سه‌شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۴
«راه مولانا» کلیدی برای درک منظور مولانا از لابه‌لای هزارتوی داستان‌های مثنوی

نویسنده کتاب «راه مولانا» هدف از تدوین و انتشار این اثر را کشف محور یا کلیدی برای درک منظور مولانا از لابه‌لای هزارتوی داستان‌های مثنوی، عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اصفهان، «راه مولانا» نام کتابی است که مجید کساییان، مدرس دوره‌های آموزشی «هستی شناسی مولانا» در اصفهان و موسس و مدیرمسول موسسه فرهنگی، هنری «راه فرزانگان»، با هدف ارائه روشی ساده برای درک نکات اصلی داستان‌های مثنوی نوشته است. در این کتاب که شرح جامعی درباره مثنوی است و نشر سیندخت آن را منتشر کرده، روشی پنج مرحله‌ای برای تحلیل داستان‌های مثنوی مولانا ارائه شده است.

کساییان درباره این کتاب به خبرنگار ایبنا گفت: همانطور که در مقدمه کتاب «راه مولانا» آمده، هدف و نیت اصلی این تحقیق کشف یک محور یا کلید برای درک منظور مولانا از لابه‌لای هزارتوی داستان‌های مثنوی است. در این کتاب به روشی ساده مانند عملکردی که یک نخ تسبیح دارد، مطالب گوناگون و به‌ ظاهر پراکنده و مجزای هر داستان دفتر اول مثنوی را تفکیک، دسته‌بندی و سپس طبق سلسله‌ مراتب مشخصی جمع‌بندی کرده‌ام.

وی در ادامه تصریح کرد: درواقع «راه مولانا» کتابی است که در شاخه ادبیات کاربردی به ذکر داستان‌های مثنوی و تحلیل آنها به صورت ساختاری می‌پردازد. این کتاب نتیجه سال‌ها کار فرهنگی و درواقع به اصطلاح هندبوکی برای محققان است که به بررسی بهتر مثنوی کمک می‌کند.

این نویسنده و مدرس مثنوی گفت: پیش از نشر این کتاب، دوره‌های آموزشی مثنوی با همین روش در موسسه «رویش مهر» اصفهان برگزارشد و «راه مولانا» در حد توان کوشیده است با ریختن آن دوره‌ها و ریختن بحر در کوزه‌ای، جرعه آبی برای تشنگان باشد.

کساییان با اشاره به اینکه در «راه مولانا» با استفاده از تکنیک‌های جدید و روش‌های مکاتب مختلف فلسفی، هرمنوتیک مولانا را بررسی می‌کنیم، ادامه داد: علم نشانه شناسی و کاربردشناسی در بررسی دفتر اول مثنوی به کمک ما آمد تا داستان‌ها را دقیق‌تر بررسی کنیم.

وی یادآور شد: این کتاب نتیجه 15 سال تحقیق و پژوهش و تدریس مثنوی در موسسات مختلف است که اکنون در حدود ۲۰۰ صفحه خلاصه شده است. هر داستان را در چند صفحه خلاصه و بررسی کردیم. برای مثال داستان شیر و نخجیران را ماه‌ها تحلیل و بررسی کردیم و در چند صفحه به مخاطب کتاب توضیح داده می‌شود.

این پژوهشگر درباره مراحل تحلیل داستان‌ها گفت: در مرحله اول اصل داستان را بدون اینکه برداشتی در آن دخیل باشد، شرح دادیم. در مرحله دوم شخصیت‌ها را که معرفی کرده و واکنش آن‌ها به سناریوی داستان را طبقه‌بندی کردیم. مرحله سوم بررسی جهان‌بینی و هستی‌شناسی مولاناست. مرحله چهارم شامل طریقت، فرمان‌ها و دستورالعمل‌هایی است که تحت عنوان «راه نو» در این کتاب آورده شده است. اما مرحله پنجم نتایج و گشایش‌هایی که با پیروی از این بینش حاصل می‌شود، شرح داده‌ شده که عمدتاً تجربه تحول حالات و مقامات و کمالات معنوی انسان است.

وی در پایان گفت: بر اساس سال‌ها تحقیق و تفحص گروهی در مثنوی به این نتیجه رسیدیم که در داستان‌های این کتاب روندی منسجم با سلسله‌ مراتب مشخص به وجود آوریم تا خواننده منظور مولانا را دریابد و چون کمتر کتابی به این مقوله پرداخته بود، کوشیدیم روشی را تعریف کنیم که بتوان با آن قصه‌های مثنوی را با اسلوب و ساختاری مشخص طبقه‌بندی کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها