این نویسنده درباره هدف کتاب «حاء مشدد» اظهار کرد: هدف این کتاب از روایت آن دوران این است که دو شخصیت را در رمان معرفی میکند. این رمان با ارجاعهای متعدد به دوران امام جواد(ع) برمیگردد و آن را بررسی میکند؛ درواقع محوریت دو شخصیت اصلی رمان، حکیمه خاتون و حدیثه خاتون مادر بزرگ امام زمان (عج) و همسر امام هادی (ع) هستند. دوباره به سالهای بعد باز میگردد تا فوت حکیمه خاتون رمان پایان مییابد.
او درباره منابعی که برای نوشتن این رمان استفاده کرده است گفت: من نوشتن «حاء مشدد» را از سه سال پیش آغاز کردم و حدود دو سال کار تحقیق آن طول کشید. برای به دست آوردن تاریخ آن دوره بیش از 150 کتاب خواندم. تاریخ اسلام با فاصله زیادی به شکل مکتوب در آمده است. یعنی زبان به زبان چرخیده تا به صورت یک کتاب نوشته شده است. حتی منابع اولیه نیز با فاصله زمانی زیادی نوشته شدهاند. این منابع توسط افرادی که براساس آن صحت رفتاری و اخلاقی که مورد تایید ائمه بود نقل زبانی شده و بعد به صورت مکتوب درآمد. آن چیزی که تلاش من بود و واقعا برایش وقت گذاشتم این بود که به تاریخ ضربه وارد نکنم.
وی در ادامه افزود: چون آن دوران همه چیز در مخفیانهترین شکل ممکن بیان میشد، تاریخ در رابطه با آن دوران خیلی شفاف صحبت نمیکند و اکثر کتابهای تاریخی که من خواندم به گونهای به یکدیگر شباهت داشتند؛ اما سعی کردم بیشتر به منابع اولیه نزدیک باشد. در کنار این مطالعات، با اساتید این حوزه و حوزه علوم دینی نیز گفتوگو داشتم. سید مجتبی حسینی، مرضیه محمدزاده و سروش محلاتی از جمله افرادی بودند که در طول این دوسال اطلاعات زیادی در این زمینه در اختیار من قرار دادند.
این نویسنده همچنین اظهار کرد: این مطالعات، گفتوگوها و تحقیقات صرفا برای نوشتن این رمان بود، دو سال کار تحقیقاتش زمان برد و چند ماهی طول کشید تا طرح اصلی رمان پیدا شود؛ اما نوشتنش زمان زیادی نبرد. این رمان برگرفته از قوه تخیل و خیال هم هست که با تحقیقات تاریخی آمیخته شد.
او درباره راوی داستان «حاء مشدد» گفت: در قسمت خیالی سعی کردم به گونهای بنویسم که تاریخ مورد تحریف قرار نگیرد به همین دلیل سه زاویه دید را برای بیان وقایع رمانم انتخاب کردم، درواقع رمان چند زاویه دید دارد. داستان این رمان از زبان حکیمه خاتون، لیلی و بریره بیان میشود.
این نویسنده همچنین بیان کرد: این رمان به دورانی میپردازد که امام زمان (عج) در غیبت صغری به سر میبرد و شیعیان شرایط بحرانی را طی میکنند و در این که باید معتقد به این حضرت باشند یا نه. امام زمان در غیبت، نوابی دارد که در «حاء مشدد» نیز به شخصیت محمد عثمان که نائب اول حضرت است پرداختم.
او درباره صحت داستان «حاء مشدد» اظهار کرد: در نوشتن این رمان قوه تخیل هم وجود دارد، من زمانی که قسمتهایی از رمان خودم را میخوانم با این که باور دارم وجود داشتهاند، اما برخی از آدمهای رمان من تخیلی هستند و شخصیتهای اصلی داستان واقعیاند و براساس حقیقت نوشته شدهاند.
این نویسنده همچنین بیان کرد: آن چیزی که بسیار برایش تلاش کردم این بود که زبان رمان را زبانی انتخاب کنم که مخاطب جامعه امروز آن را بپسندد؛ یعنی خواننده بتواند خود را به گونهای جای لیلی داستان من که داستان را روایت میکند بگذارد و با او همذاتپنداری داشته باشد. چون درباره ائمه نوشتن بسیار سخت است، خط قرمزهایی وجود دارد که عین کلام معصومین باید به کار برده شود، من سعی کردم با اندک فاصلهای از ائمه بتوانم آن دوران را نقل کنم.
اسماعیلی درباره نام کتاب «حاء مشدد» اظهار کرد: طرح جلد کتاب طرح جلد خاصی است و از دو شخصیت اصلی رمان به نام حدیثه و حکیمه خاتون برگرفته شده است. این دو شخصیت بسیار زحمت کشیدند که امام زمان در آن دوران از دشمنان در امان بماند. در واقع حضور پررنگ این دو بانو مورد تحلیل قرار گرفته است.
او درباره مخاطبان کتاب «حاء مشدد» بیان کرد: این کتاب مخاطب خاصی ندارد و سعی کردم به گونهای باشد که هرکس دغدغه غیبت حضرت ولی عصر(عج) را دارد این کتاب را بخواند با هر نگاه و هر آیینی و حداقل به تاریخ آن زمان آگاه میشود. نوشتن این رمان برایم جذاب بود و سختیهایی داشت و احساس میکردم مسیری برایم باز شد تا آن تاریخ و ائمه و افرادی که با آنها همدل بودند بهتر بشناسم و سعی کنم در شرایط حال حاضر که خیلی با آن شرایط تفاوتی ندارد را شناخت بهتری هم برای خودم و هم برای کسانی که کتاب را میخوانند ایجاد کنم.
عترت اسماعیلی در پایان گفت: اولین کار من داستان کوتاهی است که در مجموعه داستان «قصههای آمین» منتشر شد؛ ولی این اولین رمان من است. در حال حاضر نیز کاری را زیر نظر محمدرضا بایرامی انجام میدهم که یک رمان اجتماعی روز است و دغدغههای یک خانم را بیان میکند.
انتشارات کتاب نیستان کتاب «حاء مشدد» اثر عترت اسماعیلی را در 144صفحه، 1200نسخه و با قیمت 22000تومان منتشر کرده است.
نظر شما