-500 جلد در 1008 عنوان در سال 1388 انتشار یافت.
 
مجموعه حاضر، یعنی فهرست نسخه‌های عکسی مرکز ـ جلد سوم که تألیف آن سال‌ها پیش از این، با اهتمام استاد احمد منزوی صورت ‌پذیرفته بود و اکنون با بازبینی و ویرایش علی بهرامیان تدوین و انتشار یافته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها