آیتالله ابراهیم امینی در دیدار با مسئولان جایزه کتاب سال به جلسات خود با مردم اشاره کرد و گفت: در طول هفته جلساتی را با مردم دارم و آنها را راهنمایی میکنم؛ یک روحانی باید به وظیفه خودش که دلجویی از مردم است بپردازد.
حضرت آیتالله ابراهیم امینی نجفآبادی در این دیدار و در توضیح فعالیتهای خود اظهار کرد: تقریبا روزی سه ساعت به دفتر کار میروم و کار تالیف و پژوهشی انجام میدهم. در حال حاضر نگارش کتاب «عدالت اجتماعی» را در دست تالیف دارم که انشالله اگر این کتاب منتشر شود، میتواند در نظام جمهوری اسلامی خیلی موثر باشد.
وی ادامه داد: من سالها شاگرد علامه طباطبایی بودم و از نسل اول شاگردان ایشان هستم. من فقهواصول را ابتدا نزد آیتالله بروجردی و بعد از آن نزد آیتالله گلپایگانی در قم فراگرفتم. همچنین در اصفهان نزد حاجآقا رحیم ارباب بودم و اخلاق را نیز نزد آیتالله شیخ محمدحسن عالم نجفآبادی فراگرفتم که همه این موارد را در کتاب خاطراتم آوردهام.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دیدارهای خود با مردم گفت: در طول هفته جلساتی را با مردم دارم و آنها را راهنمایی میکنم؛ از آنها دلجویی میکنم؛ اگر مشکل مالی داشته باشند به دلیل آنکه در توانم نیست برای آنها دعا میکنم و اگر مشکل فرهنگی داشته باشند یا آنها را به فردی معرفی کرده یا در صورت توان به حل آن مشکل میپردازم.
وی افزود: در واقع من به سیره یک روحانی و وظایفش عمل میکنم. البته گاهی دوستان به این مسائل و رعایت نکردن مسائل امنیتی اعتراض دارند که به نظر من این کارها درست نیست و من باید به وظیفه یک روحانی که دلجویی از مردم است بپردازم. کاش همه روحانیان به این مسائل توجه داشته باشند؛ چراکه حفظ رابطه با مردم واجب است.
آیتالله امینی در پایان از رئیسجمهور جمهوری اسلامی ایران، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر سیدعباس صالحی و برگزارکنندگان مراسم کتاب سال تشکر و سپاسگزاری کردند.
حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد نیز در توضیح این دیدار به ایبنا گفت: ما در آئیننامه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران یک مادهای داریم که بر اساس آن در هر دوره کتاب سال، از یکی از شخصیتهای کشوری که پیشینه کهنی در حوزه کارهای فرهنگی، علمی، تربیتی، پژوهشی و اجتماعی و سیاسی داشته باشند، تقدیر و تجلیل میکنیم. بیشترین رویکرد گزینش و انتخاب حوزه تالیف، پژوهش و تحقیق است که با رویکر اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حوزه انقلاب اسلامی انجام میشود. در همین راستا امسال ما در جهت تامین این هدف از حضرت آیتالله شیخ ابراهیم امینی نجفآبادی، تکریم و تجلیل کردیم.
وی ادامه داد: آیتالله امینی از معدود عالمانی است که همه عمر، گرایش علمی، اجتماعی و فکری محور اصلی تالیفاتش بوده است. آیتالله امینی در این جلسهای که ما در خدمت وی بودیم، فرمودند که در حال حاضر و در 93 سالگی روزی سه ساعت به دفتر مراجعه میکنند و به تحقیق، پژوهش، مطالعه و تالیف میپردازند و هماکنون نیز مشغول نوشتار پیشگفتار کتاب «عدالت اجتماعی» هستند.
دبیر جایزه کتاب سال با اشاره به فعالیتهای آیتالله امینی اظهار کرد: از آغازین کارهایی که آیتالله امینی درباره ائمه (ع) و حضرت مهدی (عج) با عنوان زیبای «دادگستر جهان» انجام دادند، نیم قرن میگذرد و در تمام این مدت دغدغهاش حضور در متن اجتماع برای روشنگری و جهتدهی بوده است. دیشب و در محضر آن بزرگوار عرض کردم که یکی از توفیقات بزرگی که خداوند به او داده، گزینش و انتخاب مخاطب برای آثار است. واقعا نمیتوان انگشت روی یکی از آثاری که وی تولید کرده گذاشت و گفت که این اثر مخاطب نداشته و ندارد.
وی افزود: برای مثال در دورهای این فکر به ذهن او رسیده که باید کتابی بنویسد که به وسیله آن همه به سادگی متوجه اسلام شوند و این کار را کرده است. کارهای تخصصی وی نیز در مسیرهای است که مخاطب زیاد داشته و دغدغه مخاطب در آنها دیده میشود. کتابهایی مثل «طرح کلی اندیشه اسلامی» و «طرح کلی امامت» از سوی شرکت انتشار چاپ شده است که این نشر در آن سالها روشنفکرترین کتابهای حوزه مکتب و مذهب مثل برخی از آثار مرحوم طالقانی و بازرگان را چاپ میکرد. قرار بود وی در مراسم کتاب سال حضور داشته باشد که با تشخیص پزشک این اتفاق رخ نداد و پسر وی برای دریافت لوح در مراسم حاضر شدند. همین موضوع باعث شد که دیشب و به دلیل احترام به پذیرفتن آیتالله امینی برای حضور در مراسم ما به منزل وی برویم.
مهدویراد با اشاره به شیوه زندگی آیتالله امینی گفت: حضرت آیتالله شیخ ابراهیم امینی نجفآبادی در نهایت بساطت و سادگی زندگی میکنند و من فکر میکنم که اگر صداوسیما یک مستندی از زندگی وی بسازد، این مستند میتواند درسآموزترین مستند باشد. همین الان در اتاق کوچکی که وی پذیرای مراجعهکنندگان هستند، یک صندلی بسیار عادی برای خودشان، چند صندلی پلاستیکی و یک میزعادی که گاهی این طرف و آن طرف میرود، دیده میشود.
وی ادامه داد: آیتالله امینی در صحبتهایشان مطرح کردند که هنوز قلم و تالیف را ترک نکرده است. این خیلی مهم است که آدم هم نعمت را بفهمد، هم اجرا کند و هم شکرگزار باشد. وی سپاسگزار بود که توانسته همه عمر به تعلیم و تعلم بگذراند. وی تاکید داشت که مسائل فکری، عقیدتی، اجتماعی و اخلاقی مردم بسیار اهمیت دارد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طلاب و معلمان مسئولیت بسیار سنگینی برای هدایت جامعه دارند.
دبیر جایزه کتاب سال در اشاره به صحبتهای خود در این نشست گفت: من در آن جلسعه یک روایتی از امام علی (ع) خواندم که آیتالله امینی بسیار خوششان آمد. من به وی گفتم که شما مصداق عینی این روایت هستید که حضرت امیر در نهج البلاغه درباره پیغمبر(ص) میفرمایند: «قلیل المئونه و کثیر المعونه.»معنی آن این است که «مومن آن است که کم بهره میگیرد و زیاد یاری میکند.» و واقعا آیتالله امینی همین است و افرادی مثل وی همیشه الگو بودهاند.
حجتالاسلام مهدویراد در پایان گفت: به نظرم توجه به زندگی شخصیتهایی مثل آیتالله امینی بسیار مهم است و نسل جوان ما نیز باید توجه کنند و این افراد را بشناسند تا یاد بگیرند.
نیکنام حسینیپور نیز در گفتوگو با ایبنا در توضیح این دیدار گفت: به مناسبت چهل سالگی انقلاب قصد تجلیل از یک چهره فرهنگی را داشتیم که در جمعبندی کارگروه به نام آیتالله امینی رسیدیم تا از وی در اختتامیه کتاب سال تجلیل کنیم. به دلیل زیست فرهنگی آیتالله امینی یک اجماع فرهنگی نیز روی نام وی وجود داشت؛ چراکه وی در سالهای عمر خود انسانی متعادلی نشان داده است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در پایان گفت: با همه این تفاسیر، آیتالله امینی به دلیل بیماری نتوانستند در مراسم اختتامیه شرکت کنند؛ به همین دلیل ما شب گذشته دیداری با وی داشتیم؛ آیتالله امینی در حوزه کتاب اقدامات ارزشمندی انجام داده و در حال حاضر بیش از 30 عنوان کتاب دارد. وی دیشب به نگارش کتاب «عدالت اجتماعی» اشاره کرد و معتقد بود که اگر این کتاب منتشر شود، چهارچوبهای جدیدی را برای جمهوری اسلامی رقم میزند. به اعتقاد من ارتباط مردمی که آیتالله امینی با مردم دارد، سرلوحه کارهایش است و وی نیز در صحبتهای شب گذشته تاکید داشت که روحانیت باید بدون واسطه در خدمت مردم باشد.
شایان ذکر است که آیتالله امینی برای مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال یادداشتی را ارسال کرده بود که در ادامه آمده است:
«چهلمین سالگشت پیروزی انقلاب اسلامی ایران را تبریک میگویم.
به روح بلند اما خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و شهدای والا مقام انقلاب و دفاع مقدس درود میفرستم، سلامتی و موفقیت مقام معظم رهبری را از خداوند منان خواستارم.
نقش کتاب و کتابخوانی بر رشد و تعالی یک جامعه بر کسی پوشیده نیست و اهمیت زیادی در تکامل فردی و اجتماعی انسانها داشته و دارد.
افتخار ما در این است که ارزشها و باورهای دین اسلام مبتنی بر کتاب است. «قرآن کریم» معجزه ابدی خدای سبحان و سرآمد تمامی کتابهای آسمانی. کتابی که با فرمان «اقر بسم ربک» بر خاتم انبیاء صلیالله علیه و آله، محبوبترین رسولش شروع و با «ن والقلم اذا یسطرون» ادامه مییابد.
دستورات دینی انسانهای کامل و معصومین علیهمالسلام مبنی بر کتابت و تدوین آموختهها و ترغیب تمامی انسانها و آموزش و یادگیری از گهواره تا گور نشان بر اهمیت کتاب و کتابخوانی در دین اسلام دارد.
همچنین پیشینه فرهنگی مردم ما در عصر شکوفایی تمدن اسلامی و اهتمام دانشمندان اسلامی و ایرانی در پدید آوردن آثار ارزشمند و جهانی همه وهمه ناظر بر اهمیت کتاب و کتابخوانی است.
بدون شک فرهیختگان جامعه از کندی رشد و نارساییها و کمبودها در حوزه کتاب و کتاخانه و نشر کتاب، سخت دل آزرده میباشند.
برگزاری مراسم هفته کتاب و کتاب سال جمهوری اسلامی ایران فرصت مناسبی برای بررسی علل و عوامل استقبال سرد جامعه از فرهنگ کتاب و کتابخوانی و همچنین بررسی مشکلات حوزه نشر کتاب میباشد و از مسئولین محترم انتظار میرود که با بررسی نتایج این پژوهش، راهکارهای لازم برای ترغیب مردم به سوی کتاب و کتابخوانی اتخاذ گردد.
اینجانب با توجه به تجربه نوشتاری خود از نویسندگان عزیز درخواست مینماید تا در نوشتههای خود موارد زیر را نیز مد نظر داشته باشند:
1ـ همواره نیازهای جامعه را در نظر بگیرند و بر طبق اولویت آن نیازها بنویسند.
2ـ سادهنویس باشند بطوریکه نوشتههای آنان قابل فهم همگانی باشد.
3ـ مستدل نویس باشند واز نوشتن مطالب بدون دلیل اجتناب نمایند.
4ـ از منابع معتبر استفاده نموده و در استفاده از منابع رعایت امانت را بنمایند.
5ـ با قصد اخلاص و در جهت کسب رضای خدای سبحان دست به قلم ببرند.
از رییس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکرت صالحی و برگزار کنندگان مراسم کتاب سال تشکر و سپاسگزاری دارم.
ابراهیم امینی»
نظر شما