رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پاسخ به ایبنا گفت:
کتابخانه ملی در سال جاری با 13 کشور تفاهمنامه امضا کرد
اشرف بروجردی در نشست خبری درباره اهداف و رویکردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی طی سالجاری و اهداف سال 98 بر توسعه روابط بینالمللی این سازمان تاکید کرد.
دو اقدام کالبدی در کتابخانه ملی
بروجردی با اشاره به مهمترین اقدامات و رویکردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیان کرد: ایجاد تحول در وظایف و ماموریتها و افزایش سطح خدماترسانی به مخاطبان بهعنوان دو رویکرد اصلی سازمان طی سال جاری تعریف شده بود. از وطایف، سازمان حافظ خط و زبان فارسی در سطح جهان است. مهمترین اقدام برای تحقق این ماموریت در عرصه کتاب و سند بهعنوان میراث مکتوب ایرانیان و همچنین ایجاد تحول بهروزرسانی ابزار بود؛ بنابراین در زمینه کالبدی سازمان سال 97 بایگانی راکد را ایجاد کردیم.
وی افزود: هرچتد که براساس قانون، سازمان بعد از شکلگیری موظف به ایجاد این بایگانی بود، اما سال 97 به دنبال مذاکرتی با استانداری تهران، این بایگانی شکل گرفت. هشت هزار متر زمین در محدوده منطقه پردیس تهران از سوی استانداری در اختیار سازمان قرار گرفت. مراحل ثبت و اقدام و تامین منابع در دست انجام است.
بروجردی درباره دیگر اقدام کالبدی سازمان طی سال جاری ادامه داد: موزه کنتابت و نشر ساختمان اولیه سازمان اسناد و کتابخانه ملی در خیابان سیتیر منتقل شد و این ساختمان قدیمی به موزه کتابهای نفیس تبدیل شود. آثار نفیس با همکاری شهرداری در حال انتقال است.
با اشاره به اقدامات سازمان در شعب استانی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در 13 استان شعبه دارد. امسال تلاش شد تا ساختمانهای چهار استان ازجمله در استان اصفهان، خراسان و همچنین یزد به استانداردها نزدیک شود؛ علاوهبراین با سایر استانها نیز برای این هدف درحال مذاکره هستیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیان کرد: سیستم اتفاء و اعلام حریق با توجه به اهمیت حفظ اسناد، ایجاد شده است؛ بنابراین با قاطعیت میگویم، سیستم ایمنی سازمان اسناد کتابخانه ملی استاندارد است.
بهروزرسانی سامانه رسا
بروجردی با تاکید بر اینکه اقدامات در سازمان با هدف ایجاد تحول انجام شده گفت: در حوزه دیجیتال با ایجاد سامانه تحول قابل توجهی را ایجاد کنیم. «رسا» مهمترین سامانه تحولی در سازمان است که طی 10 سال گذشته به روز نشده بود. طی هشت ماه گذشته این سامانه به روز شد و تا پایان سال و نیمه سال آینده برای تکمیل آن زمان نیزا داریم. سامانه « سامان» شامل سامانه اسناد ملی ایران، آخر اسفندماه مناطقه آن برگزار خواهد شد و طی سال آتی این سامانه در اختیار عموم قرار میگیرد. سامانه حمد که مخفف سامانه ملی ئدیجیتال نیز پایان امسال مناقصه آن برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به شعار «کتابخانه ملی در داخل هر ایرانی» افزود: مردم با استفاده از سامانههای سازمان میتوانند از خدمات سازمان بهرهمند شوند. طرح جامع اسناد الکترونیک ملی از دیگر اقدامات مهم سامان است. با توجه به تولید اسناد و مکاتبات در سازمانها و وزارتخانههای مختلف، باید استانداردهایی برای حفظ و نگهداری آنها و ایجاد وحدت رویه تعریف میشد.
بروجردی ادامه داد: در عرصه استانداردها تعریغ شده و در دو زمینه نیزدر حال تدوین استانداردها هستیم. نخست در زمینه تولید منابع سندی، استانداردهای لازم تدوین و ابلاغ شده البته قبل از ابلاغ در شورای اسناد به تصویب رسیده است؛ علاوهبراین اسناد تعیین تکلیف شدهاند، بهعبارت دیگر اسناد باید دستهبندی شوند که کدام قابلیت دارند تا در سازمان محافظت شوند. استاندارد نگهداری این اسناد نیز تعریف شده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: دو استاندارد دیجیتال کردن منابع و اسناد و استاندارد برای ایمیلهای دولتی نیاز داریم.
بروجردی با تاکید بر توجه سازمان به چابکسازی و بهرهوری بیان کرد: با توجه به وظیفه سازمان از خرید منابع، پرسنل، یایش منابع در اختیار و همچنین نگهداری اسناد رویههایی تعریف شده تا بهرهوری را افزایش داد. دبیر خانه کمیته حافظه جهانی که بخشی از یونسکو است، موضوع ایجاد شعب استانی را در قالب مصوبه داشت؛ این مصوبه به همه استانداران ابلاغ شد و سال 97 در پنج استان کارگاههای آموزشی برای افراد متخصص با هدف شناسایی منابع قابل، برای ثبت ملی برگزار شد.
برگزاری «یکشنبههای ملی»
مشاور رئیس جمهور بیان کرد: تاکید داریم، کتابخانه ملی باید بهعنوان خانه دوم پژوهشگران تعریف شود. سال 97 «یکشنبههای ملی» تعریف شد و هر هفته اصحاب فرهنگ و فکر استادان و نخبگان در سازمان گپوگفتی برقرار کردند. هدف اصلی ایجاد این حس بود که سازمان خانه دوم آنهاست. سال آینده برنامه حضور استادان برای دیدار با علاقهمندان اعلام خواهد شد. سال 97 همچنین نشستهای تکریم نویسندگان به همراه مفری کتابهایشان برگزار شد.
بروجردی بیان کرد: با هدف دسترسی آسان سال آینده نخستینبار در شیراز آرشیو ملی هنر تاسیس خواهد شد. وی کاهش سن مدیران سازمان از 47 به 44 سال را از دیگر اقدامات قابل توجه سازمان دانست.
تشکیل بنیاد اهداگران منابع نوشتاری در سال 98
رئیس سازمان اسناد و کنتابخانه ملی با اشاره به برگزاری جشنوارهای مختلف گفت: سال آینده با توجه به محدودیتهای مالی دولت، با تشکیل بنیاد اهداگران منابع نوشتاری چند جشنواره برگزار خواهیم کرد. تندیس ویژه این بنیاد با هدف ثبت و حک کردن نام اهداگران اسناد و کتاب به دست استاد تناولی در حال ساخت است. جشنواره «منابر» ویژه نابینایان است. مهر سال آینده از نابینایان برگزار خواهد شد. فراخوان این رویداد منتشر شده که زمینه پذیرش خط بریل را ایجاد خواهد کرد.
بروجردی با تاکید بر کارکردهای گسترده دیپلماسی فرهنگی گفت: هر زمان که دیپلماسی سیاسی نتواند کارآ»دری لازم را داشته باشد. دیپلماسی فرهنگی میتوان بهعنوان جایگیزین ورود کند؛ بنابراین موفق شد تا با 13 کشور تفاهمنامه امضا کردیم و کمیته رصد عملیاتی شدن این تفاهمه وجود دارد.
وی با اشاره به اهمیت توجه دانشگاهیان به سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیان کرد: براساس نظرسنجی از دانشگاههاف این نتیحه به دست آمد که 54 درصد دانشگاهیان با سازمان اسناد و کتابخانه ملی در تعامل نیستند و ارتباطی با این نهاد برقرار نمیکند. این موضوع برای دانشگاهیان نقطع ضعف است. بنابراین بای ایجاد تفاهمنامه تعامل ایجاد شد.
فرصت بهرهمندی پژوهشگران از 9 میلیون منبع در سازمان
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: 9 میلیون منبع کتابخانهای شامل 3 میلیون منبع کتاب، 5 میلوین نشریه و دو و نیم میلیون منبع دیجیتال در سازمان اسناد و کتابخانه ملی وجود دارد. که برای پژوهشگران فرصت است. حدود 400 میلوین برگ در قالب 200 هزار کارت از اسناد را داریم که در آرشیوهای موجود است که به تدریج دیجیتال خواهد شد.
کتابخانه ملی در سال جاری با 13 کشور تفاهمنامه امضا کرد
بروجردی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا درباره تاثیرات امضای تفاهمنامههای متعدد طی سالجاری از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با کشورهای خارجی و لزوم انتشار نتایج این تفاهمنامهها گفت: طی سال جاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی 13 تفاهمنامه با کشورهای خارجی منعقد کرده که برخی از این تفاهمنامهها عملیاتی شده است.
وی با اشاره به عملیاتی شدن مفادی از تفاهمنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی با کشور قطر ادامه داد: براساس این تفاهمنامه مقرر شد دو عنوان کتاب که شامل تاریخچه کشور قطر و در اختیار جمهوری اسلامی قرار دارد از سوی ما چاپ شود. سهم بهرهبرداری از این کتابها نیز براساس تفاهم بین دو کشور تقسیم خواهد شد.
بروجردی افزود: احداث دالان ویژه کشورهای طرف قرارداد با سازمان اسناد و کتابخانه ملی با هدف نمایش و معرفی کتابها و نمادهای کشورها از دیگر مفاد تفاهمنامههای همکاری است. علاوه بر این ما نیز اقدام متقابل خواهیم داشت.
مشاور رئیسجمهور با اشاره به آمار و اسامی کشورهای طرف قرارداد سازمان گفت: کشورهای قطر، مجارستان، مالزی، کره شمالی، قزاقستان، روسیه، عراق، صربستان، جمهوری چک، قبرس، اسلواکی و ازبکستان سال 97 تفاهمنامه امضا کردیم که تفاهمنامههای امضاشده دارای پشتوانه اجرایی است.
وی توضیح داد: بهعبارت دیگر این تفاهمنامهها بهعنوان قرارداد تعریف شدهاند. براساس این تفاهمنامهها کارگاههای آموزشی متعددی برگزار شده و خواهد شد. آموزش حفظ اسناد و منابع خطی کشورهای طرف قرارداد یکی از مفاد این تفاهمنامههاست. تا به امروز میزبان دوکشور برای برگزاری این کارگاهها بودهایم.
بروجردی بیان کرد: اجرای مفاد این تفاهمنامهها بهتدریج در حال عملیاتی شدن است و خوشبختانه به نظر میرسد یک رویکرد توسعهای در جهت تعاملات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است.
نظر شما